macgowan - а со цените како е? Мислам на основни продукти, благи работи, сокови, па ако знаеш нешто и за во ресторан. Фала однапред
Цените во маркетите(Migros, Tansas, Carrefour и сл.) се исти како кај нас. Можеби нешто ќе најдеш за нијанса поскапо, нешто поефтино.
Рестораните како и во сите туристички места се со `набиени` цени, поготово на ударните места, но сепак има места каде пак се доста пониски. На пример, во Фетије имаше fish market со ресторани околу каде за 5-6 евра јадеш солидна порција свежа, од море извадена риба со гарнири и нафори! Истата таа риба неколку улици потаму, во налицкан ресторан е каде каде поскапа. Нормално има `оган` места, барови, ресторани каде еден коктел го наплаќаат астрономски или овошна салата за 4-ица 30 евра(во Алања пред неколку години...). Од светските `ланци`... pizza hut или domino`s или burger king кој го имаш насекаде цените се `европски`. Но сто метри потаму имаш пример фантастична `меана` со скара порција за 4-5 евра и голем ефес за 2 евра или риба+салата за 3 евра. Цените не се баш ниски, но како и секаде, треба разгледување.
Цените за изнајмување лежалки се од 2-3 евра за 2 лежалки и чадор па се до 8 евра за истото во Олудениз, во сината лагуна(каде се наплаќа на пример влез/паркинг кој е 6 евра за кола и четворица).
Бензинот е 1л=2евра безоловен.
Влезниците се со различна цена. Колку паметам памуккале, ефес или во музеите низ Кападокија беа од 5 до 10 евра по човек. Крстарењата со ручек се отприлика 20тина евра. Параглајдинг, тандем беше од 60 до 80 евра, пак треба ценкање-обавезно! Летање со балон над Кападокија нудат од 100 до 150 евра по лице(јас платив 110, со пазар оф корс) а за деца е цената напола.
--- надополнето: 5 март 2012 во 20:14 ---
Мене лично морето не ми се допаѓа во Турција. Можеби јужнот дел е подобар со подобри плажи но таму е +50.
Зависи каде си бил. Знам дека Турскиот егејски брег може непријатно да изненади, поготово посеверно. Појужно `надолу` е сосем друга приказна. Какви места видов летово

...дури не бев не верував дека во ТР има таков склоп на плажа, море и околина воопшто.