Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Tи озбилен ли си или се правиш неозбилен.Споредуваш некои работи кои се небо и земја.Абе многу јака работа,купи 6 канти поликолор у боја и ете ти реновирана фасада..А нема врска што секој втор ти ја заградил терасата и опнал грда клима на прозор.Реконструкција на фасада подразбира многу повише од 6 канти поликолор.Си има многу фин начин како да се скријат климите,како да се дисциплинираат тие што узурпираат.Јак проект е ова од Жерновски.Повише го има на тв одошто на терен да работи.Тодоровиќ беше тежок полтрон на власта,ама направи некои фини работи,а овој само ќе плаче 4 год,една веќе му помина у плачење.

Не е само боја, ставена е 5см демит фасада што е ОК, е сега што им била финтава со ова боиве? Све ми боје лепо стоје :LOL: , во принцип градот го нагрдуваат и сите оние дречливи бои на нови објекти, а не па ова шаренило, дали во шутка се инспирирал, кој да го знае.

Но и самата зграда е грда, ова со циганскиве бои е само плус.

Како што кажа некој:
-Да речеш за оваа влада "барем се гради нешто" е како да кажеш за синот кој е педер "барем ебе нешто"

П.С. да се сите албанци како Пуно цивилизирани има да ни цвета државата.

тоа и ми беше поентата,што ако се гради кога се градат шитови

Не е само боја, ставена е 5см демит фасада што е ОК, е сега што им била финтава со ова боиве? Све ми боје лепо стоје :LOL: , во принцип градот го нагрдуваат и сите оние дречливи бои на нови објекти, а не па ова шаренило, дали во шутка се инспирирал, кој да го знае.

Но и самата зграда е грда, ова со циганскиве бои е само плус.

Моите постови во темава се 99% насочени ПРОТИВ ѓубрето 2014, ама како архитект сакам следново да го напишам....
5cm демит фасада по скопски температурни услови и според градежна физика - термика, не е доволно. Карпош бара 8cm од инвеститорите на пример. Првичниот изглед на фасадата бил со повеќе бои, кои многу брзо избледеле и затоа сите ја памтиме како таква (Цитро не знам ни дали знае дали е воопшто во Скопје зградава, ама он е изузетен случај). Тоа што ич не ми е по кеиф - станарите (читај сељаците) си ги преградувале тоа балконите како им текнало, прозори некој сменил/некој не и Жерновски (и пред него меурот и Пенов) прави импровизација, најобична. Посебно ова се однесува на термиката, која за обичен човек демит фасада - главната загуба на топлина е преку прозорите, кои ако се стари, не се затвараат добро - џабе е и 50cm стиропор (на страна што и демитот не се нанесува со сите слоеви и врски кои се бараат од производителот)....

Лоша импровизација е зградава и обликовно и технички...

И цитро, не јади трици и не ја носи во политички контекст и оваа ситуација....можеш малку да кажеш нешто и за тоа дека општина Центар е затната од инспекции, бркање на службеници и постојани репресии од Градот и централната власт. Не го бранам или оправдувам за зградава, ама Жерновски е полу-градоначалник, рацете му се врзани...

И цитро, не јади трици и не ја носи во политички контекст и оваа ситуација....можеш малку да кажеш нешто и за тоа дека општина Центар е затната од инспекции, бркање на службеници и постојани репресии од Градот и централната власт. Не го бранам или оправдувам за зградава, ама Жерновски е полу-градоначалник, рацете му се врзани...

Значи префарбувањево на зградава ќе биде максимумот што ќе го направи Жерновски.Пошто е полу-градоначалник со врзани раце.
Типична македонска приказна за магарето,змијата и црната офца.

Моите постови во темава се 99% насочени ПРОТИВ ѓубрето 2014, ама како архитект сакам следново да го напишам....

Не сум архитект, но мое лаичко мислење е дека не е се од проектот 2014 ѓубре. Веќе пишував 90% од спомениците да се дислоцираат + не знам дали е истото изводливо и за триумфалната капија. Зградите не ми изгледаат дека се сите целосно промашување гледајќи чисто естетски, пр. Театарот, Музејот на холокаустот... ми изгледаат сосема добро.
Е сега не знам колку од аспект на одржување е исплатливо што се одело на вакви стилови, како постарите објекти се одржувани најверојатно кога ќе помине повеќе време и овие новите ќе бидат целосно запуштени.

Aко се фрлаат веќе пари за нови објекти најдобро ќе беше да се изгради нешто модерно и секако да се обноват фасадите на постојните згради.
Еве како редок позитивен пример од поново време, кој што не е дел од проектот 2014 би ја издвоил новата зграда на Комерцијална банка, во ист стил требаше да биде целиот проект.
61_big.jpg

Значи префарбувањево на зградава ќе биде максимумот што ќе го направи Жерновски.Пошто е полу-градоначалник со врзани раце.
Типична македонска приказна за магарето,змијата и црната офца.

Кај порта Буњаковец поплочуваше една ширинка на која се собираа таксисти, фрлаа пикавци и ѓубре и им течеше уље - го попарија од инспекции, му го затворија градилиштето, само затоа што е тој.....за змии не знам, дека во бандата на власт има тврдоглави магариња знам, а и оФците ги знам - тоа сме ние што живееме во Скопје...

Не сум архитект, но мое лаичко мислење е дека не е се од проектот 2014 ѓубре.
Процентуално тоа е некои 15-20%, дури Холокаустот ќе ти кажам дека си го финансира еврејската заедница и за него се зборуваше уште во рани 2000's, така да нема врска со овој „проект“...

Колку е само одвратна фасадава, класично албански кич. Неверојатно еј од глупо поглупо решение се избира.

Не сум архитект, но мое лаичко мислење е дека не е се од проектот 2014 ѓубре. Веќе пишував 90% од спомениците да се дислоцираат + не знам дали е истото изводливо и за триумфалната капија. Зградите не ми изгледаат дека се сите целосно промашување гледајќи чисто естетски, пр. Театарот, Музејот на холокаустот... ми изгледаат сосема добро.
Е сега не знам колку од аспект на одржување е исплатливо што се одело на вакви стилови, како постарите објекти се одржувани најверојатно кога ќе помине повеќе време и овие новите ќе бидат целосно запуштени.

Aко се фрлаат веќе пари за нови објекти најдобро ќе беше да се изгради нешто модерно и секако да се обноват фасадите на постојните згради.
Еве како редок позитивен пример од поново време, кој што не е дел од проектот 2014 би ја издвоил новата зграда на Комерцијална банка, во ист стил требаше да биде целиот проект.
61_big.jpg
Целосно се согласувам дека ако фасадите бидат во ваков стил или стил дрво, камен, стакло би било многу поубаво. Ова со бароков по кичерајски неможе да биде :)

Туку во склоп на проектов да не почнат да градат ресторани и хотели во стилот на Рочер Пијано? :D

1017356_10152247244846532_1804949543_n.jpg

После една година на власт и дури три победи на исти избори градоначалникот на центар конечно го направи своето прво дело.Малце закасни,ама она што го створи е ремек-дело.

у принцип не е ремек дело зашто вакво нешто не е ни прво ни последно .. пример :
http://en.wikipedia.org/wiki/Unité_d'Habitation
tumblr_mapfo5g22e1rfxn8wo1_500.jpg

у принцип не е ремек дело зашто вакво нешто не е ни прво ни последно .. пример :
http://en.wikipedia.org/wiki/Unité_d'Habitation
tumblr_mapfo5g22e1rfxn8wo1_500.jpg

:D Добра паралела....

Берлинската е во топ форма, одма е до олимпискиот стадион и е елитна зграда, има езеро во близина, доле има испаркирано луксузни коли.....а нашиве новопечени лопови врв им е да живеат у торти оградени со ковани шилци....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom