Windows 8 - Touch the Future

• Креатор на темата Креатор на темата ervorocks
  • Време на започнување Време на започнување
Морам да признаам ХР-то е дефинитивно најдобар ОС што сум го користел после 3.11-ката. Стабилен, богат, едноставен и најмногу оддржуван од Микрософт. Нажалост времето го прегази и ако сака некој да иде напред во одредени бизниси ќе мора да се префрла на 7-ца па утре и на 8-ца. ЈАс рецимо имам печатница и за новиве машини нема драјвери за ХР-то или пак има али со доста багови. Што да правиш мора да се тркаламе и ние.
Што се однесува до 8-цава колку јас прошитав ќе има подобрена хибернација, нов мрежен и безбедносен систем (фала богу!!!) и колегава шо ќе го израдуе најмогу - подобар multimonitor support.
Али дека ќе излезе до крај на 2012 чисто се сомневам.

Дека XP умре и дека го прегази windows 7 е факт и беше прашање на време. За windows 7 софтвер што се користи посебно за домашна употреба имаше уште од времето кога беше бета верзија на почеток на 2009. Е сега факт е дека напреден софтвер кој се користи по фирми сеуште не е развиен за win 7 најмногу поради тоа што се навикнаа на xp пред се затоа што беше стабилен долго време и сеуште е иако мајкрософт планира да го укине и sp3 што ќе значи крај.
А за win 8 кернелот би бил разделен во однос на серверската и enterprise платформа и истиот ќе биде достапен во 64 и 128 битна верзија што ќе значи и пополека и крај на старата архитектура 32 бит. Бета треба да почне да се развива додека стабилна верзија се очекува за 1 половина на 2013.

Па нормално е дека 32 бит веќе нема да се користи. Сите конфигурации за офис работа и слично се по 4 гб, да не зборуваме за гејминг, и работа со компјутери кој што бараат голема компјутерска моќ.
Само ова со 128бит некако не ми е јасно. Ќе биде нешто во стил како со 64бит? Ќе треба да имаш рам повеќе од 16? Уствари ако некој знае да објасни што е поентава со 128ит?

пс: Не се правите паметни во стилот ејјј штоо прашуваш иди гуглај :D Да има дискусија во понисоко ниво....тие што знаат да кажуваат ние да учиме :D

Па нормално е дека 32 бит веќе нема да се користи. Сите конфигурации за офис работа и слично се по 4 гб, да не зборуваме за гејминг, и работа со компјутери кој што бараат голема компјутерска моќ.
Само ова со 128бит некако не ми е јасно. Ќе биде нешто во стил како со 64бит? Ќе треба да имаш рам повеќе од 16? Уствари ако некој знае да објасни што е поентава со 128ит?

пс: Не се правите паметни во стилот ејјј штоо прашуваш иди гуглај :D Да има дискусија во понисоко ниво....тие што знаат да кажуваат ние да учиме :D

Па Windows 7 64 bit може максимално да подржи 128 GB рам ,128 ке се базира на уште повеќе хардвер што во последниве 2-3 години рамот ненормално се зголеми пред 5 години едвај имаше компјутер со 1 GB рам што беше поим ,Windows 95 8 bit, рам 8 MB графичка 12 Mb а мислам дека и уште послаба :), 128 Bit ке биде сосема ново нешто наново ке се програмираат сите програми и драјвери вируси некое време нема да постојат се додека не испаднат вируси и за 128 Bit Windows ,64 bit windows прпат испадна со XP и тоа во 2003

Па Windows 7 64 bit може максимално да подржи 128 GB рам ,128 ке се базира на уште повеќе хардвер што во последниве 2-3 години рамот ненормално се зголеми пред 5 години едвај имаше компјутер со 1 GB рам што беше поим ,Windows 95 8 bit, рам 8 MB графичка 12 Mb а мислам дека и уште послаба :), 128 Bit ке биде сосема ново нешто наново ке се програмираат сите програми и драјвери вируси некое време нема да постојат се додека не испаднат вируси и за 128 Bit Windows ,64 bit windows прпат испадна со XP и тоа во 2003

Мала исправка само: 192 GB рам

Moжеме само да нагаѓаме што све ќе содржи и ќе има Win 8,сеуште е рано за него па и самиот подлежи уште на многу измени и модификации,којзнае на крај уште што нема да додатат,изменат,измислат! Како и да е....и ова засега е доста примамливо и интересно звучи,посебно 128 битната верзија!

до 2013та има уше бајаги време. тек помина јануар од 2011та
друго. виндоус 7ца релативно уште е млад виндоус да го наречам знам бајаги шо уште се на ХР така да ке им треба време на одредени луѓе да се приспособат.

П.С шо перформанси ке бара системот? претпоставувам до 2013 дека 2 гига ке бара или МИНИМУМ 1 гига (шо и седмицата од прилика толку троши) а богами и некоја солидна графичка ке бара.. барем ја така мислам

Та кога излезе Windows 7, кога го почнале Windows 8, зошто брзаат толку?

Јас имам користено и ХР и Виста и 7, и после се`, се вратив на ХР, затоа што 7-ца колку е и да е фален, графичката не ми го поддржува :pos:

Има време за Windows 8, тек најверојатно ќе излезе крај на 2012 или почеток на 2013. А годинава се очекува Бета верзија на него. Еве еден скриншот од кога ќе почне инсталацијата на Windows 8 ( како што објави Zukona ) . Најверојатно е FAKE барем според мене.
setupwin8.jpg

Има време за Windows 8, тек најверојатно ќе излезе крај на 2012 или почеток на 2013. А годинава се очекува Бета верзија на него. Еве еден скриншот од кога ќе почне инсталацијата на Windows 8 ( како што објави Zukona ) . Најверојатно е FAKE барем според мене.
setupwin8.jpg

А ова сигурно некој хакер влегол у серверите и сеа ете... скриншот. Абе ова со Пеинт може да се направи за кратко време :smir:

Апсолутно ништо не се знае за 8-цава. Само знам дека според некои страни што имам читано клучната работа е брз startup.

до 2013та има уше бајаги време. тек помина јануар од 2011та
друго. виндоус 7ца релативно уште е млад виндоус да го наречам знам бајаги шо уште се на ХР така да ке им треба време на одредени луѓе да се приспособат.

П.С шо перформанси ке бара системот? претпоставувам до 2013 дека 2 гига ке бара или МИНИМУМ 1 гига (шо и седмицата од прилика толку троши) а богами и некоја солидна графичка ке бара.. барем ја така мислам

Што графичка ќе бара жити се? :) Оперативен систем е, не е игра :)

setupwin8.jpg

Looks legit

Што графичка ќе бара жити се? :) Оперативен систем е, не е игра :)
porano nikoj ne pomisluval deka ke iskoci windows sto ke trosi 1 giga na start od ramot... bilo samo kako teza moze postaveno.. utre den od kaj ke znaes sto se ke iskoci? a ko so napreduva opsto multimedijata bogami i ke treba da imas nekoja odredena graficka.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom