Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
Татарчиња, абе сега почнавте и со грчки извори да се петелите бидејќи вашите, чувашките се побиени од нас. Без гајле, и овие ќе ви урнисаме со докази.

присуствието на словените на Балканите ...

Братја македонци , и на наша и на ваша земја има следи от градове на траки и илири , на римлјани и византиици а после са градовете на болгарите . Каде има останки от словенски град или селиште питам ?

Когато се лјутите на болгарите и ги наричате татри и чуваши ви препоручвам една книга кажува се 500 руски фамилии от б'лгарски / татаро - чувашки произход / писана е от А . Халиков . болгарин от Волжка Болгарија . Ами то руска интелигенција и военни вс'штност нјама всички са б'лгари - и Тургенев и Гурко и Суворов и Булгаков и много други . Книгата мога да ја пратја на интересуваштите се . И не го трии това не е пропаганда истина е !

Нема да го избришам, под еден услов, а и насучете сите веќе еднаш. на такви и слични постови како товојот (оав се однесува на сите дискутатнти), кога тврдите нешто од некого, поставете линк до таму. Значи, најди ја книгата или изворот на кој се потпираш и пушти линк.
В ред.

Како што многумина тоа го прават тука.

А, како контра-мислење, наврати на оваа и неколку други теми и провери руски извори, американски извори, секакви, каде што тоа што го бараш е веќе искажано, постирано, разработено. Не само од нас, туку и од светски признати историчари и научници.

:D ште се разбереме ... Согласих се с това дето го пишуваш . Ето ти и линк
Velika Volzhska Bylgaria - 1a
... [Халиков Алфред Хасанович. Кто мы - булгары или татары. Казан 1992, стр. 27].
Hramyt v Biljar. Билјар. Храм'т в цент'ра на града. ...
... Халиков, Алфред Хасанович [Петстотин] 500 руски фамилии с б'лгаро-татарски произход / А. Х. Халиков ; Прев. [от рус.] Маргарита Димитрова ; [С предг. от ...

открих го лесно в google а книгата ја имам истина е !

Dobro sto si otvoril: vistina e -- dilemata e Bugari ili Tatari prasanje e sega???? A ti od koi si?

Ajde strucna diskusija, ne samo flodiranje.

За кого е таја дилема - за тебе ли ? за тија кои го негират постоенето на македонска нација, јазик и историја отделна от бугарската нема никакви дилеми

За вас, ние знаеме кои сме и што сме, вие не можете да одлучите дали сте чуваши или македонци на кои им е испран умот од чувашите!

Misirkov напиша:
Samoilovoto Carstvo e "SCLAUINIA" ne Bulgaria, i se granici so Germanija na Dunav:
http://www.macedonia-info.org/history/Sreden_Vek-Middle_Ages/Sclauinia_Germania_Gallia_...
Not Found
The requested URL /history/Sreden_Vek-Middle_Ages/Sclauinia_Germania_Gallia_... was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Като каза "Склавинија":
През 6 век тези славјани заселват компактно територијата на днешна Рум'нија. Теофилакт Симоката в началото на 7 век нарича земите, населени от тези славјани Склавинија (Σκλαβηνία), според византијското название на тези славјани склавини.
....
През 7 век јужните славјани са установени трајно на Балканскија полуостров. Постепенно те заселват Мизија, Тракија, Родопите и Македонија, којато през 7 и 8 век с'што била наричана Склавинија.
...
http://bg.wikipedia.org/wiki/јужни_славјани
мојат коментар: Σκλαβηνία е византијското название на територијата, заселена от славјани, а не името на Самуиловото царство.
Divider напиша:
За вас, ние знаеме кои сме и што сме, вие не можете да одлучите дали сте чуваши или македонци на кои им е испран умот од чувашите!
Това е трагедијата ти, Divider! Ти все оште споменаваш народ наречен Чуваши, којто никога не е ст'пвал на Балканскија полуостров. Беше ти објаснено, че на Балканите живејат б'лгари, които не са нито македонци, нито чуваши, а са слјавјански народ с богато историческо и културно наследство. Ти сам не можеш да докажеш как'в си. Да, можеш да покажеш писмени "преведени" документи и т'лкуванија на нјакои изследователи, но в повечето случаи твоите документи показват, че самијат ти грешиш.

Divider, това е смехотворно! Какво можеш да докажеш с тази фреска?
Между другото, произход'т на фреската:

http://www.kongres.org/zpwnkleve.htm

Hołd z Ewangeliarza Ottona III, Cztery Prowincje Sclavinia, Germania, Galia i Roma składają hołd Cesarzowi. Malarstwo miniatur książkowych, Reichenau, koniec X wieku.
(отнасја се за полјаци и немци)

Ето ти нешто по-сериозно за произхода на имената Склавинија и Б'лгарија:
http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

јавно Мисирков нјама хронологичен усет, иначе нјамаше да нарече Самуиловото царство с името Склавинија. Аналогично, би нарек'л Албанија или Г'рција с името Балкански полуостров.

Се разбира, тоа не е балкански полусторов. оригинално, прв пат, тоа е нарекувано Македонски полуостров. бај д веј, тапа линкот!

-------------------------------------------------------------------------------------
".....това е смехотворно! Какво можеш да докажеш с тази фреска?.......Между другото, произход'т на фреската.......(отнасја се за полјаци и немци)......"
-------------------------------------------------------------------------------------

:lol:

Следниве информации го собрав, зошто на цртежот т.е. во списите од Ото III., кога зборува за „Sclavinia“ не може да се работи за Полска:

1. Konstantinos Porfirogenetos, Цар на Византија ("За водење на Царството“) како и Widukind von Corvey во неговите списи го нарекиваат полското кралство околу 950-970 год. како земја на Лициките (Licyke) т.е. Лицикавики (Licikawiki) - или поради легендарниот создавач на државата Лех (Lech) или поради племето Леджиани (Ledzianie) кое што живеело во југоисточна Полска.

2. Русите (Ljetopisy), Балтите и Унгарците за полското кралство ги користат околу 1000 година исто така веќе термините „Љахи“ (Ljachy), „Ленкиа“ (Lenkya), „Ленгиел“ (Lengyel), најверојатно поради истите причини наведени под точка 1.

3. Ибн Јакуб и арапски извори кога говорат за Полјаците во тоа време велат: „Господарите на Северот“, така бил нарекуван и татко му на полскиот рекс Болеслав Хроби (Boleslaw Chrobry-Rex Poloniae), кој се викал Миешко (Mieszko).

4. Според големото издание "Полска историја" на полската научнa издавачка куќа, на стр. 75.веќе во ова време на владеањето на Болеслав за неговото кралство се користи името „Полониа“
Извор: Gall Anonim и чешки извор: Ks. Dubravka.

5. Thietmar и Преписот на договорот Dagome Iudex околу 990 година зборуваат пак јасно за област под власт на Мишко (Mieszko).

Значи за полската држава околу 1000-та година од нејзините западни и јужни соседи се користи изразот „Царство на Болеслав“ или „Царство на Поланите“ (Poloniae).

Источните соседи го користат изразот Ljach, Lenkya. Покасно и османилиите така ја нарекуваат Полска - Lechistan.

Заклучокот е дека изразот "Sclaviniae" со голема сигурност се користи околу 1000 година од страна на западното римско царство и тоа од Ото III. за Самоиловото царство, т.е. македонската држава.

Поради тоа што македонската држава под водство на Самуил се борела против господарството од страна на источното римско царство (Византија) тој барал сојузи на запад и север. Бугарските престолонаследници Борис III. и евнухот Роман со подршка од Византија сакале царството на Самул да го превземат. Бугарскиот престолонаследник Борис III. најверојатно по наредба на Самуил е убиен уште пред да дојде во Охрид.

Западното римско царство, како и Ото III. во тоа време го користи сеуште терминот "Sclavini". И Источното римско царство (Византија) го користи пред тоа за Македонците името "Sclavini", име со кое римските завојувачи ги нарекле победените Македонци.

Значи Самуил соработувал заедно со Западното римско царство за создавање на унија на држави, за да добие сојузник во борба против Источното римско царство (Византија). И крунисувањето на Самуил како Цар доаѓа од страна на Папата во Рим.

Misirkov напиша:
Мисирка, бјахме се разбрали да посочваш извора на това, което си написал. Имам сериозни основанија да тв'рдја, че написанијат от теб текст е изсмукан от палеца ти.

Мисирков!

Jас мислам дека освен што ќе го напишеш текстот, кажи им и од која библиотека си ја зел книгата па да проверат дали бибилотеката ја сметаат за валидна или просрпска :lol: :lol:

По можност кажи и како се вика библиотекарката па да видат да не е случајно српски шпион :lol:

Vie razbirate li deka na takvi kako "Bat Kiro" -- koj cel zivot go ucele deka e Bugar -- mu se rushi svetot koga kje dojdat na makedonski forumi?!?

Nie vo 85% slucai praime muabet so pobugareni vnuci na egejci koi prebegale od grcki teror i koi cel zivot bugarskata propaganda im velela deka se Bugari. Vo edna Kanada lugjeto se pretopuvaat, a ne pak da izbegas nekade vo sosedstvo i toa pazete -- da ve vodi nekoj, organizirano -- a potoa da imate deca, da odite vo crkva, itn. A se raboti za gluviot 19. vek i za makedonska selska masa podlozna na sugestija.

I naednas doadjaat kaj nas i nie se majtapime so niv, dobivaat kontri, nekoi gi gi psujat, im zborime za Tatari, Chuvashi. A Kirovci aber nemaat za toa koi se Bugarite kako narod, zatoa se najdeni zatecheni, zosto nivnata teorija ama apla ne pasuva so realnosta deka nacionalno svesni Makedonci demek se srbomani!

Isto taka, mozebi najvazno, pobugarenive bukvalno ne mozat da svatat deka tie se GUBITNICI sto dedovcite im go prifatile etnonimot "Bugar", deka TIE se zrtvata, a ne nie! Nasite dodovci, znaci nacionalno svesnite Makedonci, pobedile i nivnoto e izlezeno na povrsina, a dedoto na Kiro i samiot Kiro e gubitnikot.

Zatoa toj e nadvor od makedonskoto bitie i zatoa toj sega ne znae kade da se svrti. Zatoa tie mora da ja siluvaat stvarnosta, da ja povtoruvaat lagata so nadez deka kje "ulovat" Makedonci da bidat kako niv. Zalno e sto taka im odat na raka na Grcite i se nadopolnuvaat so nivnata propaganda.

Bate Kiro, kako rekol dedo mi Krste Petkov Misirkov:

"Jas sum Makedonec, so makedonska svest, i kako takov imam svoe glediste za minatoto, segasnosta i idninata i na mojata tatkovina i na celoto juzno slovenstvo".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom