Програма за контролирање на ладењето на компјутерот

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
krusha03 напиша:
кај мене е 29 матична и 31 процесор, ама ова е десктоп, а за лаптопот мислам дека тука некаде беше 60 со 40 или така нешто

дамн! у фрижидер да не го чуваш?

Андроник напиша:
А ме интересира, некоја програма да не знаете сам да можам да ги контролирам вртеживе на фенов? Баш онака, со плус минус.
Како што кажав, за ова треба да подржува и матичната и осввен овие погорe за други незнам, али можеш hard-mod со потенциометар да речеме ама мене лично би ми било незгодо да правам вакви работи на лаптоп
mr_wicket напиша:
не бе едноставно имам добра вентилација во кукиштето. Иначе ова ми е во Silen-Mode операција, ако ги пуштам до даска сите вентилатори тогаш ќе биде многу пониско, ама овој за процесоров до даска кога е бучи како турбина, а другиве ми се многу тивки и на маx и имам контрола на кукиштето за обртаи па по потреба ги појачувам. Иначе само да се знае имам 8 вентилатори плус на напојувањет во куќиштето 9 вентилатори се на се.

mr_wicket напиша:
не треба во фрижидер да се чува компјутер за да има толкави температури, добар кулер е секако тука добредојден. Колку подобар и поскап кулер, толку повеќе можности за оверклукување без притоа да се оштетат компонентите и толку пониска температура на целиот систем.
А инаку, најпопуларни производи за мониторирање на температурате се speedfan и MBM. Инаку во биосот исто така постојат и опции за мониторирање на температурата така што ако таа ги постигне максималните вредности, системот се рестартира или дава некој аларм за прегреаноста.

KaiTekk напиша:
не треба во фрижидер да се чува компјутер за да има толкави температури, добар кулер е секако тука добредојден. Колку подобар и поскап кулер, толку повеќе можности за оверклукување без притоа да се оштетат компонентите и толку пониска температура на целиот систем.
А инаку, најпопуларни производи за мониторирање на температурате се speedfan и MBM. Инаку во биосот исто така постојат и опции за мониторирање на температурата така што ако таа ги постигне максималните вредности, системот се рестартира или дава некој аларм за прегреаноста.
Ако не се лажам системот целосно се исклучува, а рестартирањети и алармите во ОС што ги добиваш се од некој програм, не од биосот. Иначе за другото си во право

Еве добро ја одржува сега температурата, 56 до 60 процесорот, од 45 до 49 на матичната. Сабајле ми крена узбуна, 96 степени ми беше процесорот. Многу прашина ми го имаше проводот затнато, па морав да го расклопувам. Кога протече воздухот се стабилизира.

Јас сабајле дека не знаев што е проблемот, имав ставено огромен вентилатор за соба под него за да можам да утврдам што е. Немате појма колку бучен е тој, како авионски мотор на ролс ројс.

Мене и толку не ми е битно да е тивок, колку да ми ги лади компонентите. Кај круша таа температура е феноменална, животот на процесорот му се продолжува најмалку за два пати.

memberix напиша:
Eve ti edna programa sto go drzi procesorot laden. http://cpuidle.de/

Програмава не да нема врска. Уште кога читав одма знаев дека се прикаски ама ај реков да го пробам. Ти го блокира системот целосно и со тоа ти го лади процесорот, не му дава операции. :) Па нормално дека ќе излади кога нема што да работи. Кога ќе се олади на 50, се враќа системот и работи се до 59, кога стигнува 59 пак иста песна. Ебате изумот, ова не помага ни малку.

Nema vrska ja imam koristeno programata so meseci i ne prave nikakvi problemi. nema nikakov pad vo brzinata na procesorot. Ja namaluva temperaturata koga CPU e vo idle mod te ne se koriste taka sto go isklucuva, ama cim zatreba odma go vklucuva i nema nikakvi zaglavuvanja. ne se ni oseka pri rabota.

Да не ја проверев да ти верував. Ама вака?

Кај мене температурата на матичната и процесорот се во нормала, ама HD-то е секогаш над нормалното (мислам). Околу 60 степени. Има некој проблем?

Тоа на десктоп или на лаптоп? Ако е на лапотоп лошо е ама не многу, кај мене иде до кај 40-45 степени ако не се лажам, ама ако е за десктоп тогаш поубаво фрли 200ден и купи си еден кулер за харддиск или ако ти се наоѓа некој стар 8 сантиметарски од некое старо напојување монитрај го сам пред или под хардискот

Десктоп е. Значи не е нормална температура.. Фала.

кај мене моментално е 29, ама вентилаторите на HDDто се на најако, ако ги пуштам на најслабо иде до 36-37. Во секој случај купи си едно кулерче за HDDто зашто не е убаво да биде толку жежок

Sto kompjuteri imate . jas eve ja simnav programata, bidejki koristev postara verzija pa si rekov da ne e do verzijata i nema nikavi problemi. ja namaluva temperatura za 3-7 stepeni i ne go koce kompjuterot ic. neka ja proba i krusha pa neka kaze sto misle za nea. inaku ima eden kup vakvi program sto rabotat na ist ili slicen princip ama ovaa e mislam najefikasna.

Ја најдов програмата и навистина помага. Некако го става на stand-by процесорот со што му ја намалува температурата и со тоа векот на траење! Одлично програмче!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom