Инфо за Св Петка?

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Локација
Hidden in the Kalunga
Веб-сајт
www.retrocreamsperfume.etsy.com
Може ли некој од православните членови (или било кој што е запознаен со ова) да ми даде барем линкови за Св Петка. Не за нејзината лична приказна - таа ја знам. Ме интересира кои се областите на кои оваа светица е поткровител, ме интересира како се слави итн итн.

Секоја информација е добре дојдена. Фала однапред.

Христијанството познава повеќе светци-маченици со име св.Петка, конкретно во православната црква постојат дури три светици со истото име, само со две сум запознаена, познати се уште и како св.Петка-млада и св.Петка-стара, а за третата незнам точно која е.

Конкретно за која од нив те интересираше?

Може ли некој од православните членови (или било кој што е запознаен со ова) да ми даде барем линкови за Св Петка. Не за нејзината лична приказна - таа ја знам. Ме интересира кои се областите на кои оваа светица е поткровител, ме интересира како се слави итн итн.

Секоја информација е добре дојдена. Фала однапред.
http://www.360macedonia.com/охрид/Св-Петка/
на 8 август се слави св Петка inaku vo seloto kade sto sum jas ima crkva posveteno na nea :)

Па фино нагаѓате. Сакам да знам дали покровителка на здравје, пари, работа, среќа итн. Дали и се пали само свеќа или и се носи цвеќе, мед и слични ствари. Јас сум само запознаена дека она доаѓа по човек кога е на смртна постела (ова дедо ми ја гледаше додека беше болен пред да почине).

Јас ги знам Св Петка и Св Параскева и дека се поистоветуваат. Мене ме интересира Св Петка - онаа со икконата кајшто ги држи очите насликани на нешто пред неа.

Па фино нагаѓате. Сакам да знам дали покровителка на здравје, пари, работа, среќа итн. Дали и се пали само свеќа или и се носи цвеќе, мед и слични ствари. Јас сум само запознаена дека она доаѓа по човек кога е на смртна постела (ова дедо ми ја гледаше додека беше болен пред да почине).

Јас ги знам Св Петка и Св Параскева и дека се поистоветуваат. Мене ме интересира Св Петка - онаа со икконата кајшто ги држи очите насликани на нешто пред неа.

Aбе дедоти лошо трипал кога ја глеал неа.
Света петка ако те интересира кога живеела била маченичка монахиња во некој манастир па ја прославиле зошто умрела за верата. Толку знаам јас за неа.

Дали трипал може да остане само твое мислење. Да ми го нудиш тоа како вистина е малку...знаеш....не го мислам ова навредливо.

Да, толку и јас знам. Како израснала, па во манастирот во Египет, па назад кај родното место....(y)

Дали трипал може да остане само твое мислење. Да ми го нудиш тоа како вистина е малку...знаеш....

Да, толку и јас знам. Како израснала, па во манастирот во Египет, па назад кај родното место....(y)

Just Kidding. утре ќе ја земам од кај една комшивка едно свето списание не ми текнува како се викаше али си е ептен набожна и има еден куп историски приказни па ако ти требаат информации ќе ги добиеш на 3-4 страни:)

Just Kidding. утре ќе ја земам од кај една комшивка едно свето списание не ми текнува како се викаше али си е ептен набожна и има еден куп историски приказни па ако ти требаат информации ќе ги добиеш на 3-4 страни:)
Ееее, фала...не ми треба ништо во превише детаљи - само кратки податоци. Дали има нејзин ден, нејзин саат, што и се нуди за да се возврати услуга (свеќа, цвеќе, нешто месено и сл)....тоа што кажам погоре. Не сакам да гњавам никого....;) Не сум сигурна дали луѓево овде што работат во црквава знаат нешто.

Епа тоа е младата или св.Петка Римска и се празнува на 8-ми август. Грешка си, св.Петка не доаѓа по човек кога е на смртна постела, св.Архангел доаѓа. Многу луѓе ја гледаат св.Петка или ја сонуваат (жена облечено во црно и најчесто не и се гледа лицето), пренесува некоја порака или е тука за да штити.

Во православието сите светци се заштитници на човекот, домот и семејството, нема конкретност само за тоа и тоа.
Се слави како семејна слава и како и секоја друга слава, значи дента пред славата се чати леб,ченца и вино и утредента на денот на славата секој си ја прославува на свој начин ,дали во потесен круг на семејството или со пошироката фамилија (ако те интересира за слава како се слави ќе пишам и поопширно).
Во случај кога човек слави една слава а сака да и оддаде почит на св.Петка, може да оди во црква на денот на славата, да запали свеќа и чати леб и ченца, со што лебот и ченцата после се раздаваат на присутните во црквата за здравје и среќа.

Само што кај најчесто се празнува св:Петка-Параскева или св.Петка-Трновска (таа е жената во црно) и се слави сега на 27-ми октомври.

Епа тоа е младата или св.Петка Римска и се празнува на 8-ми август. Грешка си, св.Петка не доаѓа по човек кога е на смртна постела, св.Архангел доаѓа. Многу луѓе ја гледаат св.Петка или ја сонуваат (жена облечено во црно и најчесто не и се гледа лицето), пренесува некоја порака или е тука за да штити.

Во православието сите светци се заштитници на човекот, домот и семејството, нема конкретност само за тоа и тоа.
Се слави како семејна слава и како и секоја друга слава, значи дента пред славата се чати леб,ченца и вино и утредента на денот на славата секој си ја прославува на свој начин ,дали во потесен круг на семејството или со пошироката фамилија (ако те интересира за слава како се слави ќе пишам и поопширно).
Во случај кога човек слави една слава а сака да и оддаде почит на св.Петка, може да оди во црква на денот на славата, да запали свеќа и чати леб и ченца, со што лебот и ченцата после се раздаваат на присутните во црквата за здравје и среќа.

Само што кај најчесто се празнува св:Петка-Параскева или св.Петка-Трновска (таа е жената во црно) и се слави сега на 27-ми октомври.

Кој Архангел доаѓа? Габриел, Михаел....?

Болдираното - фала, ова ми одговори на прашањето, исто така.

Аааа, па таа во црно ме интересира. Ако она е на 27 ми Октомври, која е на 13ти Август?

Абе имаше еден тиквар на форумов, само го нема одамна, се знаеше за тие старски бабини деветини адети кадење чадење палење свеќи и друго,се надевам некој друг ќе ти се појави.
Точно тоа ме интересира! Само што јас тоа го викам народно богатство ;)

Кој Архангел доаѓа? Габриел, Михаел....?

Болдираното - фала, ова ми одговори на прашањето, исто така.

Аааа, па таа во црно ме интересира. Ако она е на 27 ми Октомври, која е на 13ти Август?

Точно тоа ме интересира! Само што јас тоа го викам народно богатство ;)

Архангел Михаил, во едната рака држи кантар во другата меч што го симболизира страшниот суд да ја изврши божјата пресуда.

Не знам да ти кажам за таа во август, знам само дека царот во времето кога живеела кога ослепел Св.Петка по некое време му го вратила видот и најверојатно затоа ги држи очите во чинија (ама не сум сигурна за ова).

А за болдираното ако сакаш да однесеш леб да чатиш или некој друг е заинтересиран, најдобро ќе биде во црква конкретно да се праша како иде процедурата ако има процедура, зашто мислам дека треба да им се каже претходно дека сакаш да чатиш леб.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom