a za prazot ne procitav zosto e toj korisen,sega go imame vo ova vreme.?
Добар е за:
Варење на храната. Етеричните масла што се содржат во овој зеленчук влијаат на излачувањето на етеричните масла, а со тоа влијаат на варењето на храната. Кога јадете висококалорични оброци, особено месо, добро е да каснете и свеж праз.
Работата на срцето. Тоа што го прави празот поинаков од другите зеленчуци е состојката позната како АЛИЦИН. Станува збор за природен антибиотик што го намалува крвниот притисок, холестеролот во крвта и го јакне имунитетот. Токму поради тоа, празот е најдобриот превентивен лек против кардиоваскуларни болести.
Работата на бубрезите. Во својот состав празот располага со калиум, а послабо со натриум или сол. Калиумот влијае на излачувањето на течностите и токсините преку бубрезите. Тој треба да биде незаменлив оброк на трпезата на бубрежно болните.
Изгледот на кожата. Дозите на витамин Е и каротен што може да се сретнат во празот може да бидат вашиот најголем сојузник во постигнување здрава, еластична и нежна кожа. Супата од праз докажано го подобрува и го осветлува тенот.
Празот, во споредба со сите зимски зеленчуци, содржи најмногу каротин, витамин Ц и Е, кои најмногу ги има во зелените листови. Го зголемува имунитетот, помага против настинката и инфекциите. Празот содржи моќни антиоксиданси, кои го штитат организмот од штетното делување на слободните радикали, кои можат да предизвикаат многу хронични заболувања, вклучувајќи го и ракот. Со право празот се смета за природен антиканцероген, кој помага во превенцијата и лекувањето на ракот.
Празот е нискокалорична билка. Во 100 грама праз има само 35 калории. Содржи многу малку масти и шеќери, а доста целулоза, која брзо дава чувство на ситост. Пектинот од празот прави заштитен филм на служокожата од желудникот.
Празот ги „топи“ килограмите. Тој е идеален за одржување на нормалната телесна тежина, а се користи и при диетите.