Алтернативен начин на инсталирање XP (УСБ, ЛАН)

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.248
Поени од реакции
12.464
Ми требаат совети за инсталирање на XP во случајов преку УСБ или ЛАН метод. Значи имам инсталационо ЦД, меѓутоа немам ром на машината, ниту имам можност за ром. Единствен начин е УСБ или ЛАН.

Она што ме интересира, дали можам да го преснимам целото XP цд на еден УСБ стик и да го покренам од тука и со тоа да го форматирам?

Сите овие работи ги пишува на хартија, ама потребно ми е совет од искуство.

Давајте мислења.

Андроник напиша:
Ми требаат совети за инсталирање на XP во случајов преку УСБ или ЛАН метод. Значи имам инсталационо ЦД, меѓутоа немам ром на машината, ниту имам можност за ром. Единствен начин е УСБ или ЛАН.

Она што ме интересира, дали можам да го преснимам целото XP цд на еден УСБ стик и да го покренам од тука и со тоа да го форматирам?

Давајте мислења.
Мислам дека можеш ама треба најпрвин да го подесиш УСБ-то како главен диск од кој ќе се крева компјутерот. Ова мислам дека се подесува со софтверот кој го добиваш во пакет со УСБ-то.

Едит: Туторијал на англиски

Доколку е постара машината нема да има можност да се крева од USB. Можеш преку LAN да речеме со Norton Ghost ама тоа ако имаш веќе направено image на претходната инсталација, сега само би го ископирал преку мрежа. Можеби постои некој алтернативен начин да инсталираш преку мрежа ама некако ми стои тоа малку веројатно затоа што на празен хард диск нема инсталирано ниеден мрежен протокол така да мрежната не е во функција, освен ако има некои матични со таква можност. :raz:

П.С. Шо те кошта да го отвориш куќиштето и да ставиш еден цедером у него и да инсталираш тоа шо треба? :)

Видете, работата е следна. Машината е лап топ каде ромот зеза, неможе друг да се најде (250 евра, плус 2 месеци испорака), усб и лан има, и цдто со кое доаѓа одма инсталира се што има онборд. Пример и линукс на него кога сум ставал веднаш си препознава. Преку лан не знам како да го покренам, не знам дали можам пример со пц то пц кабел и директно да го поврзам со друг. Наједноставно ми гледа цдто да го префрлам на стик, и преку стик да го покренам, и после тоа самото се си прави.

Немам пробано да инсталирам windows преку стик, ама имам подигнато систем преку еден. Ако има опција лаптопот да се покрене преку USB би требало да работи само ако ги копираш фајловите од цедето на стикот. Ако нејќе така тогаш прво подиги го системот преку стик, па после ископирај ги фајловите на стикот од друг компјутер и подигни го сетапот

Па така бе кажи Андроник, решението ти е во USB HDD Rack. :) Ги има 2,5" (за хард диск од лаптоп) и 3,5" (за нормален хард диск) проверена работа, работи сто посто така. Го вадиш хард дискот од лаптопот го ставаш во rack-от приклучуваш на друг компјутер, го копираш цел Windows на тој хард диск, покренуваш со start-up флопи на лаптоп и инсталираш од тој Windows што е копиран на хард дискот. Такви rack-ови од 2.5 инчи имаше во СЕТ компјутери и беа некаде околу 800 денари мислам.

Да тоа е се во ред вардарче ама...

Кога ќе го инсталираш на друг компјутер, одма цдто ќе забележи дека не е за тој компјутер наменето. На пример, верзијата од XP е инкорпорирана со Тошиба, и многу работи не се исти, и кога се инсталира, одма си препознава вградените работи и си инсталира потребни драјвери и слично.

Плус работа, немам флопи на лап топот. Сите понови ги прават без простор за флопи.

Абе ако гледаш така имаш и 5,25" фиоки па можеш обичен CD-Rom да прикачиш на USB, ама работата е човек да се снајде со тоа што го има

Земи едно стикче кое ќе го направиш бутаблно овде имат такво програмче http://www.nu2.nu/pebuilder/, после само копирајго инсталациониот XP на стикот и преку него нека оди инсталацијата како што кажа круша. Друг начин невервам дека имат.

Андроник напиша:
Да тоа е се во ред вардарче ама...

Кога ќе го инсталираш на друг компјутер, одма цдто ќе забележи дека не е за тој компјутер наменето. На пример, верзијата од XP е инкорпорирана со Тошиба, и многу работи не се исти, и кога се инсталира, одма си препознава вградените работи и си инсталира потребни драјвери и слично.

Плус работа, немам флопи на лап топот. Сите понови ги прават без простор за флопи.
Чим е нов лаптоп тогаш ќе може да се покрене од усб сепак тоа ти останува како едноставно и безболно решение, јас тој пример го кажав оти е користен за постари лаптопи каде нема воопшто цедером. Пробај види како се прави тоа точно, а мене баш ме интересира дали некој има користено Norton Ghost, дали може со него да се инсталира Windows преку мрежа.

vardarce напиша:
Чим е нов лаптоп тогаш ќе може да се покрене од усб сепак тоа ти останува како едноставно и безболно решение. Пробај види како се прави тоа точно, а мене баш ме интересира дали некој има користено Norton Ghost, дали може со него да се инсталира Windows преку мрежа.
Јас користам Norton Ghost, направив image еднаш ко имав fresh инсталација, и сега ко ќе го форматирам само ја враќам сликата и за пола сат е готово. Неможе преку лан мислам, бидејќи нема смисла, како што кажа Андроник драјверите не се исти...едноставно ако е идентична конфигурацијата каде што е правен image-от со другата конфигурација

Андроник направи ли нешто? Ќе ја биде работата или?

Ќе ја биде мора да ја биде. Сеуште расчитувам, за некој ден треба да направам целосен бекам и да го испробам преку УСБ. Она што ме буни е во биосот нема опција да бутира преку УСБ, па тоа барам да го средам.

A во boot menu што го има на повеќето компјутери на F8 Или f11 има или нема. Истотака пробај да ја уклучиш опцијата Try other boot devices. Кај мене на пример истотака нема да бирам од USB да се подига ама кога ќе ставам USB стик како да сум ставил дискета ми вика она wrong system disk...

Андроник напиша:

Давајте мислења.
Веќе има Live CD - XP можеш дирекно можеш тоа да го искористиш само да го пренесеш на USB, или Norton Ghost преку ЛАН. Пробај да флешуваш Bios - да го подновиш, и сигурно ке ти даде boot преку USB.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom