Скутерчиња: Се за и околу нив

• Креатор на темата Креатор на темата _FireFox_
  • Време на започнување Време на започнување
Еве нешто и за Garelli GSP50 Race 2017, значи моторот е водено ладење 50 кубика, 5.5 коњски сили и доаѓа со Reverse ауспух, единствено сум му ставил malossi ролни 4.2 и моторчето оди 80 kmh, солидно убрзува и до сега има пројдено 4200 километри без никаков проблем, редовно е сервисирано И КОРИСТЕНО Е УЉЕ Repsol sintetico, не срањето Ipone од Hamachi. Ми кажуваат дека имало проблеми со електроника и водна пумпа но до сега сум немал ни една ситница проблем, само треба синтетичко уље, редовен сервис, добро гаражирање во зима и јас за новата сезона планирам секоја течност да ја заменам со нова...уље, антифриз, глицерин, масло Мотул во дифренцијал итн...

Да има проблем со водната пумпа, најчесто семеринзите го прават проблемот и почнува да пушта по одредено време. Е сега не знам на овие новите верзии можеби е средено тоа. Бидејќи е копија Minarelli би ти препорачал ако веќе дојде проблем со водната пумпа, да пробаш да најдеш половна оригинал од Aerox, тие издржуваат многу подолго :)

Јас би можел да ти препорачам една експериментална идеја (те молам со резерва земи ја). Ова еднаш сум го направил на мој мотор - Benelli со минарели хоризонтална машина и до ден денес функционира перфектно. Дериват на истата машина има и твојот скутер.

Бидејќи одбивав да платам 1800 денари за мочан семеринг на пумпа кој пушташе вода еве како постапив:
- ја извадив пумпата и перката од неа
- на дребонг кај комшијата за „едно пиво“ го симнав делот кој го држи семерингот (види за кој дел на сликата) така што се израмни со останатото метално цевче.
pumpa.jpg
- си купив квалитетен семеринг за некој 300 - 400 денари кој е за ~1мм поголем од фабричкиот во внатрешниот дијаметар (види слика)
semering-150x150.jpg
- до ден денес моторот си функционира беспрекорно

*мало објаснување: немој никако да користиш исклучиво дестилирана вода во разладниот систем. Затоа што антифризот покрај што служи за да не замрзнува течноста, служи и за подмачкување на семерингот и на другите делови во пумпата бидејќи сам по себе е мрсен.

Јас би можел да ти препорачам една експериментална идеја (те молам со резерва земи ја). Ова еднаш сум го направил на мој мотор - Benelli со минарели хоризонтална машина и до ден денес функционира перфектно. Дериват на истата машина има и твојот скутер.

Бидејќи одбивав да платам 1800 денари за мочан семеринг на пумпа кој пушташе вода еве како постапив:
- ја извадив пумпата и перката од неа
- на дребонг кај комшијата за „едно пиво“ го симнав делот кој го држи семерингот (види за кој дел на сликата) така што се израмни со останатото метално цевче.
Прегледај го приврзокот 184721
- си купив квалитетен семеринг за некој 300 - 400 денари кој е за ~1мм поголем од фабричкиот во внатрешниот дијаметар (види слика)
Прегледај го приврзокот 184725
- до ден денес моторот си функционира беспрекорно

*мало објаснување: немој никако да користиш исклучиво дестилирана вода во разладниот систем. Затоа што антифризот покрај што служи за да не замрзнува течноста, служи и за подмачкување на семерингот и на другите делови во пумпата бидејќи сам по себе е мрсен.

Фала ти многу за предлогот, ако некогаш дојде до проблем со водната пумпа ќе го пробам ова, инаку мешано ми е 50/50 антифриз и дестилирана вода

Aj da ve prasam za pomos :) Nekoe skuterce vo okolina na Skopje so dokumenti do 100 eur(ili tuka negde so cena)? Sakam da imam zanimacija za rabota zimovo i da si go ubrzam prevozot do fakultet vo idnina. Pozdrav.
Побарај кај огласиве на интернет,претежно кинеските како Баотиан,јас земав еден за 200 евра,му сменив ролна и кожа на седиште само,го користев цела година.За 100ка,цела недела гориво шпартав до Карпош 2 и назад секој ден и привремени тури низ населба ....Од кинезиве барај исклучиво Баотиан,доста се добри за ефтина пара и одржување

Здраво. Дали некој може да ми објасни како да го поврзам светлото од скутерот да има прекидач за долго и кратко светло поврзано дирекно на + и - зошто не се пушта од рачките незнам што му е па сакам дирекно да го врзам за акомулатор. Инаку има халогена сијалица со 3 пипци?

Здраво. Дали некој може да ми објасни како да го поврзам светлото од скутерот да има прекидач за долго и кратко светло поврзано дирекно на + и - зошто не се пушта од рачките незнам што му е па сакам дирекно да го врзам за акомулатор. Инаку има халогена сијалица со 3 пипци?

Една жица ти треба само и кога ќе допреш до акумулаторот ќе има струја.
Кога ќе ја иставиш жицата од акумулаторот ќе немаш струја.
Неможе така како што викаш ти, мора да биде поврзан со реглер ли алтернаторче што имаат скутерите незнам, за да му ја враќа таа струја што ќе ја потроши.

Некој можеби знае каде можам да најдам резервни делови за Априлија Хабана? Ми требаат нешто пластики и издув, но што и да можам да најдам би купил.

swap.jpg

Некој можеби знае каде можам да најдам резервни делови за Априлија Хабана? Ми требаат нешто пластики и издув, но што и да можам да најдам би купил.

swap.jpg

Мотопартс Велес
Доминик центар исто Велес.

Па кинез е и сепак не се малку пари
изгледов е на кавасаки а 50еефче така да ќе бидеш смешка, според мене не иде едно и дргуо ... карбураторот како го ставиле на отворено не ми е јасно

Па кинез е и сепак не се малку пари
изгледов е на кавасаки а 50еефче така да ќе бидеш смешка, според мене не иде едно и дргуо ... карбураторот како го ставиле на отворено не ми е јасно
iskreno se dvoumam mejgu ova i klasicen kinez skuter (poasolen kosta 1000 evra do 1100) ne e mnogu razlika vo cena taka da za nekoj denar plus bi vozel nesto unikatno. Brzina i takvi stvari ne mi se bitni edino za vozarkajne niz grad

iskreno se dvoumam mejgu ova i klasicen kinez skuter (poasolen kosta 1000 evra do 1100) ne e mnogu razlika vo cena taka da za nekoj denar plus bi vozel nesto unikatno. Brzina i takvi stvari ne mi se bitni edino za vozarkajne niz grad
Незнам јас на твое место би зел половен марка скутер
пример јас последно имам кимко супер 8 и сум задоволен, првиот ми беше кинез и оттогаш не фала

Имало и кимко ваков 50ска со моторџиски изглед

Screenshot_20180223-210833.png

Да прашам за совет некој што ги прати цените на скутериве. Имам Yamaha Aerox истакнато на продажба, 900 евра му барам не е фиксно, неколку души ми се имаат јавено одам на 800 евра последна цена, викаат скапо сум му барал, имало априлии за таа цена, еден ми вика појќе од 500 евра не би дал. Колку што пратам по огласи 500 евра за кинескиве бараат, а кај мене само опремата толку ме кошташе.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2761402

Да прашам за совет некој што ги прати цените на скутериве. Имам Yamaha Aerox истакнато на продажба, 900 евра му барам не е фиксно, неколку души ми се имаат јавено одам на 800 евра последна цена, викаат скапо сум му барал, имало априлии за таа цена, еден ми вика појќе од 500 евра не би дал. Колку што пратам по огласи 500 евра за кинескиве бараат, а кај мене само опремата толку ме кошташе.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2761402
Друже ако си има априлиа за тие пари нека си земе априлиа, 900 евра за Aerox Yamaha си е таман дури и малце, позз

Друже ако си има априлиа за тие пари нека си земе априлиа, 900 евра за Aerox Yamaha си е таман дури и малце, позз

То и јас се чудам, реално е постар скутеров мој '97ма е произведен, ама пак Yamaha e све на него е Made in Italy, веќе 3 години го имам до сега никогаш на пат не ме има оставено све на време му правам сервис, уље редовно има квалитетно, уље во диференцијал редовно менувам, ладењето функционира супер, све е тип топ, има само некои ситници да се средат со 50тина евра вложување. Ова што ги поефтинаа априлииве валда влијае, од 2600-2700 ги направија 1990 евра нова, е сега во тие 600-700 евра помалце не верувам да е истиот квалитет ама тоа е. Yamaha Aerox нова била и уште е околу 2800-3000 евра. Друга работа кај априлииве еден ауспух да се смени и одма скока потрошња над 5 литри. Кај мене со сета опрема што ја имам потрошња ми оди околу 4 максимум 4,5 на 100.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom