Снаа Vs Свекрва

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Навистина има секакви приказни и случки. Но се додека постои сфаќањето дека некој треба да командова и дека едната е побитна од другата ќе има проблеми. Особено ако се живее во заедница. Секоја треба да си го знае своето место и својата улога. Сопругата ако е нова во домот не значи дека треба да се третира како аутсајдер и дека треба да се прилагоди апсолутно на сите начини и правила во новиот дом, ниту пак значи дека сите треба неа да и се прилагодат затоа што е нова. Потребна е соработка од двете страни, промена на некои навики од двете страни и ПОЧИТ. Свекрвата не може и не треба да очекува послушност од снаата само затоа што таа е ем постара ем свекрва, снаата не е слугинка ни роб во новиот дом. Сепак најбитно е почитувањето на приватноста и НЕ МЕШАЊЕТО во бракот на младите затоа што тоа е фатално. Освен тоа и младите треба да постават граница до каде може да се влегува во нивната приватност затоа што ако снаата на секое оди кај мама или мажот за се ја прашува мама па прави се како шо ќе рече таа бракот нема иднина.

Штом живееш под ист кров, околностите сами доведуваат до мешање во манџите и во односите меѓу младите.

Односот снаа-свекрва е многу сложен. По правило, ако се заебат работите уште на почетокот, никогаш нема да се оправат.Најчеста причина за кавга е недоразбирањето.
Единствено причината за недоразбирања во вакви повеќесемејни домаќинства во една куќа/стан ја гледам во мизерните економски услови кои не му дозволуваат на младите, на семејството на синот или ќерката да заработат за свој стан. Заедничкото живеење си го прави своето. И не е проблемот/односот снаа-свекрва физичка нешто посебен. Истото се случува и во услови кога младиот брачен пар живее со родителите на сопругата само што тој случај е далеку поредок...кажано е претходно зошто е поредок.

Секоја генерализација или практика на сведување на сопругот на мамин син и неговите мајка и татко егоисти се само нечија слика за светот која се темели на погрешни почетни факти, ништо друго. Живеењето одвоен живот од родителите докажува дека сепак се работи само за лично традиционално толкување на овие односи помеѓу семејствата, но не ја отсликува реалноста како и причината за таквата реалност.
Ако жената го сака мажот, ќе се потруди да ја истрпи свекрвата на неделниот ручек.
да ја истрпи... Зборот истрпи се користи неправилно кога се работи за човек кој го родил вашиот сакан, кој го воспитувал, израснал и кој носи генетски материјал и дел од воспитувањата во размислувањата, менталниот склоп од онаа "која мора да ја трпите".
Свекрвите се сеќаваат како се градела куќата, а снаата, вчера дојдена, одма сака да руши ѕид и да реновира половина куќа...
реченица која целосно ја доловува причината зошто ова сфаќање сеуште постои. Релативно мал е бројот на случаи и реченици каде ќе прочитаме дека -зетот е вчера дојден. Тоа е вообичаено доколку ќерката е единица или доколку родителите и биле доволно богати да ја обезбедат со живеалиште. Не баш честа појава.

Јас се надевам идната свекрва да не биде лоша.
Ама првото златно правило секогаш ќе биде во чекор!

како се вика свекрва на кинески?
- ПоКучи МиФучи

:D

Феномен е тоа односот свекрва-снаа ама пофеномен е свекрва-зет. Има и такви збиднувања диз деиз низ развиениот свет.

Многу се вознемирувате.
Фучела не фучела :) WHO GIVES A FUCK?
Значи кога ќе стигнете до делот да треба да живеете со неа, ќе биде старичка жена која нема друга работа во животот... Па ако сака нека фучи де, нек каже на сите комшики како не ви е срам да спиете до 11 а не да замесите леб во 7 сабајле, дека алиштата 4 дена непеглани ви седеле, а ручек веќе 2 дена не сте направиле...
Хахахахахаха мене ми е смешно воопшто да размислувам дека треба да се занимавам што некој би мислел за мене....или па дека треба да се потресам околу тоа :)

Мајками имаше одлична комуникација и разбирање со на таткоми мајката и живееја заедно но доколку мојата жена сака да живееме одвоено и би и ги исполнил сите желби

Абе се убаво ама мислам дека не е проблемот до свекрвите, проблемот е до оние шкрапјине што ги мкнеме дома па веднаш сакаат да се постават како газдарици над газдариците, е јебемлига неможе некоја од улица што сум ја домкнал дома или било кој друг да изиграва кралица и да команда , сепак таа е само жена категорија која што може а и немора е минлива додека мајката е една епа ако сум ставен во ситуација да бирам помеѓу братми таткоми и мајками наспроти жена во секој поглед и во секој случај најпрво би го одбрал семејството, жени има колку сакаш излези на улица ке најдеш ама мајка е една татко е еден а и друг брат не може мајка ми на старост да ми роди така да младите мамини принцези , треба да си ги затнат муцките и да јадат говна со затворена уста за да не ја шират смрдеата додека џвакаат.[/quote
абе мамино синче едно, се гледа дека си од оние сељацине од драчево што гради спрат над некоја колиба за да „донесе невеста“, а кога ќе ја донесе, пустата ќе изиграва слугинка дур ја тепаш, пиеш по кафани, и мкнеш курви низ град. почитувај си ја мајка ти, и сакај си ја, не викам не, ама мајка ти ако е некоја неарна, и не е вредна за почит и не се трпи, ниедно нормално женско нема да ја поднесе таа ситуација, а по твојот муабет глеам дека ти нормална девојка не можеш ни да фатиш, така да иди у мирковци, стајковци и слично некое -ци, купи си невеста што ќе ти ќути дома, можда тогаш ќе се почувствуваш ко вистински маж

Отсекогаш постоел антагонизмот помеѓу ентитетите снаа и свекрва, без разлика дали живеат заедно во една иста куќа, или не.

Феноменот на "обележување" територија, кој е мошне застапен кај родот мачки, се провлекува и кај женските индивидуи кај хомосапиенсот.
Кога на тоа ќе ја додадете совршеноста на синот (кој нели е најдобриот), и потребата да има исто така совршена девојка, жена покрај него - доаѓате до ситуација дека ниту една не го исполнува условот:P

Мислам дека сепак вината за ваквата фама е процентуално повеќе кај постарата генерација, односно сверквата, која често пати не може да прифати некои новитети понудени од снаата.

Феноменот е уште толку поголем бидејќи разводот се смета како црна дамка во понатамошниот живот на двајцата екс-сопружници, па многумина се обидуваат во лажен соживот да го продолжат бракот и заедничкиот живот. Исто ко ние со "браќава" со бели капчиња.

ajde ludi snai nagrnale da ogovaraat svekrivi., :ROFLMAO:., aj malku rachna ., eve i kaj mene snajka ., pa shto ., se e do toa kako chovek od pochetok ke gi postavi rabotite., ,....
prvo., nitu jas mozham da i bidam tatko ., nitu svekrivata mozhe da i bide majka ., taka da ushte vo start so soprugata i dozvolivme da ne oslovuva na ime., nishto strashno., ...e sega jbg., zhiveachka pod ist krov., abe deca ., i nie bevme toa shto ste sega vie ., ta znaeme shto e mladost ., i red drugi raboti:LOL:.......se do nachinot kako ke se postavat rabotite ., nitu majkata ne mozhe da go zavzeme mestoto ili da bide konkurencija na snajkata ., nitu pak snajkata mozhe da go ima mestotto na majkata ., i batalete toa koja od vas dve e povazhna., chista sueta koja samo nevolji donesuva., a sto da kazhe sinot/soprugot ., pomegju dva ogna ., i /ili postaven vo situacija [na nekoj nachin] da izbira ., ajte vi se molam ., a vie snajki ., ili shto ke bidete ., so malku poveke razbiranje i mangupluk ., taka mozhete da gi vrzete za sebe ., taka da i svekrivata ima da stori se za snajkata saka samo malku umesnnost ., a ne samo onoa ., svekrivata ., i na gjon., .,..........razmislete malku., dali i vie kako snai neshto tuka ne ste ja pogreshile rabotava ., vi rekov ., ako sakate ., ke vi igraat i chochek., ama treba samo ednostavno da umeete., ............pozdrav do site snai ili idni ..i poveke nasmevki ., i nekoj dobar zbor., nema krunata od glava da vi padne............?

ajde ludi snai nagrnale da ogovaraat svekrivi., :ROFLMAO:., aj malku rachna ., eve i kaj mene snajka ., pa shto ., se e do toa kako chovek od pochetok ke gi postavi rabotite., ,....
prvo., nitu jas mozham da i bidam tatko ., nitu svekrivata mozhe da i bide majka ., taka da ushte vo start so soprugata i dozvolivme da ne oslovuva na ime., nishto strashno., ...e sega jbg., zhiveachka pod ist krov., abe deca ., i nie bevme toa shto ste sega vie ., ta znaeme shto e mladost ., i red drugi raboti:LOL:.......se do nachinot kako ke se postavat rabotite ., nitu majkata ne mozhe da go zavzeme mestoto ili da bide konkurencija na snajkata ., nitu pak snajkata mozhe da go ima mestotto na majkata ., i batalete toa koja od vas dve e povazhna., chista sueta koja samo nevolji donesuva., a sto da kazhe sinot/soprugot ., pomegju dva ogna ., i /ili postaven vo situacija [na nekoj nachin] da izbira ., ajte vi se molam ., a vie snajki ., ili shto ke bidete ., so malku poveke razbiranje i mangupluk ., taka mozhete da gi vrzete za sebe ., taka da i svekrivata ima da stori se za snajkata saka samo malku umesnnost ., a ne samo onoa ., svekrivata ., i na gjon., .,..........razmislete malku., dali i vie kako snai neshto tuka ne ste ja pogreshile rabotava ., vi rekov ., ako sakate ., ke vi igraat i chochek., ama treba samo ednostavno da umeete., ............pozdrav do site snai ili idni ..i poveke nasmevki ., i nekoj dobar zbor., nema krunata od glava da vi padne............?

И по дома те викаат ШУТРАК:eek:

Мислам дека помладите (денешните) свекрви се каде-каде подобри од нивните свекрви баш поради нивниот однос со нивната свекрва која патем кажано душата им ја ваѓала :))

Јас познавам барем десеттина денешни снаи и свекрви кои по цел ден се заедно и одлично се сложуваат.
Ама без разлика, кога би бирала секако дека би одбрала сама да живеам без свекрвата.

Никогаш не ми било јасно зашто секогаш мора да биде тоа некакво правило дека треба да има некоја препирка меѓу снаата и свекрвата. Ако и двете се ок личности, стрпливи, толерантни, нема зашто да има препирка или било какво расправање меѓу нив. А ако едната од нив не чини тогаш таа нема да се согласува со никој околу неа. Нема врска тоа однос снаа-свекрва, туку тоа е прашање до личноста и нејзиниот карактер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom