Посакувам да беше мое дело

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.412
Поени од реакции
6.017
Постојат дела кои ги чувствувам свои додека ги читам, толку препознавам моменти, чувства и ситуации што посакувам јас да сум ги напишала. Делумно тоа се случува поради восхитувањето и естетиката што ми ја нудат, но повеќе е заради нешто лично што и самата не знам да си го објаснам.

На пример тоа ми се случува со дел од поезијата на Петре М. Андреевски, да речеме овие стихови. Ми се случило и со делови од раскази и романи па ме интересира дали и кај други постои таква желба.

Дали некој расказ, роман, поезија или што и да е ве погодил толку многу што сте посакале вие да сте го напишале? Ако да, што е тоа? И зошто е така?

Може не е конкретно тоа што го барате, но има допирни точки :) Сум замислувал од секогаш, од мал, што би било кога би имал некоја машина која прави луѓето да заборават некоја песна, која што е голем хит, и откако ќе заборават јас да ја препеам или напишам :helou:

Новеченто од Алесандро Барико. Уште одма ми текна за типов. Stoy of my life + стилот на кој е раскажана. Премногу сличен на скицата што ја правам за правење приказна.

Робинсон Крусо. Филозофијата на егзистенционализмот и индивидуализмот како можност за преживување. Често пати се трудам да направам слична приказна со ова иако стилот не е сличен многу многу. Но премногу ми се допаѓа.

Баш во скоро време читајќи ја „Гробницата за Борис Давидович“ (збирка раскази) од Данило Киш ми падна на ум токму оваа мисла -посакувам јас ова да го напишев. Претходно сум читала со восхитивање и воодушевување, но никогаш не сум посакала тоа да биде мое дело.
Конкретно објаснување зошто оваа книга овој впечаток ми го оставила не знам да дадам. Можеби поради концизноста во мислата на авторот, малата употреба на зборови, но соодветни зборови без помпезност и досадни описи. Можеби поради таинственоста во речениците и расказите со неочекуван крај кој ме заинтригирале.

Инаку истото ми се има случено при слушање или читање на некоја од песните на Џим Морисон. Тогаш станувам свесна колку моето скромно стихоклепство е мало во споредба со неговата поезија еве на пример ќе ја издвојам Crystal ship.

Поезијата на Превер. Има нешто толку мистично сензуално и ужасно романтично во сите тие стихови и емоции нанижани.Толку деликатни и маестрални-едноставно не можам да бидам рамнодушна пред неговите дела.

Постојат дела кои ги чувствувам свои додека ги читам, толку препознавам моменти, чувства и ситуации што посакувам јас да сум ги напишала. Делумно тоа се случува поради восхитувањето и естетиката што ми ја нудат, но повеќе е заради нешто лично што и самата не знам да си го објаснам.

На пример тоа ми се случува со дел од поезијата на Петре М. Андреевски, да речеме овие стихови. Ми се случило и со делови од раскази и романи па ме интересира дали и кај други постои таква желба.

Дали некој расказ, роман, поезија или што и да е ве погодил толку многу што сте посакале вие да сте го напишале? Ако да, што е тоа? И зошто е така?
Неколку личности ми се баш спешал на форумов, особено оние шо се активни на овај подфорум, ју мејк мај деј вокерка т. е најт или можеби до скоро морнинг :)) Специфична е темава, има многу нешта што сум ги прочитала што би сакала да бидат мои а исто така понекогаш силно ми се јавува едно чуство каде ми се изедначуваат мислите со оние на писателот, па често си мислам , тој ги формулира моите мисли баш онака како што јас би ги кажала ако имав толкав талент, или ако не беа веќе кажани.. Како и да е.. последно ми се допадна аналитичкиот поглед врз музиката што го прочитав последно во Кројцерова соната на Толстој, ми се допагаат многу делата на Достоевски особено неговите чудашки налудничави личности, сфаќањето за необичните и за чиновниците, рутината. A последно нешто што навистина ми се допадна е поезијата од Мирослав Антич.
Da li sam svuda gde su mi tragovi..."

Da li sam svuda gde su mi tragovi
Ko zna s cim sam se spajao
a nisam ga ni takao
mozda sam boravio i u svom zivotu
mozda postoje izvesni znaci
ili kao da je neko stran.
Ali ipak uz mene se moze,
mada je neobicno.
Sa mnom je opasno ici,
ja se nikad ne umaram.
Valjda sam jedini covjek
koji sumnja u sebe
sve cesce mi se cini
da nisam nikakav oblik
vec da slobodno jedrim
kroz sopstveno pijanstvo
- prepusten suncevom vetru
odlivam se i dolivam.
Ali ipak uz mene se moze,
mada je neobicno,
sa mnom je opasno hteti,
ja nikad ne odustajem.
Neiskvaren iskustvom,
poseban slucaj samoce.
Ponekad izmislim sadasnjost,
da imam gde da prenocim.
I suvise sam video,
da bih smeo da tvrdim,
mnogo toga sam saznao,
da bih imao ijedan dokaz
ali ipak uz mene se moze,
mada je neobicno.
Sa mnom je opasno voleti,
ja nikad ne zaboravljam.
Pokusavam da shvatim ucenja
koja mene shvataju.
Nejasna mi je vera
spremna da u mene veruje.
Tesko je biti okovan
u moju vrstu slobode.
Lako mi je s nemirom,
ne mogu da umirim mir.
Al ipak uz mene se moze,
mada je neobicno,
sa mnom je cudno cak i umreti...
jer ja se ne zavrsavam.

Тешко ми е да се одлучам за еден автор, за некоја реченица или стих. Па, како за почеток:
Нешто од Конески. Но не најпознатите Везилка или Тешкото, туку поинтимните негови песни, како Ангелот на Света Софија, Убавите жени, Сон и др. Сметам дека неговата поезија се одликува со зачудувачка леснотија и едноставност во изразот, и истовремено со длабока смисла, сериозност и убавина.
Јас, Клаудиј на Роберт Гревс - чии начин на разбирање на животот во антиката и стилот на пишување ми се посебно блиски.
Многу раскази и есеи на Борхес, кој одбележа (уште одбележува :)) еден значаен период од мојот живот. И прекрасно напишаниот расказ на Леонид Андреев, Јуда Искариотски, каде што, можеби најдобро во литературата, се опишани мотивите, страстите и стравовите, желбите на еден од најкотроверзните ликови во историјата.

Гавранот :) од Еги :love:
поради цел тој нереален амбиент плус расеан студент и неповратното Nevermore, Nevermore, Nevermore :)
...​
Врз кадифе глава веднам, но ми тежи мисла една,
мисла тажна, мисла бледна: кој е овој зловест створ?
Овој кобен страшен хишник каков ли е судботвор
со своето: „Nevermore!”​
...​
А Гавранот ни да претне, ниту пак замиг да летне
oд бистата на Палада, туку како кобник створ
над вратата бдее, молчи, со поспани демон-очи,
И врз подот сенка дрочи, без да гракне ниту збор;
и врз таа сенка – темна, душава, знам, веќе нема,
да се крене. „Nevermore!”​

И
Малиот принц :love:

Баудолино - Умберто Еко
Кога дојде книгава во мои раце, веќе некое време ми се развиваше идеја за краток расказ или новела околу Крстоносните Војни, но господинот Еко таа идеја ја закопа со ова негово дело.
I should've written that book, dammit! :(

Природен роман од Георги Господинов,
особено деловите за историјата на колзетот...

Ако речам дека тоа се дела од Скот Пек со јаки поенти, ќе се преценам до небо. Ама еден "Мартин Идн"(Џек Лондон) во комбинација со "Две Марии"(Славко Јаневски) ако може :) Веројатно би ми било стил да ги тупам луѓето со описи за фраерите во делото. "Се сети дека секогаш живеел таен живот во своите мисли", како прво, а како второ, би ги тупела со симболи и таинственост, како Славче.

stranecot-koga ja citav kako da se citav sebe,se sto sakav da kazam vo zivotot i se trudev da im go ukazuvam na nekoi luge beshe opishano tamu
maskata na crvenata smrt-edgar alan po-mnogu cesto fantazirav takvi slicni scenarija,koga ja citav se voodusheviv od faktot sto nekoj imal hrabrost takvite misli da gi izvadi od sebe i da gi predstavi pred svetot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom