Струмикс
Еден...не го знаеш!
- Член од
- 9 декември 2005
- Мислења
- 13.811
- Поени од реакции
- 3.347
- Локација
- Струмица
- Веб-сајт
- www.kajgana.com
Не сум го пробал тоа уште..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Хахахаха.Затоа што на бензинска од макпетролт троши повеќе од нормално.Од каде си ти толку сигурен дека постапката за мешање е таква како што ти кажува и кано?
Во бензинската внатре има системи за надгледување на горивото. Значи покажува колку вода има во резервоар. Колку и добро да се измеша водата не може да се сврзе за бензинот (без разлика со што се сврзува) идеално за да не покаже цели 50 литра на 500 литри. Па знаеш колку литри вода се тоа на 30 тона кога ќе дојде да истовара цистерна?
За тоа со штелување на пумпите е возможно, ама за ова не тропај. И не се краде баш така како што е напишано. Не е толку лесна ни таа професија![]()
Ама ти не ме разбираш дека не може тоа така да се прави, три пати ти потенцирав. И 10 литра гориво да се го покажува на уредите за следење на гориво во резервоарите. Не брзај.[/quote
Тогаш зошто кога ставам бензин/нафта од макпетрол потрошувашката ми се зголемува за 4-5 литри,а плин 8-9 литри.Ова постојано се случуваше само кога ставав гориво на бензинскитена макпетрол.А читам дека и ситуацијата со новото гориво на макпетрол не е ништо поразлична.
А кога ке загинете со пријателот, се надевам дека тоа сами ке го направите, без да завиете некое туѓо семејство во црно. серковциСо мој пријател пред два дена ставивме во Ford Focus RS (на резерва беше) и тркнавме до Белви на излез од Скопје и назад (240 km/h со зимски гуми) рече дека не осеќа никаква разлика од пред тоа со 98 октанското гориво.![]()
Не зборев за тоа (перформанси), туку кај некои коли кои користат 95 октански ако им ставиш 98 или 100-ка се јавува мало тропање во моторот или нерамномерна работа на истиот. Има нешто со компресијата и палењто на горивото. Искрено кај мене на Honda Civic (нема логика ама тоа е) повеке километри поминувам со 95 октански него ли со 98. 100% сум сигурен зошто ставив 3 полни резервоари 98 октански и поминав идентични километражи. Сега само ја возам на 95-ка и Ок е. Не знам, можеби е до квалитетот на горивото.98 i 100 toa e 2% razlika, ako kolata ubrzuvala za 10 sek do 100-tka seka toa ce go pravi za 9.8 sekundi, ako kolata idela do sega 200 na cas sega ce ide 204... koj toa ce go primeti, na koj mu e potrebno i kolku mu znaci seto toa ?
p.s. dobar marketinski trik...
98 i 100 toa e 2% razlika, ako kolata ubrzuvala za 10 sek do 100-tka seka toa ce go pravi za 9.8 sekundi, ako kolata idela do sega 200 na cas sega ce ide 204... koj toa ce go primeti, na koj mu e potrebno i kolku mu znaci seto toa ?
p.s. dobar marketinski trik...
Ах бе црни боби.... Не е се во светов линеарно. Има и квадратни, а има и експоненцијални функции. Арументот вода не ти држи, камоли пак 95 октански бензин
Не зборев за тоа (перформанси), туку кај некои коли кои користат 95 октански ако им ставиш 98 или 100-ка се јавува мало тропање во моторот или нерамномерна работа на истиот. Има нешто со компресијата и палењто на горивото. Искрено кај мене на Honda Civic (нема логика ама тоа е) повеке километри поминувам со 95 октански него ли со 98. 100% сум сигурен зошто ставив 3 полни резервоари 98 октански и поминав идентични километражи. Сега само ја возам на 95-ка и Ок е. Не знам, можеби е до квалитетот на горивото.![]()
Абе брза кола се купува и вози шофер со искуство,а не некој мочко су купена возачка дозвола.А кога ке загинете со пријателот, се надевам дека тоа сами ке го направите, без да завиете некое туѓо семејство во црно. серковци
Дрмоњ не си лечи фрустрации, те молам. Сигурно да немаше услови за тоа немаше така да возиме, автопатот беше празен немаше "жива" кола. И зошто би купил кола со високи перформанси ако не можам барем еднаш да го осетам тоа а да не ме условуваат со "серко"??На кратко, да не се правам паметен: октаните немаат врска со моќноста, односно тоа не е "посилно" гориво. Во зависност од автомобилот, придовивката е помирна работа на машината, а со тоа и подолговечна. Исплатливо кај high performance моторите, поради цената на оддржување, кај се друго- занемарливо. Проблемите кај нашите горива се во чистотата на горивото од додатоци и прљавштина заради застарената технологија на дестилација.
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 13:37 ---
А кога ке загинете со пријателот, се надевам дека тоа сами ке го направите, без да завиете некое туѓо семејство во црно. серковци
извини да те прашам нешто... колку литри-тони е една цистерна со бензин? имаш инфо?Во бензинската внатре има системи за надгледување на горивото. Значи покажува колку вода има во резервоар. Колку и добро да се измеша водата не може да се сврзе за бензинот (без разлика со што се сврзува) идеално за да не покаже цели 50 литра на 500 литри. Па знаеш колку литри вода се тоа на 30 тона кога ќе дојде да истовара цистерна?