Достоевски & Toлстој

• Креатор на темата Креатор на темата Stefanos_M
  • Време на започнување Време на започнување
zemav da ja citam ana karenina od tolstoj ali pocinjem da se plasam 3 dla a sekoj po edno 450 sttttttttttrani

edna drugarka mi vika:"pa dobre be sestra mi mora li da ja citas?"

e mora moora mora
ke vidam dali ke ja zavrsam

Po ova prasanje vo Rusija debatata trae veke nekolku decenii. Priznanie im davam na dvajcata no sepak moj favorit e Dostoevski.Neviden prkos da ja nametnuva taa tema uste vo toa vreme. Inaku covekot go obozavam zatoa sto e sozdavac, rodonacalnik, pionir vo zanrot koj go citam so pregolemo zadovolstvo i slast. Dostoevski go napisal prviot kriminalen roman.

Amanda напиша:
zemav da ja citam ana karenina od tolstoj ali pocinjem da se plasam 3 dla a sekoj po edno 450 sttttttttttrani

edna drugarka mi vika:"pa dobre be sestra mi mora li da ja citas?"

e mora moora mora
ke vidam dali ke ja zavrsam

Kje ja zavrshish zatoa shto e mnogu interesna. Nikogash ne veli golema ili debela kniga, taka go navreduvash deloto. Mene mi se ima sluchuvano romani od po 500-600 strani da gi prochitam za den dva, a nekoj po 100-200 so nedeli...

Гласам за Достоевски, али многу ми се допаѓа и Гогољ, заради неговата иронија и сатира.

Stefanos_M напиша:
Толсој, па и не му бил така тежок животот како на Достоевски.
Бил многу богат, а богатството во поголем дел го потрошил на коцка и курви. На крајот од животот се што му останало е имотот во јасна пољана. Жена му ми ги пишивала делата, само војна и мир ја препишала 10 пати. Бил во кружок на повекето познати писатели од тоа време. Кои често оделе во славната Јасна Пољана.
Достоевски, за разлика од него. Потекнувал од посиромашно семејство. Неговите сваќања не се поклопувале секогаш со општеството. Бил во сибир, со другите робијаши. Каде напишал многу дела како Записи од мртвиот дом. Исто така пишува пократки приказни од неговиот живот.
Кога ке ги споредиме стиловите на пишување.
Толстој, го опишува општеството, итоа го опишува поприлично.
Достоевски, за разлика од Толстој, кога опишува лик, не се задржува толку за неговото потекло минато итн. Тој најпрво го опишува психолошки, а потоа се префрла на други сегменти.
Можеби Достоевски е понапорен, но е пореален. За разлика од Толстој, тој го прикажува обичниот народ. Оној пуст руски народ. А не оние кнезови кој зборат на француски. Или пак кај Чехов кој не знаат што да прават со себе..
Prof: Stefaneeeeeee zavrsivte li ? ova ti e od jasna poljana i so stana so slikite od rusija aman kaj koj e cd? nikako da dojde do mene sramotaaaa aj aj ke vidis ti

zoko напиша:
Prof: Stefaneeeeeee zavrsivte li ? ova ti e od jasna poljana i so stana so slikite od rusija aman kaj koj e cd? nikako da dojde do mene sramotaaaa aj aj ke vidis ti

Ne be bato, patem knigite so si gi kupiv, gi prochitav. Samo me mrzi da preveduvam sea... Za slikite pishi na privet. Ne tuka...

И двајцата се легенди на своето време, јас сепак би го избрала Достоевски.
Толстој иако пишува за богатите пишува од еден друг аспект, ги прикажувал негативните страни на високата класа.
И двајцата опишуваат на долго и на широко, сепак во тоа се состои убавината на нивните дела.

Stefanos_M напиша:
Sto mislite okolu ovie dva pisateli. Dostoevski pishuva za siromasite, a tolstoj za bogatite. Napravete sporedba.
Koj go sakate poveke,koj pomalce ili i dvajcata ako gi sakate ili ne :) i zashto?
Ако разликата помеѓу Толстој и Достоевски ја гледаш во тоа за кои општествени класи пишуваат тогаш срам да ти е. :smir:
Толстој е Led Zeppelin а Достоевски е Pink Floyd
Ја пре би обратно. Поефтино снимена, но поквалитетна 'музика'. :vozbud:

Vrv na ruska klasika.. Ana Karenjina, kakvo delo! Sekoja chest na Dostoevski i Tolstoj, rusija beshe i ostana jaka vo obrazovanie, sekoja chest..

Bada Bing! напиша:
Ако разликата помеѓу Толстој и Достоевски ја гледаш во тоа за кои општествени класи пишуваат тогаш срам да ти е. :smir:

Ех, јас на темава пишав едно чудо постови, и ги објаснував ги објаснував разликите.... Само не сум јас крив што ви отидоа едно чудо постови од форумов :smir:

Stefanos, mislam deka mnogu loso si gi razbral knigite i od dvata pisatela, me cudi koi se tie naslovi od koi si izvadil povrsen i pogresen zaklucok? Dostoevski e za intenzivnosta na chovechkite chuvstva (na kratko ke ti kazam) i zatoa go isklucuva celiot materijalen svet zatoa sto e preoptovaren so opisuvanje na coveckata psiha, dodeka Tolstoj e chista Ruska dusa toj imal samo eden ideal vo negoviot zivot da bidat site edno i da gi znaat razlikite megu dobro i loso, razum, razum.... ama go preferiram Dostoevski za koj povekje bi sakala da ti objasnam ama nemam vreme, taka da ne citaj knigi od koi ne mozes da izgrebes ni 2 cm podlaboko....
:nenene:

Dostoevski.

Тој најпрво го опишува психолошки, а потоа се префрла на други сегменти.

Radi ova i go sakam:)

Достоевски!

Заради љубовта и вистината! :)

И вистинит и верен и мартир, вљубен вечно во она што не е :)

Christabel напиша:
Stefanos, mislam deka mnogu loso si gi razbral knigite i od dvata pisatela, me cudi koi se tie naslovi od koi si izvadil povrsen i pogresen zaklucok? Dostoevski e za intenzivnosta na chovechkite chuvstva (na kratko ke ti kazam) i zatoa go isklucuva celiot materijalen svet zatoa sto e preoptovaren so opisuvanje na coveckata psiha, dodeka Tolstoj e chista Ruska dusa toj imal samo eden ideal vo negoviot zivot da bidat site edno i da gi znaat razlikite megu dobro i loso, razum, razum.... ama go preferiram Dostoevski za koj povekje bi sakala da ti objasnam ama nemam vreme, taka da ne citaj knigi od koi ne mozes da izgrebes ni 2 cm podlaboko....

Ај зошто гледам дека си нов член... Форумов многу пати преживеа ДДОС напади... Па беше исклучива инт... Им отиде голем дел од постовите, така што ги повратија само темите. Колку што гледам, отварањето на темата ми е цело избришано. А јас имам само неколку постови напишано, во кој давам општи информации за нивните животи. Така да не давај вакви лоши заклучоци, затоа што ќе бидеш погрешно разбрана...

Christabel напиша:
ama go preferiram Dostoevski za koj povekje bi sakala da ti objasnam ama nemam vreme, taka da ne citaj knigi od koi ne mozes da izgrebes ni 2 cm podlaboko....
Ајде ти се молам пиши тука кога ќе имаш повеќе време, да видиме како ти си изгребал/а подлабоко од 2 cm.

:zlo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom