Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Keiko
  • Време на започнување Време на започнување
:pos::pos::pos:

На минатата страна велиш Бог сам се создал, нема создавач. Значи Бог нема создавач и тој не постои.

Срам ми падна... :oops::oops::oops:

За светот има две опции, бирај, или сам се создал или некој го создал? Толку си збунет од "читање" што незнаеш ни еден прост одговор да дадеш?
--- надополнето: 24 октомври 2013 во 21:05 ---
Во секој случај бог сам се создал инаку тој што го создал би бил бог. :) Светот може да биде бог доколку сам се создал. :)

Да потврдиме, значи верува во бог ама не верува во религиски богови?
Да потврдиме за тебе, што е тоа бог?: Некој си нерелигиски бог? Универзумот е бог? Матрикс (не баш као во филмот)? Каков тоа “бог“ мислиш?

За светот има две опции, бирај, или сам се создал или некој го создал? Толку си збунет од "читање" што незнаеш ни еден прост одговор да дадеш?

И за Бог по секоја логика треба да има две опции.

И за Бог по секоја логика треба да има две опции.

Неможе за бог да има две опции. Само една, а тоа е сам да се создал. Создателот е бог. Само бог може да биде создателот на светот или светот.
Јас не зборувам ниту офтопик ниту навредувам некој за разлика од некои други на темава. Бан се гледа од далеку кој треба да јаде.

Да потврдиме за тебе, што е тоа бог?: Некој си нерелигиски бог? Универзумот е бог? Матрикс (не баш као во филмот)? Каков тоа “бог“ мислиш?

Бог е создавачот. Дали атеизмот верува во бог а не верува во религиските богови?

Неможе за бог да има две опции. Само една, а тоа е сам да се создал. Создателот е бог. Само бог може да биде создателот на светот или светот.
Јас не зборувам ниту офтопик ниту навредувам некој за разлика од некои други на темава. Бан се гледа од далеку кој треба да јаде.

Остај пријателе. Тешко да те разберат.

Не може да сфатат дека некогаш синот може да биде татко на сам себе, и тогаш е бог.

Не гледаат они турски или шпански серии. Затоа не им е јасно.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Бог е создавачот. Дали атеизмот верува во бог а не верува во религиските богови?
Кажи кој е тој бог? Кој е тој создавач? Јас за создавач го гледам универзумот, него си го викам бог. И не верувам во него. Го гледам (барем дел од него).

Што не ти е јасно уште?

Значи ти неверуваш дека постои универзумот а веруваш дека универзумот создал се??? Како може да не постои кога живееме во него? Пак доаѓаме на тоа што веќе го напишав, според атеизмот непостои светот. Религијата е поблиску до вистината.

Значи ти неверуваш дека постои универзумот а веруваш дека универзумот создал се??? Како може да не постои кога живееме во него? Пак доаѓаме на тоа што веќе го напишав, според атеизмот непостои светот. Религијата е поблиску до вистината.
Кај реков бре тролу еден атеистички такво нешто? Каква ти е оваа глупа логика? Аман читај што пишувам не туку лупај ко максим по дивизија.

Кај реков бре тролу еден атеистички такво нешто? Каква ти е оваа глупа логика? Аман читај што пишувам не туку лупај ко максим по дивизија.

Веруваш ли дека постои универзумот? Да или Не?

Веруваш ли дека постои универзумот? Да или Не?
Не, не верувам. Гледам. Ти веруваш дека ручаше денес или виде и осети дека ручаше? Значи ти не веруваш во ручек? (еве вака отприлика оди твоево тролање)

Не, не верувам. Гледам. Ти веруваш дека ручаше денес или виде и осети дека ручаше? Значи ти не веруваш во ручек? (еве вака отприлика оди твоево тролање)

Дали веруваш во тоа што го гледаш?

Ништо не одговори а толку едноставни прашања ти поставив? :( Единствено јасно што си кажа е дека универзумот за тебе е бог. Значи ти имаш бог.
Не се секирај имам Фотошоп ќе ти нацртам. Ти кажав море трол, што треба уште, врати се назад 5 мои поста и види.

Да имам богови и то не еден, 7 поточно. Еве овие:
Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Swadhisthana
Muladhara

Еден конкретен одговор незнаете да дадете. Ниту еден :(

Чуму му била потребна верата на Авраам доколку навистина зборувал со Бог лице во лице?А ти доколку ми зборуваш дека постои Бог,јас доколку би ти поверувал на твоите зборови,тоа е вера.А сега за сега јас како атеист,каде што атеизмот е само револуционерно одбивање на таканаречената теологија христијанска или некоја друга,мене не ми е потребна вера како атеист бидејќи јас и другите како мене сме во неверие.Вери може да има илјадници низ целиот свет,ама атеизмот е еден насекаде.Да веруваш Некому,има разлика од Еден до друг Бог,и тоа верниците ги прави да се разликуваат насекаде,а додека да не веруваш Никому,тоа ги поврзува сите атеисти без разлика на раса,јазик,култура.

Кажи кој е тој бог? Кој е тој создавач? Јас за создавач го гледам универзумот, него си го викам бог. И не верувам во него. Го гледам (барем дел од него).
Ја гледав дискусијава меѓу Докинс и Краус, пред едно месец дена (мислам дека и ја линкував таму во „Дебати“), оваа Ставре шо ја стаил горе.....богов мој нели, Докинс :D

Сакав само да те прашам дали следиш дебати или предавања од ваков тип или држиш некоја бетон-позиција, пошо не сум те видел во некои такви теми....или наука? Не е толку оф-топик прашањево пошо глеам дека - ај религија нели отфрламе, ама со наукава некако ми држиш дистанца....ете Краус е еден исто паметен тип (не ми е бог некаков, да се разбереме у старт)...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom