„Крши Нога“

• Креатор на темата Креатор на темата The_Red1
  • Време на започнување Време на започнување

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ке бидам краток-зашто викаат КРШИ НОГА пред одење на испит?
Сигурно позади овие два збора се крие нешто....Ај кој знае нека кажува па после ако треба нека иде темата у канта :)
Не знам и Јас зашто ама ме интересира

хаха.. крши нога? за на колоквиум? несватливо.. демек нечинело ако ти рече некој ај со среќа хаха глупост жива :)

P.S
demotivacija.mk_Utre-imam-ispit-pa-se-molam-profesorot-da-bide-bolen_130623267425.jpg

хаха.. крши нога? за на колоквиум? несватливо.. демек нечинело ако ти рече некој ај со среќа хаха глупост жива :)

P.S
demotivacija.mk_Utre-imam-ispit-pa-se-molam-profesorot-da-bide-bolen_130623267425.jpg
Ама зошто баш “КРШИ НОГА“?? :)
Ке почекам, некој друг можеби ке знае :)

Ами на спортист кога оди на натпревар, нели му викаат скрши нога? :rolleyes:

Сигурно позади овие два збора се крие нешто....Ај кој знае нека кажува па после ако треба нека иде темата у канта :)
Ако ти речат "крши глава", може буквално да сфатиш и да се акниш од бандера. Лесно е да полагаш испит, тешко е да стигнеш до него.

Па види сеа... кога ќе скршиш нога нема да идеш на испит и ќе имаш поише време да учиш за другиот пошо нали си инвалид, или ќе идеш на испит па може ќе ти се сожали некој и ќе ти качи оценка.

Овој израз се користи во театарот, демек за среќа, а кај студентите и јас не знам од кадесе вметнал. Знам само дека многу ме нервира кога некој ќе се изнервира ако му кажам пред испит "со среќа". Демек тоа носело несреќа, требало да му кажам "крши нога". Суеверие, да видиш да не веруваш...

јас велам крши веѓа.......:)

Па види сеа... кога ќе скршиш нога нема да идеш на испит и ќе имаш поише време да учиш за другиот пошо нали си инвалид, или ќе идеш на испит па може ќе ти се сожали некој и ќе ти качи оценка.
бујна фантазија имаш :)))

Ете убаво е објаснето на линкот од Wikipedia.
Јас во прва година на факултет претежно на сите им викав “со среќа“, се` додека една колешка не ми забележа дека не требало така :confused::LOL: Потоа почнав со “крши нога“ а и сфатив дека и многу други викаат така.

другарче многу сериозно си ја сватил поракава па стварно скрши нога.. само незнам зашо али он ја среди ногата ПОСЛЕ колкоквиуми...

Нека е со помин а? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom