Скијање Зима 2011/12

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување

Оваа зима на скијање:

• Бугарија

Гласови: 34 40,0%
  • Македонија (на некои од нашиве ски центри)

Гласови: 34 40,0%
  • На подалечно место, ќе наведам на кое

Гласови: 4 4,7%
  • Оваа зима не одам на скијање (финансиска криза)

Гласови: 3 3,5%
  • Србија

Гласови: 2 2,4%
  • Не одам на скијање, ќе одмарам оваа зима

Гласови: 8 9,4%

• Вкупно гласачи
    85
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Локација
Скопје
Со оглед на тоа дека зимата пристигнува, да продискутираме кој каде ќе оди на скијање, кој како планира да ја помине оваа зима. Да дадеме предлог за некој ски центар, или некои доживувања каде што сте биле на некои зимувања во странство или во Македонија. Мислам дека не е рано за темава затоа што зимата пристигнува.

Attachments

• Skiing-in-Italy-Gohoto.jpg
    Skiing-in-Italy-Gohoto.jpg
    494,7 KB · Прегледи: 6
Ако се смета грција за подалечно место, е таму ќе одам. Не за друго, мене ми е поблиску. Од Битола до Маврово е 130 км во 1 правец, до Вигла е околу 50. Ски картите се упола од маврово...

Не за друго, Пелистер абер немаат да ја средат. Жичарата работи, на патеката има камења колку едно биро. Не би одел грција, ама мил ми е животот, барем засега. Така да дури не се среди Пелистер, ќе прам ќеф на друго место.

Ако се смета грција за подалечно место, е таму ќе одам. Не за друго, мене ми е поблиску. Од Битола до Маврово е 130 км во 1 правец, до Вигла е околу 50. Ски картите се упола од маврово...

Не за друго, Пелистер абер немаат да ја средат. Жичарата работи, на патеката има камења колку едно биро. Не би одел грција, ама мил ми е животот, барем засега. Така да дури не се среди Пелистер, ќе прам ќеф на друго место.

Не сум бил на Пелистер до сега. Толку ли е лошо таму? :(

Не сум бил на Пелистер до сега. Толку ли е лошо таму? :(
Не е лошо, колку што е запустено и неинвестирано последните 35 години. Има 2 места за скијање, Ниже поле и Молика.

Ниже поле е одлично место за почетници. Блага падина, со 2 лифтови (еден погоре, еден подолу) со капацитет од 900 скијачи на час по лифт. Е сега најчесто вториот не го пуштаат поради недостаток на снег, неисправност на лифтот според вработените, а според мене е немање механизација за да ја сработат патеката, која на најгорниот дел е прилично стрмна. Првиот работи цело време и тоа е се. 900 скијачи на час, патеката е околу 800 метри долга, лифтот качува нагоре за 8 минути, а ти требаат помалку од 2 за да слезиш. Додај на тоа 100.000 население од град + екстра од околината (Прилеп, Ресен), и ќе ти стани јасно оти во сабота и недела се прат гужви до пола на ски лифто (нагоре, по патеката) и се чека по 1 сат за едно пуштање. Згора на тоа располагаат со мал ратрак без преса, и снегот повеќе се нагазува од скијачите отколку од ратракот. Дневна карта 400 денари.

Молика е онаа жичара (двоседелка, жолта) што ја даваат на рекламите по телевизија. Жичарата не работеше изминатите 7 години. Лани ја реновираа, сменаа сајла, ги исфарбаа клупите, за мерак. Над неа има уште еден ски лифт, кој не проработи откако се откачи сајлата (2002) и за малку ќе му ја скинеше главата на скијач. Патеките на оваа страна се феноменални. Се наоѓаат во моликова шума, сонце многу малку ги фаќа (читај замрзнати се цело време) а и доста стрмни се. Така да секој тука не се пушта, пошто може да заврши неславно. Бидејќи жичарата не работеше, патеката не се одржаваше. Топењето на снегот, и континуираното течење на вода по патеката направија бразди длабоки 50 цм, а планината не стои... Пола од патеката беше обрасната со млади молики, (кои лани ги одстранија) но останаа камењата. Ратрак за оваа патека имаше (голем, со преса, памтам го носеа секоја година на Шапка за шарпланинскиот куп да газат), ама се скрши некој дел... не е толку голем дефектот колку што несакаат да го направат, па лежи во некоја гаража. Дневна карта незнам... лани не наплаќаа, пошто ја тестираа жичарата, а ратрак немаше.

Сума сумарум, Пелистер има што да понуди. Но под еден услов, да работат сите жичари и патеките да бидат спремни. Вака со чекање гужва и неспремни патеки никој нема да плати 400 денари карта, кога 600 денари е на вигла, на која има 4 жичари (картата важи за било која), патеките се спремни, имаат и топови кои не се плашат да ги искористат (работат цело време кога е потребно, лани во декември скијавме на една стаза на вештачки снег бидејќи природен немаше) и речиси никогаш нема гужва.

Јас сум почетник на борд и оваа година се надевам дека Џиш ќе ме земе во Грција :icon_lol:
Иначе Попова Шапка не бега за викенди.

Јас сум почетник на борд и оваа година се надевам дека Џиш ќе ме земе во Грција :icon_lol:
Иначе Попова Шапка не бега за викенди.
Ќе те земам... ама не ко лани, годинава ќе се организираме подобро :), а можно е да работи Пелистер, па и таму да се оди не е лошо.

п.с. братми купи даска, можи ќе пробам и јас некогаш со неа :)

Џиш ја објасни во целост ситуацијата со скијањето во Битолскиот регион.
За жал, наместо Пелистер како ски-центар да еволуира(а имаше децении барем нешто да мрдне-дури има и слики/нацрти од планови изработени од страна на некои Словенци, мислам, за изградба на голем ски центар во крајот на седумдесетите и почеток на осумдесетите со опфаќање на жичари до месноста Орлови Бари) ни останува да одиме кај Грците за кои до пред деценија и пол `плугот` беше врвна мајсторија во скијањето и имаа една жица со тргање на местото каде е сега ски центарот Вигла-Писодери...

А оваа година, ќе одам со господ напред пак Банско, таму е најдоброто скијање на Балканот.

Не мие јасно што се случува на Кожуф...некој да има абер оттаму?

Лани бев на бордање во Боровец, годинава се надевам пак. Ќе видиме што ќе донесе времето.

А да, и за викенди може да се пројде на Шапка. Зависи од снег & придружба & здравје etc.

Дај боже да има снег оваа година да не биде тапа сезона ко лани. Иначе планирам една недла да утепам на Шапка да пробам и ја борд сеа за сеа сум во преговори да купам еден :)

Најверојатно некој ски-центар во Бугарија,одлични се претежно сите ски-терени,особено Банско и Боровец...Рила е дефинитивно најатрактивно место за скијање на овие простори,природата е уште поубава.Бор до бор,кога ќе натежнат од снегот да ти е мерак да ги гледаш...исто така и се најорганизирани,колку и да биде топла зимата секако нема да биде како кај нас-Шапка,Маврово каде што лани буквално речено немаше СНЕГ...
Така да ...се надевам дека ќе го посетам Боровец на подолго,а на Шапка викендите не бегаат ,како што рече членката погоре:D

Џиш ја објасни во целост ситуацијата со скијањето во Битолскиот регион.
За жал, наместо Пелистер како ски-центар да еволуира(а имаше децении барем нешто да мрдне-дури има и слики/нацрти од планови изработени од страна на некои Словенци, мислам, за изградба на голем ски центар во крајот на седумдесетите и почеток на осумдесетите со опфаќање на жичари до месноста Орлови Бари) ни останува да одиме кај Грците за кои до пред деценија и пол `плугот` беше врвна мајсторија во скијањето и имаа една жица со тргање на местото каде е сега ски центарот Вигла-Писодери...

А оваа година, ќе одам со господ напред пак Банско, таму е најдоброто скијање на Балканот.

Не мие јасно што се случува на Кожуф...некој да има абер оттаму?

За Кожув знам дека Грците купија некои хотели, а и доста од спортистиве имаат таму викендици. Е сега најголем проблем им беше патот за до таму. Но како што ми кажаа во друга тема на форумов, патот ќе бил среден. Јас мислам дека Кожув лека-полека ќе стане најдобар Ски-Центар во Македонија.

Го нема мојот одговор во анкетата: Не знам да скијам ! :P
Мислам дека ќе ти треба!
ograjica.za.sanke.jpg

А за скијање незнам не сум правел планови, прво нека врне снег па потоа ќе размислеме!

За Кожув знам дека Грците купија некои хотели, а и доста од спортистиве имаат таму викендици. Е сега најголем проблем им беше патот за до таму. Но како што ми кажаа во друга тема на форумов, патот ќе бил среден. Јас мислам дека Кожув лека-полека ќе стане најдобар Ски-Центар во Македонија.

Дај боже да е така! И јас прочитав за патот...

Ама мислам дека сепак Шапка уште долго ќе биде бр.1, ако ништо друго, географската локација си го прави своето.

Уште една работа, доколку бил некој минатите година две на Копаоник, да пренесе впечатоци, дали е таму нешто мрднато?

Дај боже да е така! И јас прочитав за патот...
Не е само патот... кожув е многу дива и непредвидлива планина, така да скијањето таму во декември и јануари се сведува на мрзнење и трошење на време во виулици. Такво скијање, не фала.

Ама мислам дека сепак Шапка уште долго ќе биде бр.1, ако ништо друго, географската локација си го прави своето.
Па добро, за Скопје шапка е бр 1... маврово е подалечку. Ама ако треба да бирам маврово или кожув, мојот глас оди за маврово. Далеку повеќе терени има, споредено со кожув, барем засега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom