Што е тоа што ги држи многу незадоволни луѓе во Македонија да седат во државата...

• Креатор на темата Креатор на темата пунтер
  • Време на започнување Време на започнување
битно е, многу е битно. ако веќе отвораш муабет за луѓето кои не можат да избегаат оттука, ако сакаш да дискутираш барем отвори ги картите и одговори на некое од прашањата. Вака и ти само мрчиш дека тие наводно мрчат без да знаеш што се дешава со овие луѓе.
многу убаво знам што се дешава со тие луге, не сум јас од марс паднат, од повекето мрчатори тука подолго сум живеел во МКД, патем твоето прашање нема врска со темава, само ја тераме во друг правец,

многу убаво знам што се дешава со тие луге, не сум јас од марс паднат, од повекето мрчатори тука подолго сум живеел во МКД, патем твоето прашање нема врска со темава, само ја тераме во друг правец,
Освен што мрчиш, друго ништо не правиш. Дај кажи како отиде, на грин кард лотарија те извлекоа, со себе имаше доволно кеш да покажеш како гарантна сума за во Канада, извади бугарски пасош и продолжи на постдипломски, на брод работиш?

битно е. ако веќе отвораш муабет за луѓето кои не можат да избегаат оттука, ако сакаш да дискутираш барем отвори ги картите и одговори на некое од прашањата. Вака и ти само мрчиш дека тие наводно мрчат без да знаеш што се дешава со овие луѓе. Со твоето искуство за вадење виза, извор на средства за пат и престој таму во вредност од неколку илјади долари, начин на наоѓање работа и исплатливост можда ќе им помогнеш на барем 5% од мрчаторите.

Друже не си прај бајрам на умот. Он ќе ти помогнел. Пази да не.

Работава исто `ко со роднината мој од Италија, се фали каков живот живее, пари, раскош, убајни... и коа му реков „дај бе некако и ја да дојдам таму да си ја пробам среќата“, ми врати со „абе има мафија многу знаеш како е, опасно е за живеење...не си ти за тука“. Да, бе тука нема мафија, не можат да ме убијат сред бел ден.

Патетики се иселениците кои продаваат „муда“ место мозок.

Освен што мрчиш, друго ништо не правиш. Дај кажи како отиде, на грин кард лотарија те извлекоа, со себе имаше доволно кеш да покажеш како гарантна сума за во Канада, извади бугарски пасош и продолжи на постдипломски, на брод работиш?
јас не сум на тема овде гол да се раслекувам, отворите друга тема за кој како заминал може ке влезам во дискусија
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 15:53 ---
Друже не си прај бајрам на умот. Он ќе ти помогнел. Пази да не.

Работава исто `ко со роднината мој од Италија, се фали каков живот живее, пари, раскош, убајни... и коа му реков „дај бе некако и ја да дојдам таму да си ја пробам среќата“, ми врати со „абе има мафија многу знаеш како е, опасно е за живеење...не си ти за тука“. Да, бе тука нема мафија, не можат да ме убијат сред бел ден.

Патетики се иселениците кои продаваат „муда“ место мозок.
еве го овој пак, ради вакви мрчатори ја отворив темава, одма вака иселениците, така иселениците, а моли да стане иселеник, сака и тој да стане пететика без мозок.

јас не сум на тема овде гол да се раслекувам, отворите друга тема за кој како заминал може ке влезам во дискусија
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 15:53 ---

еве го овој пак, ради вакви мрчатори ја отворив темава, одма вака иселениците, така иселениците, а моли да стане иселеник, сака и тој да стане пететика без мозок.

Хахаха.. смешен си. На што ти одговара на тоа одговараш и тоа како ти сакаш. Ти побараа совет како да излезат од бедотијата во Македонија и ти што им понуди „мудата од лабуда“ што си ги имал, оти си избегал без бугарски пасош.

Не ја отвори темата заради мрчаторите, него ја отвори за ти да мрчиш и веројатно за да се чувствуваш убаво таму некаде подалеку од дупкава.

што предлагаш да направиме со мрчаторите кои зборат се најлошо, а не сакаат да се иселат. Дали имаш некоја идеја... Да се полеат со пердуви и катран за мир и среќа...
Филипе, цел свет мрчи, сегде има незадоволство па никој не се отселува ради тоа. Таман работа да можат теоретски да се иселат сите на кои не им е добро овде. Мислам дека Македонија ни милион народ нема да има.
и ја би со нив ама од субјективни причини ќе останам да го изгасам светлото, така кажа министерот...да штедиме :D

што предлагаш да направиме со мрчаторите кои зборат се најлошо, а не сакаат да се иселат. Дали имаш некоја идеја... Да се полеат со пердуви и катран за мир и среќа...бааги катран ќе фали.
Филипе, цел свет мрчи, сегде има незадоволство па никој не се отселува ради тоа. Таман работа да можат теоретски да се иселат сите на кои не им е добро овде. Мислам дека Македонија ни милион народ нема да има.
и ја би со нив ама од субјективни причини, ќе останам да го изгасам светлото, така кажа министерот.
Види вака брат за тебе имам позитивно мислење и да ти кажам со ова последново идеме при крај со дискусијава, точно е дека во цел свет е незадоволство, лугето живеат тешко, скоро нема држава во која со една плата може да живее фамилија, треба да бидеш срекен ако закчиш работа во ептен јака фирма каде плакаат добри пари ама во таквите фирми е многу тешко да влезеш, се вработуваат на исти начин како кај нас, како фамилиарни клубови се, ова од искуство ти го кажувам, не примаат луге преку оглас али тоа сега не е ни важно, муабетот ми беше ако ова што го реков сега го напишев на некоја друга тема или на почеток на темава овие истиве мрчатори кој ги браниш абе жив ке ме запалеа, од нив човек не може муабет да направи, кога ке ти се закачат со офф топици не ке знаеш каде каде се наогаш,па дојди ваму и слично, човек да не можи да отвори уста, не излгле никаде ама све знаат, ајде кажи им нешто.

И ја сум мрчатор кога ќе ми дојде преку глава :D ...а се почесто ми доаѓа со сметките, трошоците...Ете најнова вест пред некој ден -пензиите нема да се намалуваат...како да не мрчиш на ваква "радосна" вест. Можеа да се потрудат во пакет да понудат бесплатни ортоми или отров, по желба. Моја роднина шуќур се вработи малку помлада од мене, на 40-и нешто...земаше негде 7 илјади сега газдата им намалува 30%. Има деца, сметки, дом...има безброј примери, а форум е еден вид вентил за повеќето форумџии, место каде ќе си ги кажат проблемите и несложувањето со тековните состојби.
Инаку што велиш дека се критикува, а не се пробува да се избега на подобро. Пред 20 години пробавме, не добивме виза. Потрошивме многу пари на документи, судски преводи, плус самата молба кошташе бааги во долари, па ако добиевме ќе ни требаа и средства за пат, сместување и период кога бараш работа....среќа се зајмевме од родителите, али некој не може ни тие трошоци да си гу приушти.

Интересна ТЕМА !!
Познавам многу луѓе кои секојдневно нон-стоп мрчат и кукаат, како тоа нечинела државата, народот, политичарите, немало закон, немало пари, немало работа и сл. а сепак овие луѓе продолжуваат да си живеат во државава !!
Од друга страна познавам и по-ситуирани луѓе/фамилии, кои и покрај тоа што овде во државава поседуваат и пари и имот(недвижнини) и коли и бизниси и што-ти-не ... па некои од нив се иселија од државава во потрага по ’’бољи‘‘ живот, молим те, замислете !! Неможам да ги сфатам ваквите луѓе, кои тука имаат се, а пак се решаваат да го поминат остатокот од својот живот во некоја странска земја, без воопшто да помислат да се вратат некад назад дома во родната земја !! Навистина чудна работа ?!
И зашто обично децата на докторите, професорите, судиите, директорите, политичарите и.т.н. откако ќе завршат средно школо овдека и откако ќе станат полнолетни, обавезно нивните родители ги праќаат да се дошколуваат, но и да живеат во странство, без никакви теоретски шанси за враќање назад некогаш во животот ??
Навистина не ми е сфатлив овој феномен ?!

Интересна ТЕМА !!
Од друга страна познавам и по-ситуирани луѓе/фамилии, кои и покрај тоа што овде во државава поседуваат и пари и имот(недвижнини) и коли и бизниси и што-ти-не ... па некои од нив се иселија од државава во потрага по ’’бољи‘‘ живот, молим те, замислете !! Неможам да ги сфатам ваквите луѓе, кои тука имаат се, а пак се решаваат да го поминат остатокот од својот живот во некоја странска земја, без воопшто да помислат да се вратат некад назад дома во родната земја !! Навистина чудна работа ?!
И зашто обично децата на докторите, професорите, судиите, директорите, политичарите и.т.н. откако ќе завршат средно школо овдека и откако ќе станат полнолетни, обавезно нивните родители ги праќаат да се дошколуваат, но и да живеат во странство, без никакви теоретски шанси за враќање назад некогаш во животот ??
Навистина не ми е сфатлив овој феномен ?!
Е истово и мене ме интересира. Може е офтопик али да не отварам сега нова тема. Ајде некој нека го објасни ова. Познавам луѓе кои имаа доволно пари од кирии да живеат и се иселија. Овие се најекстремен пример. Инаку познавам еден куп лиѓе кои ептем добро живеја и се отселија. И кога ги прашував зошто, најчесто ми велеа дека не се доволно платени/ ценети, дека ова не чини она не чини, дека им е преку глава од барање врски за се и сешто или пак дека немало доволно услови за обравание и иднина за децата. А тие уствари подобро живееа од 90 проценти од населението и имаа се, што значи причините кои ги навеле не се баш точни. Али ете си заминаа и некои не се до ден денес дојдени ниту на одмор.

И ја сум мрчатор кога ќе ми дојде преку глава :D ...а се почесто ми доаѓа со сметките, трошоците...Ете најнова вест пред некој ден -пензиите нема да се намалуваат...како да не мрчиш на ваква "радосна" вест. Можеа да се потрудат во пакет да понудат бесплатни ортоми или отров, по желба. Моја роднина шуќур се вработи малку помлада од мене, на 40-и нешто...земаше негде 7 илјади сега газдата им намалува 30%. Има деца, сметки, дом...има безброј примери, а форум е еден вид вентил за повеќето форумџии, место каде ќе си ги кажат проблемите и несложувањето со тековните состојби.
Инаку што велиш дека се критикува, а не се пробува да се избега на подобро. Пред 20 години пробавме, не добивме виза. Потрошивме многу пари на документи, судски преводи, плус самата молба кошташе бааги во долари, па ако добиевме ќе ни требаа и средства за пат, сместување и период кога бараш работа....среќа се зајмевме од родителите, али некој не може ни тие трошоци да си гу приушти.
многу ми помагаш да го кажам тоа што сакам да го кажам, се сложувам дека ова е форум и еден вентил за да излезе тоа што те стега, маката да ја исфрлиш али дали тој вентил е само за нашиве мрчатори, и јас некогаш сум сакал да се издувам да си ја искажам маката, сум бил во една од најаките земји и во еден подолг период слабо заработував, а една плата со фамилија, ми се случувале работи што во МКД не ми се случиле, не можев крај со крај да врзам, имало денови ако по некоја случајност закаснеше плата ке немав пари за леб и бензин да ставам да одам на работа, сум бил непрогласен банкрот а тоа во некоја вукојебина каде немаш никој ни за помош ниту за ништо, и јас тогаш сум се дерел како овие нашиве, кукав секој ден, и знаеш како бев дочекан од нашиве мрчатори,знаеш какво беше нивното разбирање за мене, никакво, абе летаа шамари, боксови од каде ке стигнат,не бираа од каде мава, глуми паметен, викаат дојди ваму да видиш како е, или вие таму ова она, абе кој тоа ние таму јас вчера иселен од МКД, со невиден цинизам ми вракаа одговор наместо говор тие пуштаа песни КАДЕ СТЕ МАКЕДОНЧИЊА и не знам кој други, се исмејуваа на моја сметка и на некој друг кој што бил во иста ситуација. Еве и денес истите мрчатори можеш да ги видиш како уште истиот начин на комуникација го имаат и уште го прчат цел ден пред компјутер,само тие не можат да заминат, само за нив нема работа,мислам доволно е кажано.

многу ми помагаш да го кажам тоа што сакам да го кажам, се сложувам дека ова е форум и еден вентил за да излезе тоа што те стега, маката да ја исфрлиш али дали тој вентил е само за нашиве мрчатори, и јас некогаш сум сакал да се издувам да си ја искажам маката, сум бил во една од најаките земји и во еден подолг период слабо заработував, а една плата со фамилија, ми се случувале работи што во МКД не ми се случиле, не можев крај со крај да врзам, имало денови ако по некоја случајност закаснеше плата ке немав пари за леб и бензин да ставам да одам на работа, сум бил непрогласен банкрот а тоа во некоја вукојебина каде немаш никој ни за помош ниту за ништо, и јас тогаш сум се дерел како овие нашиве, кукав секој ден, и знаеш како бев дочекан од нашиве мрчатори,знаеш какво беше нивното разбирање за мене, никакво, абе летаа шамари, боксови од каде ке стигнат,не бираа од каде мава, глуми паметен, викаат дојди ваму да видиш како е, или вие таму ова она, абе кој тоа ние таму јас вчера иселен од МКД, со невиден цинизам ми вракаа одговор наместо говор тие пуштаа песни КАДЕ СТЕ МАКЕДОНЧИЊА и не знам кој други, се исмејуваа на моја сметка и на некој друг кој што бил во иста ситуација. Еве и денес истите мрчатори можеш да ги видиш како уште истиот начин на комуникација го имаат и уште го прчат цел ден пред компјутер,само тие не можат да заминат, само за нив нема работа,мислам доволно е кажано.
Е со овие ваквите мрчатори како што ги опиша и јас сум имал еден куп проблеми додека не почнав да ги игнорирам,односно додека не престанав да им правам муабет. Ми викаат абе ти богат си уживаш лесно ти е тебе и ми објаснуваат како они биле за никаде, како они биле сиромашни немале ништо, никава работа. А еден таков познаник има 2 стана (едниот го издава), сите му се у фамилија вработени во државна управа и во животот не видел ден работа и мака и живее на грбот на родителите. По цел ден не работи ништо и губи време. И он ми вика лесно ти е тебе јас се мачам греотичка сум. И уште ми вика немам пари ајде части ме. Е тоа се првокласни мрчатори. И признавам треба дебели и цврсти живци со такви луѓе. Мислам дека е единственото решение за таквите само игнор. Не ги разбирам тие луѓе.
И што е најлошо ако тие луѓе некако сконтаат дека навистиина се мачиш и работаш ти виаат дека си глуп. Ти викаат ти глуп си за џабе се мачиш, за џабе работиш.
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 23:07 ---
А врвот е кога тамам мислиш дека мрчаторот што го опишав ме сфатил и се вразумил, а он ми вика, ај ако моеш среди ми некако да дојдам кај тебе да пробам малку да се пробијам. А таков да им препорачам во фирмата, ќе летаме и јас и тој сосе партали истиот ден. Е тоа е врвот значи. А тамам ќе си помислиш си му објаснал што е работа.
Единствено решение е мислам игнорирање на таквите.

Не сакам да извадам бугарски пасош (ама кај и да е ќе мора).
Тоа е единствената причина.

За жал ова е болната вистина. Од крвник да земеш државјанство за да можеш да опстанеш. И навистина кога ќе размислам и јас од оваа иста причина сеуште немам „пуштено нога“ надвор. Али кај и да е мора. Закониве и ЕУ ми се смачени, ние таму не влегуваме во наредните 10 години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom