Религиозни конфликти - решение?

Praise the lord and pass the ammunition!
Работите нема да се сменат,фундаменталиите се во дисхармонија.
Гнило во корен.

Религијата е всушност повод за започнување на конфликт. Исто како и нацијата.
Порано, во средниот век каде нациите сеуште биле мисловна именка, религијата била единствено орудие за обединување во/сепарирање од групата. Затоа и решението е субјективно. Рецимо ако јас сум за признавање на една или повеќе религии/нации/групи утре може некој друг да го има сосема спротивното мислење.
Решение, нема. Сегрегација, етнички/религиски чистења е само мит кој не само што не постоел, тук и нема ни да постои. А жално е што токму овој метод се користи за потпалување на огнот.
Дарки, као шо спомна горе да се отфрли религијата целосно, би се поставило секуларна држава - ситуацијата со Турција, кај нас, итн. Но утре од кај знаеш кој Ајатола/Папа би дошол на власт?
Признавањето можеби би ја ублажило малку ситуацијата. Ама тоа малку е... Малку.

Се додека простата народна маса, наречена верници, е научена да се чуствува навредена ако некој зборува лошо или се исмева на нивниот семоќен Бог во кој верува од X(големо x) причини, ќе има религиозни конфликти зачинети со крв и омраза.
Сме слушале и гледале како религиозни фанатици велат: Ни го навредувате богот, или ете ни го навредувате пророкот.
Простаку беден, како може еден бог или пророк, кој што трубиш дека е семоќен или пак велиш дека е совршен, да биде навреден од човек?
Сепак...
Не е религијата толку голем проблем, ниту пак боговите, отколку што е проблем неукиот верник, кој што оди по својата света книга онолку, колку што му одговара нему.

Сите сме исти, само што некои се кријат зад убавите зборови на светите книги, зборови и книги кои се помалку се следени од „верниците“!

Што мислите: од двете понудени кое е најдобро решение? Имате друго решение? Или пак мислите дека нема решение?

Нема решение, не перманентно, за да се смират народите(дали религиозно или национално)
Некој спомена дека природно би се искоренила религијата од човекот.
Јас би рекол дека околностите околу човекот би ја искорениле вербата во неговата религија.А околностите некој ги прави, такви какви што се...тоа, не е природно туку "насилно"...
И што кога некој од подрум го извадиш на сила надвор ? Тој во повеќето случаеви, нема да биди во состојба да преживее надвор. Тој нема да знае што да прави со слободата која му е дадена...хаос...
Тогаш, тој истиот кој ги правел околностите вакви какви што се, ќе мора да превземе одговорност за егзистенцијата на таквиот поединец, за тоа ниво на постоење. Односно "тие" ќе бидат новата "религија".

Problemot ne e ka religijata, tuku kaj meterializmot...covekut ubiva za materializmot ne sa spiritulnosta. Dali postoi nepravda ili dali postoi temnina ? Ne postojat, no na nedostatok na pravdata nie lugeto go upotrebuvame zborot nepravda nepravda, isto taka temninata ne e energija, tuku svetlinata e energija, i na nedostatok na svetlinata nije lugeto go upotrebuvame zborot temnina, i losoto ne postoi tuku na nedostatok na dobroto go priklucime losoto...ako nie lugeto vo srce ziveme so Bog, materializmot nema do ne pobeduva...tuku kaj site luge deneska, na politicki nacin go upotrebuvat kristianizmot, islamot i jehudizmot kako instrumenti za negovite materialisticki interesi....ne moze da se kaze deka ateizmot e bazamentot na materializmot, sme go zaboravijo vtora svetska vojna od ateistite stalin, lenin, hitler, mao ce dun, duce i taka na tamu....

Религија? Длабока тема, кога секој од нас правилно би ја свстил религијатеа не би се случувале вакви работи. Сето ова се должи на нашата озлобеност и лакомост се да е наше а тоа е посладица на нашите гревови.
Сето ова е под Божјо допуштение, за војни се говори и во евангелието мо мора сето ова да помине за да дојде крајот на светот.
Не е до религиите до нас е, ниедна религија не учи на војни!
Пак ке кажам војните се од самите нас!
--- надополнето: Aug 11, 2011 6:17 AM ---
Забрана за религијата.Го уништува општеството.

Не религиите туку самите ние го уништуване општеството кој го заборавивме Бога и се предадовме на пороците, затоа ни се случуваат вакви работи.
Ние како народ за се бараме оправдување во случајов религиите не ни чинеле. Се додека обвинунаме некого и некој за нешто а не ги спознаеме нашите гревови кој поради Бог не опоменува те тапкаме во место и секој ке ни биде крив.
--- надополнето: Aug 11, 2011 6:24 AM ---
Се додека простата народна маса, наречена верници, е научена да се чуствува навредена ако некој зборува лошо или се исмева на нивниот семоќен Бог во кој верува од X(големо x) причини, ќе има религиозни конфликти зачинети со крв и омраза.
Сме слушале и гледале како религиозни фанатици велат: Ни го навредувате богот, или ете ни го навредувате пророкот.
Простаку беден, како може еден бог или пророк, кој што трубиш дека е семоќен или пак велиш дека е совршен, да биде навреден од човек?
Сепак...
Не е религијата толку голем проблем, ниту пак боговите, отколку што е проблем неукиот верник, кој што оди по својата света книга онолку, колку што му одговара нему.

Сите сме исти, само што некои се кријат зад убавите зборови на светите книги, зборови и книги кои се помалку се следени од „верниците“!

Не си имал прилака и мака да видиш и почуствуваш колку е СЕМОЌЕН НАШИОТ БОГ ИСУС ХРИСТОС! науката ти ги замрежила очите па не гледаш да не речам дека духовно си слеп за зал!

--- надополнето: Aug 11, 2011 6:17 AM ---

Не религиите туку самите ние го уништуване општеството кој го заборавивме Бога и се предадовме на пороците, затоа ни се случуваат вакви работи.
Ние како народ за се бараме оправдување во случајов религиите не ни чинеле. Се додека обвинунаме некого и некој за нешто а не ги спознаеме нашите гревови кој поради Бог не опоменува те тапкаме во место и секој ке ни биде крив.
Религиите не се воопшто криви?А кој ги создал?Религиите во последните 2000 години се основните причинители за немири во општеството.Да ти наведам примери:убивањето на христијаните од страна на Рим (пред признавањето на христијанството),убивањето на неверниците (по признавањето),крстоносната војна,темното доба и инквизицијата,меѓурелигиски судири на населението,забавување на напредокот на општеството,чистење на државата од останатите религии и слично.

Resenie za ovoj problem bi bil da sekoj si ja pocituva OZBILNO sopstvenata religija,bidejki,sekoj znae deka nitu edna religija ne nalaga ubistva.Konfliktite sekogas doagjaat od onie koi ne ja znaat smislata na religiite.Kako sto vo sportot konflikti nosat onie koi ne ja znaat smislata na sportot,ima huligani,ima sekakvi navivaci,no nemoze sportot da se osudi radi takvi luge.

Resenie za ovoj problem bi bil da sekoj si ja pocituva OZBILNO sopstvenata religija,bidejki,sekoj znae deka nitu edna religija ne nalaga ubistva.Konfliktite sekogas doagjaat od onie koi ne ja znaat smislata na religiite.Kako sto vo sportot konflikti nosat onie koi ne ja znaat smislata na sportot,ima huligani,ima sekakvi navivaci,no nemoze sportot da se osudi radi takvi luge.
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-ii.43533/page-26#post-3902519

Moze, ako ima biblija na Man Utd koja vika deka nivniot tim e izbran i edinstven a se drugo e od lukaviot, a Man City si ima kuran koj veli deka bas nivniot tim e spasenie za dusata a se drugo e od padnatiot...kako i ostanatite iljadnici klubovi nasekade...
Inaku sporedbata e vo red okolu masovnata psihologija na stado no razlikata e sto Alex Ferguson ne vetuva vecen zivot ako nosis dres na Man Utd na Trafford i urlas na tribini City are Cunts...i slicni molitvi...

Религија?
Не си имал прилака и мака да видиш и почуствуваш колку е СЕМОЌЕН НАШИОТ БОГ ИСУС ХРИСТОС! науката ти ги замрежила очите па не гледаш да не речам дека духовно си слеп за зал!
Јас со Исус заедно делев флаери во тие времиња кога низ Јудеа шетаа центуриони...
Да, науката ми овозможува да живеам нормално, но дали сум или не духовно слеп е дискутабилно прашање... Ти како рисјанин најмалку ќе дрдориш кој каков е и да го осудуваш, бидејќи верата ти твоја најмила така учи, само што нема кој да ја следи!
Како што кажав и погоре :)

Решението почнавме да го спроведуваме.
Да ги убиеме сите Каури. После ќе биде све ОК

незбарџулибулах

Moze, ako ima biblija na Man Utd koja vika deka nivniot tim e izbran i edinstven a se drugo e od lukaviot, a Man City si ima kuran koj veli deka bas nivniot tim e spasenie za dusata a se drugo e od padnatiot...kako i ostanatite iljadnici klubovi nasekade...
Inaku sporedbata e vo red okolu masovnata psihologija na stado no razlikata e sto Alex Ferguson ne vetuva vecen zivot ako nosis dres na Man Utd na Trafford i urlas na tribini City are Cunts...i slicni molitvi...

Deka e vo lugeto problemot a ne vo religiite,sekoj po sebe e dokaz a i vie a(nti)teistite voedno. Kako sto nekoj Ateist,ednostavno ne veruva vo niedna religija no si ja gleda rabotata ima pripadnici vo sekoja religija (i poveketo se,normalno takvi),koi pripagjaat vo odredena religija no na nikoj ne im smetaat. Povtorno ima nekoi ne Ateisti,tuku Anti-teisti,koi mrazat se sto e religiozno i ednostavno ne im davaat mira i sloboda na bilo koj verski pripadnik. Takvi ima pripadnici vo sekoja religija isto taka koi smetaat deka samo tie se vo pravo.Toecutter,nemojte da se delite nitu vie a(nti)teistite od grupite na religii. I vie na nekoj nacin ocekuvate orden od David Icke i deka ke dostignete nekoj povisok stepen na nivo na svesnosta ili denzitet... Sekoj veruva vo nesto.

Priznavam deka cesto pati gi povtoruvam dokumentarkite koi mnogu pati gi postaviv. Ako nekoj Hristijanin napravi nesto sto ke bide opsto korisno za covestvoto i za okolinata,jas kako Musliman treba da mu podadam raka i da mu cestitam za toa namesto da krojam losi planovi i treba da se trudam da pridonesam nesto poveke,isto taka za covestvoto i okolinata. Da se natprevaruvame vo pravenje na dobri dela.

Napredokot i Civilizacijata na Islamot vo toa vreme,bea pricina za neredite koi pocnaa vo religiite. Do pred Islamot znaeme site kako se ziveese po svetot,evropa narocito. Nikakva kultura,nikakva civilizacija,nikakvi ponasanja... poglednete niz istorijata i istoriskite fakti koi gi dadov vo tie dokumentarki,da videte kako togas napreduvale i ziveele i se razvivale muslimanite i kade bile so naukata. Namesto evropskite hristijani da ucat i da dostignat nesto poveke kroea planovi kako da im unistat se' sto imaat.I toa go napravija. ( http://www.youtube.com/results?search_query=islam+empire+of+faith&aq=0&oq=Islam+Empire )
Ima razlika od navivaci do navivaci.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom