Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Amanda напиша:zemav da ja citam ana karenina od tolstoj ali pocinjem da se plasam 3 dla a sekoj po edno 450 sttttttttttrani
edna drugarka mi vika:"pa dobre be sestra mi mora li da ja citas?"
e mora moora mora
ke vidam dali ke ja zavrsam
Prof: Stefaneeeeeee zavrsivte li ? ova ti e od jasna poljana i so stana so slikite od rusija aman kaj koj e cd? nikako da dojde do mene sramotaaaa aj aj ke vidis tiStefanos_M напиша:Толсој, па и не му бил така тежок животот како на Достоевски.
Бил многу богат, а богатството во поголем дел го потрошил на коцка и курви. На крајот од животот се што му останало е имотот во јасна пољана. Жена му ми ги пишивала делата, само војна и мир ја препишала 10 пати. Бил во кружок на повекето познати писатели од тоа време. Кои често оделе во славната Јасна Пољана.
Достоевски, за разлика од него. Потекнувал од посиромашно семејство. Неговите сваќања не се поклопувале секогаш со општеството. Бил во сибир, со другите робијаши. Каде напишал многу дела како Записи од мртвиот дом. Исто така пишува пократки приказни од неговиот живот.
Кога ке ги споредиме стиловите на пишување.
Толстој, го опишува општеството, итоа го опишува поприлично.
Достоевски, за разлика од Толстој, кога опишува лик, не се задржува толку за неговото потекло минато итн. Тој најпрво го опишува психолошки, а потоа се префрла на други сегменти.
Можеби Достоевски е понапорен, но е пореален. За разлика од Толстој, тој го прикажува обичниот народ. Оној пуст руски народ. А не оние кнезови кој зборат на француски. Или пак кај Чехов кој не знаат што да прават со себе..
zoko напиша:Prof: Stefaneeeeeee zavrsivte li ? ova ti e od jasna poljana i so stana so slikite od rusija aman kaj koj e cd? nikako da dojde do mene sramotaaaa aj aj ke vidis ti
Ако разликата помеѓу Толстој и Достоевски ја гледаш во тоа за кои општествени класи пишуваат тогаш срам да ти е. :smir:Stefanos_M напиша:Sto mislite okolu ovie dva pisateli. Dostoevski pishuva za siromasite, a tolstoj za bogatite. Napravete sporedba.
Koj go sakate poveke,koj pomalce ili i dvajcata ako gi sakate ili nei zashto?
Ја пре би обратно. Поефтино снимена, но поквалитетна 'музика'.Толстој е Led Zeppelin а Достоевски е Pink Floyd
Bada Bing! напиша:Ако разликата помеѓу Толстој и Достоевски ја гледаш во тоа за кои општествени класи пишуваат тогаш срам да ти е. :smir:
Тој најпрво го опишува психолошки, а потоа се префрла на други сегменти.
Christabel напиша:Stefanos, mislam deka mnogu loso si gi razbral knigite i od dvata pisatela, me cudi koi se tie naslovi od koi si izvadil povrsen i pogresen zaklucok? Dostoevski e za intenzivnosta na chovechkite chuvstva (na kratko ke ti kazam) i zatoa go isklucuva celiot materijalen svet zatoa sto e preoptovaren so opisuvanje na coveckata psiha, dodeka Tolstoj e chista Ruska dusa toj imal samo eden ideal vo negoviot zivot da bidat site edno i da gi znaat razlikite megu dobro i loso, razum, razum.... ama go preferiram Dostoevski za koj povekje bi sakala da ti objasnam ama nemam vreme, taka da ne citaj knigi od koi ne mozes da izgrebes ni 2 cm podlaboko....
:nenene:
Ајде ти се молам пиши тука кога ќе имаш повеќе време, да видиме како ти си изгребал/а подлабоко од 2 cm.Christabel напиша:ama go preferiram Dostoevski za koj povekje bi sakala da ti objasnam ama nemam vreme, taka da ne citaj knigi od koi ne mozes da izgrebes ni 2 cm podlaboko....
:nenene: