Средновековна музика

• Креатор на темата Креатор на темата mantas
  • Време на започнување Време на започнување
Ако некој има слушано, ќе може ли да ми каже од каде можам да ја “ископам“ или да ја симнам “Non Devemos Por Maravilla Ter", Laterna Magica?
--- надополнето: Dec 8, 2011 7:51 PM ---
Ако некој има слушано, ќе може ли да ми каже од каде можам да ја “ископам“ или да ја симнам “Non Devemos Por Maravilla Ter", Laterna Magica?
Ох, ја најдов. ОК е :))

Две верзии на шкотската балада The Elfin Knight од 17 век многу попозната како англиската верзија Scarborough Fair забележана подоцна. Стекнува светска популарност 1966 година во обработката на Simon & Garfunkel.

Synopsis

In the oldest extant version of this ballad (circa 1600-1650), an elf threatens to abduct a young woman to be his lover unless she can perform an impossible task; she responds with a list of tasks which he must first perform, thus evading rape. The plot is closely related to "Riddles Wisely Expounded" (Child Ballad #1), in which the Devil proposes to carry off a woman unless she can answer a number of riddles.

Кој ја играл играта Stronghold се има изнаслушано на прекрасна средновековна музика. Музиката за играта е компонирана од Роберт Еувино, кој компонирал и за повеќе слични игри.
Многу долго време ја барав оваа музика, и од кога ја најдов, не сум престанал да ја слушам. Прекрасна е.

Средновековна музика не е таа ренесансната западна класика и православно византиската источна?

Нешто вакво пример?

Средновековна музика не е таа ренесансната западна класика и православно византиската источна?

Нешто вакво пример?
Ренесанса е после, ова ти се народните мелодии од сегде :)
Интересна тема, во секој случај :)

Марацула е средновековен танц со потекло од источна Италија. Според некои преданија, се играл при ритуалите за повикување дожд. Познат е по специфичното забрзување на темпото. Постојат многу преработки од многу современи групи кои свират средновековна музика:

Trouvere е француска група изведувач на автентична средновековна музика. Името го преземаат од средновековните уметници трувери, што всушност биле северно-француски еквивалент на далеку попознатите трубадури.
Нивниот албум Novela, кој со нивна дозвола може бесплатно да се симне од интернет, е еден од моите омилени парчиња кога е во прашање средновековната музика. Содржи прекрасни изведби на познати дела од споменатиот период, проткаени со една тенка современа нишка, кои несомнено ќе им бидат пријатни за слушање и на не толку големи љубители на средновековната музика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom