Колекционери

• Креатор на темата Креатор на темата џимеј
  • Време на започнување Време на започнување
Браво за темава :cuc:
Не сум колекционер али баш сакам да гледам колекции на ДВД и БлуРеј филмови. Штета во македонија нема многу али добра идеа за темава, ваљда со bump-ов на темава некој ќе постира нешто :)

Одамна сакав да почнам да си правам колекција од омилените филмови, ама пошто не бев баш добра финансиски, оставав на времето и само си правев листи на филмови. Сега кога малце се подобрив од финансиска страна, прво што ми текна беа филмовите. Најдов една дивидитека, ми снимаат 7 филма за 600 денари. Од Нова година навака месечно тргам некој денар за тоа и сега имам скромни околу 30 филма, на кои се надевам ќе им се зголемува бројката.

Одамна сакав да почнам да си правам колекција од омилените филмови, ама пошто не бев баш добра финансиски, оставав на времето и само си правев листи на филмови. Сега кога малце се подобрив од финансиска страна, прво што ми текна беа филмовите. Најдов една дивидитека, ми снимаат 7 филма за 600 денари. Од Нова година навака месечно тргам некој денар за тоа и сега имам скромни околу 30 филма, на кои се надевам ќе им се зголемува бројката.
Тие филмови ти ги преснимуваат на двд само, или во цената се вклучени и опаковка и омот, па комплет ги земаш?

Тие филмови ти ги преснимуваат на двд само, или во цената се вклучени и опаковка и омот, па комплет ги земаш?
Комлет со опаковката и омотот. Јас им носам само ливче со седум филмови и си земам комплет се за неколку денови. За само преснимување мислам дека е 50 денари од филм.

Комлет со опаковката и омотот. Јас им носам само ливче со седум филмови и си земам комплет се за неколку денови. За само преснимување мислам дека е 50 денари од филм.
Не знам искрено колку би ти се исплатило во однос на преснимувањето. Посебно што списокот на филмови ќе ти се зголемува од собирање во собирање. Мислам дека е скапо 50 денари... Едно празно двд е 15-20 денари. За опаковката и омотот ајде до негде, особено за омотот, си држи цена печатењето во убав квалитет, ама можеш да поминеш поевтино ако најдеш приватен колекционер и му позајмиш неколку филма.
Можам и јас да ти дадам филмови да преснимаш, не ми е проблем.

Не знам искрено колку би ти се исплатило во однос на преснимувањето. Посебно што списокот на филмови ќе ти се зголемува од собирање во собирање. Мислам дека е скапо 50 денари... Едно празно двд е 15-20 денари. За опаковката и омотот ајде до негде, особено за омотот, си држи цена печатењето во убав квалитет, ама можеш да поминеш поевтино ако најдеш приватен колекционер и му позајмиш неколку филма.
Можам и јас да ти дадам филмови да преснимаш, не ми е проблем.
Мене ми беше да најдам место каде се ќе ми завршат, без да одам на едно место за опаковка, на друго за омот, да шетам и да се замарам за 10 денари минус. Истите пари ќе ги дадам за превоз дур се рашетавам низ местата, дури и повеќе. Вака повеќе ме фаќа, ама барем не се замарам многу.
А за други колекционери, едвај дали двајца познавам и тоа сме со различни вкусови. Не знам како би идело тоа со позајмувањето ко што викаш...

Мене ми беше да најдам место каде се ќе ми завршат, без да одам на едно место за опаковка, на друго за омот, да шетам и да се замарам за 10 денари минус. Истите пари ќе ги дадам за превоз дур се рашетавам низ местата, дури и повеќе. Вака повеќе ме фаќа, ама барем не се замарам многу.
А за други колекционери, едвај дали двајца познавам и тоа сме со различни вкусови. Не знам како би идело тоа со позајмувањето ко што викаш...
Ама кога ќе исрежиш 10 филма, се гледа разликата од 10-20 денари. Не знам како се движат сега цените на опаковките, ама јас посебно ги правев сите работи. Обично поминуваше време додека испечатам омот за веќе пресниман филм и го стокмам во слим паковка. Инаку скоро сите ги земав од кај колекционери со по 2, 3 илјади филмови :). Тие продолжија, јас прекинав. Малку е нервирачки што нема крај.

А зошто не си ги режеш сама кога веќе сакаш да имаш физички копии? Освен ако не се работи за 3D Blu-Ray филмови, па да ти треба дополнителен хардвер.

Инаку и јас сум колекционер на филмови. Порано како помлад многу поактивно се замарав со собирањето, ама за разлика од вас јас ги складирав на Екстерен диск. Сега веќе поретко симнувам и гледам филмови, но мојата колекција брои од прилика 700 до 800 филма, ама со тенденција на бришење зошто има премногу филмови од времето што сум ги симнувал (глупи филмови, што останале на диск), а не заслужуваат да зафаќаат место.

А зошто не си ги режеш сама кога веќе сакаш да имаш физички копии? Освен ако не се работи за 3D Blu-Ray филмови, па да ти треба дополнителен хардвер.
Пoштo дoмa нетoт ми е oгрaничен и кoгa ќе видиш нaширoкo, дури и евтинo пoминувaм :)

Ја моментално имам околу 2000, ги чувам тие што сум ги оценил со 7ца и поише, на 2 екстерни и на 350тина цедеа(главно блуреј рипови 4,37гб)... Желбата ми е да иам оргинални блуреј дискови од моите 10ки, али за тоа ќе се почека... И едно вакво собиче:
:rolleyes:

зар уште двд собирате?
Се мислам кој ден ќе биде кога ќе ги фрлам во канта имам доста.:)

1427488858078-152956581.jpg

Наркоман (pun intended, лево) :D
Друже ова се само филмови и серии или имаш се и свашта?
Сите dvd ти се полни? Броиш колку дискови имаш, меморија..?
Што е со Челзи привезокот?

Наркоман (pun intended, лево) :D
Друже ова се само филмови и серии или имаш се и свашта?
Сите dvd ти се полни? Броиш колку дискови имаш, меморија..?
Што е со Челзи привезокот?

Само филмови 5300 беа ама имам давано пошто веќе прашина ми фаќаат.
Имам веќе 4тб пуни со 720п блуреј.
Челзи фан сум .
Шприцот ми е за цисот пошто ми се расипа за црната боја па морам со него да го пунам .

Јас имам околу 100тина филмови на ДВД од порано што сум собирал, а сега гледам да си ги снимам, само оние што стварно ми се свиѓаат. Ако некој сака да донира филмови може на мене, само не ги фрлајте!! :D

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom