Скопје Ремикс (Skopje Remixed)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера го гледав филмов...
Ова е еден од тие филмови за коишто јас имам навика да кажам "Филмов врска си нема". Али е толку лош, што на моменти е добар.
На моменти, затоа што од 9 приказни колку што ги има во филмов, само 2 се добри (првите 2). Има една сцена со мотори што беше досега нешто невидено за македонска кинематографија и е стварно добра, али тој дел кај што е таа сцена е тиња. Анимимираниот дел е добар само ако си надуван и трипаш. Ондак ќе ти биде прејако дур го гледаш тој дел :icon_lol:. Се' останато во филмот е срање и нема никаква поента (не дека овие 3 имаат, али барем се интересни). У главно, секој нареден дел е поглуп од претходниот и уште повеќе ти здосадува дур го гледаш. И саундтракот е срање. (n)

Се' на се', филмов дефинитивно не е за странци, пошто би го оцениле со оценка НУЛА. Ние како македонци можеме да отидеме во кино и на некој начин да ја подржиме македонската кинематографија, али ако пак се одвојуваат пари за вакви глупости - (n)

Btw, вчера имаше околу 100-150 луѓе во салата, и имаше преголема раздвиженост за време на филмот. Постојано некој идеше дали до веце, дали по пуканки, дали на цигара... Обично ако е добар филмот сите седат и го гледаат до крај. Не сум 100% сигурен, али мислам дека некои и си излегоа на пола филм. Али у глобала сите едвај чекаа да заврши филмов за да си идат.

Го има филмов негде онлајн? Торент? Ако некој има линк, нека ми пише порака. :)

Конечно го гледав и јас филмов и за мој вкус одличен е, особено ми се свиѓаше приказната со операта :), останатите филмчиња исто беа добри освен можеби првите два (после гледањето на првите два малку се разочарав, си викам ако ова биде цел филм тоаш тапа ама се опраи работата па како целосен заклучок можам да кажам дека навистина е добар филмов).

Тука читам коментари нешто многу секс и дрога... да, имаше секс ама сепак не беше прикажан на вулгарен начин за разлика од досегашните македонските филмови каде ти се одмилува и секс и живот, а за дрогата имаше дрога ама и немаше некој дрогашки моменти што на крај сепак на некој начин ја отсликува реалноста.

Е сега, мојата забелешка е во врска со насловот на филмот. Иако ја слушам 103-ка и го обожавам Мирко Попов и благодарение на тоа го познавам баш такво Скопје како што е прикажано, сепак мислам дека требало да му да се даде друг наслов на филмот, можеби андерграунд сцена или нешто слично. Ова е Скопје ама сепак е само еден агол од Скопје, а за да биде Скопје Ремикс би требале да се вметнат сите скопски субкултири... ја на пример би ставила еден филм со металци, еден со рапери, еден со дечките на Ленинова и Кеј, па дури и еден филм со студентските домови кои исто така се дел од Скопје...и слично... значи да се опфатат сите агли на Скопје за да биде Скопје Ремикс :), а иначе вака снимениов е топ, за целокупниот филм немам замерка .

Кратко видување на хејтерка шо по се изгледа никад не живеела у Скопје туку само се фурала:

Пред десетина години, кога искочи емисијата Досие Скопје и коа многу малку луѓе знаеја за неа, иако бев копиљ, бар од прилика сфатив што уствари ми раскажувале старите (сосе баба и дедо, наравно) за тоа како се живеело у Скопје. Значи, далеку пред да не има милион жители и пред да ступи у мода муабетот за провинцијалците и земјотресот, еден генијален режисер но пред се сосема обичен човек собра обични луѓе кои ја раскажаа скопската прикаска и тоа го направија крајно непретенциозно без ронка снобизам. И тоа беше Скопје какво што го знаат неговите Скопјани.

Е сега, увек ќе постои таа група неразбрани од општеството, шо им е криво дека им прошло времето за кое дур го тупат по фејсбуци и твитери никого не го занима, па ај ќе снимиме филмче, зашто само така може да се фати вниманието на македонскиве луџе шо више научија дека македонските филмови у старт идат со спојлер алерт *голи цицки* па ај.... Барем да беше нешо сменето, ама у место у кое шо 20 години НИШТО не мрднало, срамно е да тупите за колку порано било кул и као сеа све е срање. Као чувече, шо знаат денес копиљациве ние шо сме кркале коа сме иделе у Ритокс по трењерки бе бачко ако си немал жутица на маса не сме те примале и такви муабети... демек ако не си си го фурал тој нивен стотројка филм......извини вака ама 1,2,3,4,5,6 ти не си од Скопје и не разбираш.

Се вика носталгија, и го задесуе секој човек коа ќе сфати дека му прошол , убав период од животот, не е битно дали бил клабер или сељачиште од кафана. И океј е да си напраиш филм инспириран од таа носталгија. Ама исто као шо вас ви е доено преку кур од некои нови фаци шо ви го зимаат местото у градов (не знам како се збива тоа али ај) и на некој од страна што гледа му е смачено да живее у град населен од огорчени граѓани додека у исто време тој град е нешо најбоље што у моментот ти е понудено. Шо треба да напраат луѓето од другите градови, да го тупат као пред 10 години уште живееле луѓе надвор од Скопје? Ама забораив, шо знаат сељачиштата од провинција шо значи да си андерграунд арт фаца за инат на општеството.

И да, ако мислите дека сте го фатиле господ за муда шо сте се дрогирале, сите заедно немате толку напраено колку шо имаат напраено Аца Лукас или Џеј сам по сам. А сеа, или живејте молкум у “градот шугав“ или марш у пизду матер зашо у моментов.......ова е Скопје. Sincerely, Распеани Провинцијалци (и останати Скопјани ама шо не разбираат).

А мене ти ми фалиш:love: , и ме пука носталгија за едно друго време кога ќе се избацеше со ваков импозантен пост таман колку да ми туриш дилема дали си стварно женско или не. Па побогу свесна ли си каков филм ми кршиш. Јас мислев дека сум единствениот на планетава земја кој во еден пост може да ги употреби зборовите: Досие Скопје, провиницјалци, Ритокс, 103ка, носталгија, клабер, сељачиште,цицки, кур, андерграунд, Аца Лукас и Џеј. Тоа колку да не мрчиш за носталгија. Иначе вака отприлика, само не толку убаво и сликовито како дамава, ми го опишаа филмот и затоа не отидов да го гледам. Може некогаш ќе го гледам, ама за без пари. Иначе филмов ви е од продукција на што ги викате влијателни. Чисто да си знаете. Филмот не сум го гледал ама верувам во ривјуто на некои луѓе за да кажам дека е срање. Да, како можам да коментирам нешто што не сум гледал? Тоа е една од славните реплики на влијателните.

Iskreno podosaden film od ova nemam gledano ... So isklucok na prviot , vtoriot i toj filmot so motordziite drugo se obraboteni tipicni makedonski temi : siromastija, droga , seks, prostitucija ... Nikako da izlezeme od toj sablon, Ponekogas se prasuvam dali nasive reziseri gledaat malce stranski i pokomercijalni filmovi da ti e merak da go gledas, a ne se da ti e pointeresno od filmot. Pa toj crtanot dobra zamisla so igricata ali tolku morbidno napraven sto mislam deka na reziserot na toj film mu treba itno psihijatar. Bezveze ... Redovno gi gledam site makedonski filmovi so nadez deka ke se podobrat ali poleka se otkazuvam ...

Ми се свиѓаа поголемиот дел од приказните. Конечно нешто поопуштено и поведро, без разлика дали Скопје било/е прикажано реално или не. Опера ми беше најјак дел, исто и последниот беше супер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom