Не плаќајте ако не ви дадат фискална сметка!

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување

Барате ли фискална сметка ?

• Вкупно гласачи
    85
  • Гласањето е завршено на .
Јас добив фискална во Вирус пред некое време.Исто и во Табу.

А имаме уште една опција.Конкуренцијата му пуштат на другиот објект нивно чоече, фискална нигде и ете пријавување.Особено ако се добри со дечките во УЈП.

Па тоа и го праат.На Табу газдата е пратеник од опозиција и го кинат сеа со инспекции.

Незнам зошто некои не бараат фискална,срам ли им е ,стварно незнам.. кога некој отвора фирма свесен е дека мора да плаќа данок.. Барајте фискална и ич да не ви чуе,на крајот тоа е за добро на сите

Ахахахха... јас стварно не знам во која држава живеете вие, ама изгледа поубаво е кога се правиш на три и пол. ;)

Ахахахха... јас стварно не знам во која држава живеете вие, ама изгледа поубаво е кога се правиш на три и пол. ;)

Читаш ли ти или не разбираш што сакам да кажам ?
Барај фискална,што те кошта? Или те мрзи да побараш?
Ако не ти даде,или пријави или не купувај од тоа место, ја бар така правам.Зашто некои бизниси мораат да плаќаат данок а други не ,заради таквите на кои се им е рамно, и да ти увалат ѓубре ќе го земеш, а нема да се побуниш

Читаш ли ти или не разбираш што сакам да кажам ?
Барај фискална,што те кошта? Или те мрзи да побараш?
Ако не ти даде,или пријави или не купувај од тоа место, ја бар така правам.Зашто некои бизниси мораат да плаќаат данок а други не ,заради таквите на кои се им е рамно, и да ти увалат ѓубре ќе го земеш, а нема да се побуниш

Читам јас, него ти којзнае каде живееш, па не знаеш како идат работите. Фискална на Македонец можеш да побараш, на „Шпанец“ не. Пробај ако не веруваш. ;)

Читам јас, него ти којзнае каде живееш, па не знаеш како идат работите. Фискална на Македонец можеш да побараш, на „Шпанец“ не. Пробај ако не веруваш. ;)

Па не купуј од Шпанци бе Таруно, знам ја дека многу ретко даваат не сум од Марс паднат

Цитро, ај ќе идеме у Тетово или Гостивар ќе пиеме кафе и после ти побарај фискална сметка и пријави го. Ако го казнат или па му стават пломба на дуќанот, се бришам од форумов.

Што мислите, зошто у Тетово увек се бараат извршители? Па никој не се пријавува тоа да го работи, си го знае исходот, или на ургентно или у погребално му е следна станица.

Така да ја никад не барам сметка, коа не плаќаат одредени особи даноци што не, зашто другиве да плаќаат, не се будали да му се сневиди.

Па не купуј од Шпанци бе Таруно, знам ја дека многу ретко даваат не сум од Марс паднат

Не си од Марс, ама изгледа од подалеку си. Не ретко, ама ич не даваат. Живеев долго време со нив и првиот муабет кога испадна законот знаеш што им беше: „ти можеш да си одиш од дуќанов и да не платиш...ако сакаш “ и 3јцата Шпанци се смеат низ заби.
Што прајме кога живееш во такво маало, населба и сл., ќе одиш во друга населба за да купиш намирници со фискална !? Дај не зезај.

И не е излезот не купувај од Шпанци, него тие што го порачуваат овој закон да одат таму да си земат без фискална или пак ќе бидеме селективни и при делењето и на оваа „правдина“ !?

Ја колку што знам ваквата иницијатива постоеше пред нецела година (незнам дали беше законско решение или само препорака), но истото се разбира не профункционира во реалност, ниту ќе профункционира во иднина.

Продавачите никогаш нема да ве остават да се прошетате надвор од нивниот дуќан со корпа полна производи кои нема да ја платите, или да излезете од кафиќ со испиени а неплатени 10 пива.
Или сметката ќе ви ја врачат откако ќе видат дека инсистирате, или едноставно ќе ви кажат дека ако не сакате да платите одете купувајте на друго место.
Инаку не сум правник, но прилично сум убеден дека ова правно решение се коси со некои други закони од областа на Законот за сопственост и должничко-доверителните правни односи.

Како и повеќето закони кои ги носи владава и овој е насочен кон што поголемо полнење на буџетот, на сметка на импотентноста на даночните инспекции.
Сега ова му доаѓа дека ние како индивидуи треба да бидеме даночни инспектори, со малку поголем мотив (гага производи) од вистинските.

Значи прво не е се црно , има и такви и такви, и кај наши и кај нивни.. Пред 2 недели поминував низ Арачиново и пред Арачиново купив 3 сендвича и без да му побарам на Албанецот ми даде фискална за сендвичите.. На зелен пазар кај мене купував мелено месо , исто ми даде фискална .. Зборот ми е дека секакви ги газди има и Македонци и Албанци и Шпанци.. И не е толку тешко да се побара фискална, а ако не даде најмалку што можеш е да пријавиш, е сега дали ќе биде после казнет или не од тебе неможе да зависи, барем знаеш дека си направил некое корисно дело ако ништо друго

A што правиме ако на пр. купуваме опинци од опинчар кој е занаетчија и како таков не подлежи на фискализација, и не е обврзан (по закон) да има фискална?

Значи прво не е се црно , има и такви и такви, и кај наши и кај нивни.. Пред 2 недели поминував низ Арачиново и пред Арачиново купив 3 сендвича и без да му побарам на Албанецот ми даде фискална за сендвичите.. На зелен пазар кај мене купував мелено месо , исто ми даде фискална .. Зборот ми е дека секакви ги газди има и Македонци и Албанци и Шпанци.. И не е толку тешко да се побара фискална, а ако не даде најмалку што можеш е да пријавиш, е сега дали ќе биде после казнет или не од тебе неможе да зависи, барем знаеш дека си направил некое корисно дело ако ништо друго

Тој пред Арачиново, Шпанец не бил сигурно. Кај Зелен Пазар мора да ти даде, оти е факинг Зелен Пазар. Центар е. Знае со кого си игра тој и дека таму е сам.

Корисно дело за кого !? За инспектори кои не си ја вршат работата или за власт која е селективна !?

Ма дај ти се молам, приказни за деца да кажуваш на деца.

А може ли и ако ми даде фискална да не платам ? :D

Тој пред Арачиново, Шпанец не бил сигурно. Кај Зелен Пазар мора да ти даде, оти е факинг Зелен Пазар. Центар е. Знае со кого си игра тој и дека таму е сам.

Корисно дело за кого !? За инспектори кои не си ја вршат работата или за власт која е селективна !?

Ма дај ти се молам, приказни за деца да кажуваш на деца.

Не беше Шпанец , него Албанец, од 2 км се познава :P а на зелен пазар у Куманово, Таруно

Не беше Шпанец , него Албанец, од 2 км се познава :P а на зелен пазар у Куманово, Таруно

Па биди прецизен, а не концизен. За во Куманово што се случува не знам, јас за Скопје ти зборам. :)
Инаку Шпанец од Арачиново ти дал фискална... ахахха... дај да видам жити се.

пс. ако не ти дадеше ќе му побараше или ќе си отидеше без да платиш !?

да не платам? и после да се тепам со продавачот и да одам во полиција

Остави го нека те истепа, после ти секако ќе бидеш во право и ќе го јаде дебело он :D

Инаку сега ако дознаете кај има продавниче што нема фискална пуштете се 15-тина души и ако не му даде на првиот фискална а побара носете си се и испаднете си, башка ако е женско продавачка сигурно ни 1вс1 нема да ве тепа а не па да правиме муабет за повеќе :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom