Mista 93 - Првиот македонски абстрактен Trip Hop/Jazzy Boom Bap/

Зошто е наречен "Секта"? :confused:

Principno kaj mene se sto pravam svrzano so muzikata ima nekakva poraka, ideja, smisol i filozofija. Uste koga kje trgnes od mojot psevdonim MISTA 93 pa se do datite na koi e izdaden sekoj album i duri redniot broj vo katalogot na izdavackata kukja. Osobeno koga stanuva zbor za bojata na zvucite/semplite, naslovite na trakite, vibracijata koja trakata ( gledano od moite setiva) ja prenesuva, potoa redosledot na trakite ( ova osobeno mi e nogu vazno ) i do naslovite na albumite.

Ako go preslusas albumot HYPNOTIC BOOM BAP kje zabelezes deka od prva do 9ta traka se povekje dinamicni traki koi dvizat agresivna, fanki, chil i mracna energija. A koga kje preslusas od 9ta traka pa do krajot kje osetis melanholicna, depresivna i tazna vibracija. Toj album go podeliv na dva segmenta - BRIGHT segment od 1 do 9 i MOOD segment od 9 do krajot.
ADI pesnata e prekorot na mojata devojka bivsa, taa traka e vo nejna cest napravena i sekoja druga si ima smisol svrzan so tie meseci od mojot zivot koi gi preziveav nekako po emotivno. Kako i da e ....
Znaci ima filozofija vo se, bi ti opisal se zosto e taka no me mrzi.
Ete na primer pogledni go albumot TEMPLE OF SUPREMACY koga kje gi pregledas naslovite kje vides interesna prikazna. Vo isto vreme i toj album e podelen nekako na dve. Pocnuva so dinamicni mracni i teski bum bapovi za na krajot da zavrsi so meki, sentimentalni traki osobeno kako MEMORIES, ESOTERIC SCHIZM i ETERNAL LOVE.
Za da razberes kakva ideologija dvizam niz toj album mozes da procitas tuka.

954607_540387179349193_1727519882_n.jpg

Ako mozes da zabelezis sekoj od naslovite vo albumot mi e zvrzan so nekoja moja nerealna prikazna. Ova e fikcija ali mene mi se svigjase idejata koja mi protece kako fluid niz mozokot dodeka gi citav naslovite... toa e prosto eden vid na umetnost koja ja vnesuvam u muzikata, fakticki dvizam pak nekoja ideja i filozofija em vo zvukot em i vo naslovite duri i do omotite na albumite. :) duri i slikata vo ovaa prikazna gore e zemena od edno interesno nesto svrzano so ezotericni spisi :)

E sega me pita za SEKTA albumot. Oti SEKTA ?
Sto e toa SEKTA ?

Sekta e eden vid na grupacii ili oddelni frakcii od opredeleno nesto, nezavisno dali e Religija, Politika ili Socijalna grupa.
Jas sebe si se smetam kako Audio / Zvukova sekta koga stanuva zbor za Bum Bapot. SEKTA albumot vsusnost e mnogu razlicen od sekoj moj ostanat t.e. naj blizok e do prviot i vtoriot moj album ali produkciski e mnogu po iscisten i trakite se mnogu mnogu po dlaboki.
Na primer ima traka so ime " S.S. & S.S.S.S. " 6 x S = ( strictly sadistic & strongly satanic surreal subconsciousnes ). Sega ne bi razbral zosto e taka krstena trakata ali koga kje ja cues, i ako te vozi taka kako sto mene me vozi, bi osetil sto sakam da kazam so naslovot.
Prvata traka e so naslov " Enter The Sekta " i tamo zboruva eden Lider na eden morbiden kult.

Taka da suma sumare, SEKTA albumot saka da propoveda edna opredelena grupa na zvuci spakuvani i sklopeni na nekakov po razlicen nacin, SEKTA saka da dvizi emocii i custva koi se ne sekojdnevni, a sepak da ima i nesto po kul i blisku do sekojdnevno srekjavanite muzicki proekti.
Sekta e sam za sebe prikazna, oddelen od site ostanati i se dvizi sam so sebe bez da ima potreba od toa da ima potkrepa od okolinata i ne mora da bide prifaten zatoa sto samiot za sebe si e dovolen, nesto kako hronicna shizofrenija. Sekta albumot za mene e mnogu specijalen album. Koga kje go cuesh celiot kje razberes.
Izlava na 13ti Januari, ima 13 traki albumot, i izlava na 10 godisninata od smrtta na edno moe mnogu blisko prijatelce.

Zosto se vika albumot SEKTA ? :) Kje cues i sam kje razberes :) ....

Pozdrav ...

Денес на 13ти Јануари 2004та година, поради здравословни проблеми почина мојот најдобар пријател Гоце. Премногу рано се запознавме и премногу брзо се разделивме.
Но 10те години поминати не го гасат во мене сонот кој од детството заедно го создадовме. Сонот за тврдата музика и болните ритмови.
Тоа беше нашиот сон кој заедно не го изживеавме, па затоа денес во негово име ја издавам мојата сакрална Бум Бап Секта.
Малку по темната страна на медалот, малку по различната, извитоперената идеја на бум бап уметноста ...
А сепак целата таа темна нота има начин како да биде смешана со некои по топли, опуштени вибрации за спектарот на емоциите на самиот проект да биде по широк.
Како и секој мој проект, така и овој од почетокот до крајот движи своја филозофија. Почнува темно, агресивно, продолжува кон мистично, потоа сентиментално за на крај да заврши духовно, маестрално.

Албумот го посветувам за другиот дел од мојта бум бап секта, за Гоце. Човекот кој го делеше истиот вкус со мене, истиот стил и истата цел т.е. рапот секогаш да биде органичен и колку може по тврдокорен.

Мојот џези бум бап, е дел од таа музичка уметност. Затоа кој сака може да провери. Да слушне како тоа вибрира мојта бум бап секта. А воедно и да осети како тоа кај мене стилот еволуира или се усовршува после 6те предходни проекти.

1557515_645313522189891_1821182188_n.jpg

1. Enter The Sekta​
2. S.S. & S.S.S.S.​
3. The Return of the Chosen One​
4. Let The Darkness Flow​
5. The Sacrifice​
6. Dirty, Phat & Nasty​
7. House of Melting Wax​
8. Mystic Fog​
9. Sleep Paralysis​
10. Nomads from Sahara​
11. Dignity of Life​
12. Bluntz & Ecstazyz​
13. Sentimental​
14. Stoned Dreamz​
15. Exit The Sekta​

DOWNLOAD link --- Mista 93 - Sekta

Neka mu e lesna zemja na edinstveniot MISTA 93 ! Vechno vo memorija..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom