Жртва на љубоморна сцена

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Имаме дискутирано мнооогу за љубомората, за тоа кој колку е љубоморен, како влијае на врската и слично.
Но.. Што ако ете сте со партнер кој не бил болно љубоморен (значи во границите на нормалата според вас), но се случува ситуација која ве запрепастува? Партнерот изведува љубоморна сцена пред други.

Значи, муабетот НЕ ми е КОЛКУ ве нервираат љубоморни сцени, туку КАКО би реагирале доколку се најдете во ваква ситуација? Или, ако сте биле во ваква ситуација како сте изреагирале? Би се расправале? Би заминале од местото на настанот? Би игнорирале? Што?

Ќе преќутам доколку мислам (а најверојатно би било така) дека мојата било каква реакција може само да ја влоши ситуацијата и после кога ќе сме сами ќе го испеам многууу убаво.
Не да не поднесувам такви ситуации, туку ич не поднесувам! Преку све можам да поминам побрзо отколку преку ова ... луѓе сме и све се решава со муабет меѓу двајца, воопшто нема потреба пред луѓе некој да ме прави да се осеќам непријатно и засрамено.
Секако муабетов е доколку немало потреба од тоа, а кога сум си јас во прашање никогаш не би испровоцирала нешто пред партнерот за да е љубоморен, значи никогаш нема потреба од љубоморни сцени.

Ke ja smiram vo momentot a posle ke i kazam da se nauci da se kontrolira ili tolku od nas.

Во никој случај нема да израгирам бурно пред други..или ќе го тргнам на страна да го смирам(добро нема да му речам ДОАЃАЈ СО МЕНЕ ОДМА ама смирено ќе го тргнам).тоа прво а после ќе напраам муабет шо било работата..сеа така размислувам зашо не ми се има случено таков испад пред други ама на само да..и богами не беше лесно да се реши..имаше многу зборење никако карање..едно време стоеше необјаснето ама после тоа типот свати дека греши...ама касно!
За жал такви ситуации не можеш да предвидиш и можам колку сакам да зборам како БИ израгирала ама у секој случај не би паѓала на негово ниво да ја продолжувам сцената

Во моментот додека партнерот изиграва жртва и си ја остварува замислената сцена ќе преќутам и ќе се насмевнам иронично.. логично е дека што и да кажам само ќе ја влоши ситуацијата. Е тек после ќе се расправаме!:nerv: Ако имаме ние проблеми, ако нешто му пречи, некои работи го прават љубоморен може да ми каже нели? Луѓе сме со збор се разбираме. Ретко кога го провоцирам партнерот а уште поретко кога го правам љубоморен така да .. ако дојде до некоја “сцена“ поради која јас сум причината .. мудро ќе си молчам.

Ќе си извадам очи на само, али само ќе го смирам кога ке избувне за да не направиме сцена.

Strasna bolest e ljubomorata, a posebno ako se pokazuva pred luge e toa e veke strasno. A najmnogu sto mrazam se bolni sceni pred grugi. A na samo tesko nego, A za burna reakcija ne pred drugi, zasto da im se prai keif...

Imaf decko ljubomoren , na ocetok ne bese tolku opasno ama posle nedela dve bese mnogu grdo.
Befme izlezeni drugarki vo eden klub i dojde toj me legna na podium da me davi , normalno skokna Kineskio zid i security i mu skrshija 3 rebra i normalno nasata vrska zavrsii taa vecer .Ima mnogu bolni luge i da cekate promeni kon podobro ne vredi .ostanva da se trgnis ili pa na sovetuvanje so psiholog ako eptem vi vredi osobata . Ne se menuvaat ovie luge kolku i da vetat, za zal.

2 :angry3: и ќе си останам со другата а неа ќе ја пратам у :bip: (курац)

Моето_е_поголемо напиша:
Напиши ситуација па ке дискутираме.
Малку ситуации би имало доколку сака да направи некој сцена? Пример излезен си со другарите, околу тебе се вртка некоја друга и по некоја случајност почнуваш со нејзе муабет, па девојка ти доаѓа и почнува да те напаѓа пред другите.
Имаш пример ситуација излезени сте заедно, некоја твоја бивша е во близина, ти се поздравуваш со нејзе и сегашната девојка избувнува пред сите, те напаѓа дека којзнае што имаш ти со таа бившата, дека уште ја сакаш и триста други муабети.
Шо знам, сигурно знаеш шо ми е муабетот, ама ај знам дека сакаш да ме помачиш да напишам некоја ситуација:)

До сега не ми се случило пред други да ме стави партнерот во непријатна ситуација, да треба да се расправам со него, да ми хистериша или недај боже да прави глупости. Доколку ми се случи, со два збора би му кажала да излезе надвор, па кратко и јасно би му кажала дека нема потреба од такви глупости. Ако видам дека не планира да прекине со расправање, ќе си се вратам назад внатре и ќе се разберам кога ќе сме сами.
Ама што знам, ако еднаш му се случи тоа, ќе се случува повторно.

Ај штом си се помачила да наведеш пример, да изнесам мое мислење на темава. Ми се имаат случено многу ситуации кога сум бил со партнерката да се појави некоја бивша, или кога се разминувам со некоја девојка да ми прати некој знак и слично, но никогаш не ми се случила некаква јавна драма. Обично партнерките (пошто скоро со секоја ми се има случено такква ситуација) само ќе направат некоја фаца (триаголна) и станува јасно дека после тоа ќе има еден мал милион прашања, во стилот - која ти беше таа, зашто те гледаше така, ја познаваш девојката од некаде, што има баш тебе да ти приоѓа, никогаш не си ми кажал дека таа ти е другарка итн.

Доколку некогаш партнерката ми се испонаша хистерично во јавност, би ја тргнал на страна и би и одговорил само ова:

"Не ми е ништо девојкава, сум спиел неколку пати со неа."

Не за друго, да и го качам адреналинот на повисоко ниво. Злобно нели?
Ова прво ми текна, можеби и нема така да изреагирам, кој знае. Ко ќе се најдам во таква ситуација ќе запомнам како сум реагирал и ќе објавам овде. Едно е сигурно, нема да пројде така лесно нејзиниот испад.

А повеќе би ви било непријатно затоа што изреагирал/а така пред другите (другари, другарки, луѓе кои по некоја случајност се нашле тука) или би се чувствувале лошо затоа што немало потреба од таков испад и требало да ви верува дека ништо нема да направите со таа/тој кој е причина за целата таа драма?

Дали љубомората може да се поистовети со егоизмот!?Прашувам затоа што во мојот пример дојдов до заклучок дека не сум била толку многу сакана од негова страна за да покажува љубомора,а сепак се случило и тоа,не толку јавно ама со сите оние подпрашања и прашања сум била изрешетана како да е последен момент за пресуда и донесување на важна одлука.
Кога јас сум се наоѓала во позиција да бидам љубоморна едвај сум се воздржувала (признавам).Љубомората е голем непријател на личноста и со неа многу може да се изгуби,додека достоинството кое треба да преовладее во тој момент може само да помогне за да не дојде до несакан конфликт.
Контрадикторно е на се доколку се трудиме да бидеме достоинствени ,а згора на се не спомнеме ништо што не погодило во моментот испаѓа дека сме рамнодушни.
Најубаво е мада што ретко 100% возможно да се правиме рамнодушни во моментот,а потоа на мирен начин да кажеме дека тоа и тоа ни смета.
Кога мојот партнер покажал јавно дека е љубоморен повеќе ми било непријатно од околината и обично ми се јавува она чувство на грижа на совест дека нешто„непристојно“сум направила.Сепак тоа чувство е наметнато и кај некои доколку не се исконтролира им го качува адреналинот и доаѓа до јавна кавга.Тоа не е баш пријатно и среќа мене не ми се случило до сега иако сум бајаги љубоморна и посесивна личност.
Што се однесува до првото прашање кое го поставив не е баш за оваа тема ,но за мене беше неизбежно затоа што некои личности прават сцени иако не се љубоморни туку егото им е повредено од еден обичен разговор на партнерот со друга особа од спротивниот пол.

Ќе преќутам во тој момент, но тоа дефинитивно ќе биде нашиот крај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom