Mista 93 - Првиот македонски абстрактен Trip Hop/Jazzy Boom Bap/

Дечкото најфино си кажа дека не е за комерцијална употреба туку дека сака да шири добра музика. Гледам си прогуглал за лиценцата, значи може да издаваш под неа за добра волја, ако може така да кажам. И да Миста, уште еднаш можеш да ги закачиш тракиве некаде за симнување, јас сум сигурен дека ќе имаш многу посети за многу кратко време. :))

Јас би му препорачал сите песни што ги има да ги качи на www.soundcloud.com , во моментов мислам дека тоа е најголемата „глутница“ да ја наречам за продуценти. Ем сите ќе имаме можност да ги симниме, ем ќе има можност да му бидат слушнати од многу луѓе ширум светов.

Dobra muzika! ;)

Btw,da pozboram malce na temata okolu toa so sempluvanjeto i smeenje i nesmeenje da se koristi poso gleam se bunite.CC e malce razlicno od klasichno koristenje na avtorsko pravo i dozvoluva koristenje na NEKOI delovi od avtorski zastitenite dela.E sea vo momentov ili potocno za kaj nas vo Makedonija koga zboruvame na tema Rap muzika obicno se znae deka rapot e nastanat od sempluvanje i korenite mu se takvi,duri i PRVATA rap pesna snimena,e sempluvana.Kaj nas dobro e sto obicno SITE od artistite go koristime nacinot na sempluvanje vo rapot,so cel da go zadrzime praviot zvuk i da zvuci kako sto treba vo originalnata forma,za razlika od eden kup sinteticki sranja koi proizlegoa.E sega okolu toa avtorskite prava za koristenje semplovi i slicno...normalno na zapad toa deka funkcionira skoro besprekorno,a kaj nas nekoj ke rece deka se koristat nelegalno i slicno.Formalno e taka,megutoa ima eden mal problem,vo osnovniot zakon za koristenje na semplovi postoi eden mal del,kade sto se zboruva za toa deka moze da se koristat za ne-komercijalni pricini i slicno...kako i deka(ova e mnogu bitno) deka dozvolen tiraz koj sto moze da se pusti vo prodazba e tiraz od 1000 kopii !!E sega kaj nas nie raperite ja imame taa prednost sto,eve konkretno ke zboruvam za nas,e toa sto sekogas tirazot koj se proizveduva za prodazba e maksimum 1000 kopii,od pricina sto e sosema dovolno poradi toa sto kaj nas tiraz vo muzika ne se prodava,ako si resil da zivees od muzika,se znae od sto se zarabotuva :).A i recimo vo ZAMP pri zastita na pesnite koga pravevme,nikoj ne ne prasa dali imame iskoristeno nesto ili slicno :) od pricina sto i oni gi znaat rabotite kako stojat i kolku artistot moze da zaraboti od JAVNO EMITUVANJE.Primer da znaat Al Green ili Curtis Mayfield deka si im iskoristil sempl i da doznaat kolku si zarabotil od avtorskite prava od javno emituvanje....ke ti se iznasmeat!!! :)Taka da toa ni e drzavickata...VUKOJEBINA! :)

^^^ jebiga brat .. Zatoa jas resiv da zavrtam celostno novo poglavje vo pogledot na music entertainment ... som nema u red zakon za site, togaj kje probam pak da ja rasiram muzikata, samo bez pari.A i site znaat deka parite se izvor na seto zlo, zatoa i nekjam da ima pari nikade okolu mene i mojta muzika .. Neka ima samo pocit, i neka se uziva u nea...

Pozz ...

^^^ jebiga brat .. Zatoa jas resiv da zavrtam celostno novo poglavje vo pogledot na music entertainment ... som nema u red zakon za site, togaj kje probam pak da ja rasiram muzikata, samo bez pari.A i site znaat deka parite se izvor na seto zlo, zatoa i nekjam da ima pari nikade okolu mene i mojta muzika .. Neka ima samo pocit, i neka se uziva u nea...

Pozz ...

Daleku od toa deka nema zakon,nego muabetot mi e kako toj zakon vo slucajov mozes da si go svrtis vo tvoja polza :) Tie zakoni se praveni spored zapadni standardi,koj i da ti rece nesto vo vrska so sempl(a tesko deka nekoj nekad ke ti rece nesto ovdeka) mozes da go iskoristis toj del deka ti ne rabotis za golem profit i deka e za odredeni pricini,nesto slicno kako delot so "fair use" momentot,sto podrazbira koristenje na muzika za nekomercijalni pricini,parodija,kriticko razmisluvanje i slicno. ;)

Kako i da e,vo Makedonija barem pozitivno e seuste da se prodolzi so rap so sempluvanje,do odredeni granici neli :) od pricina da go zacuvame zvukot vo pravata smisla.Ili pak ako nekoj resi toa da go sviri ondak neka go napravi kako sledniov pimer (da ne ispadne samo deka se falam) :) so koristenje na vistinski instrumenti,vo slucajov mandolina i violina,a ne so eftininine sintisajzerchinja so zvuci sto gi koristat vo eftino tehno :) ako cepash sintisajzer ondak cepaj go onoj sho vadi zvuk kakov sto dolikuva.Pozdrav

Uzivaj brat .. daleku od falenje .. ubavo e koga covek ima so so da se pofali osnovatelno ..
Vecer koa kje se priberam kje kacam i tvoreni instrumentali osven ako ne sum resil da gi zacuvam za rap proekti .... Jebiga .. mene proektite mi se registrirani pod Creative Commons vo DWK.Ako imam problem od tamo kje se resavaat problemite ..

E ok ajde kazi mi da receme, daj mi sovet sto da napravam so ovoj klasicen boom bap.Vakov bese rpot vo 1994/1995 neli :) ? Epa kazi mi kaj kogo da se obratam vo Makedonija i da im kazam, ajde da napraveme nesto so muzikava ? ... mislis li deka nekoj bi mi izlegol vo presret, jas edinka i samec ?

E ok ajde kazi mi da receme, daj mi sovet sto da napravam so ovoj klasicen boom bap.Vakov bese rpot vo 1994/1995 neli :) ? Epa kazi mi kaj kogo da se obratam vo Makedonija i da im kazam, ajde da napraveme nesto so muzikava ? ... mislis li deka nekoj bi mi izlegol vo presret, jas edinka i samec ?

Ako pod da napravis nesto so muzikata podrazbirash nesho kao u stil za IZDAVANJE...ondak znaesh deka vo Makedonija mnogu mnogu tesko deka nekoj ke ti izleze vo presret,osven ako ne si go napravish toa SAM,ali pak ke ti trebaat formalnosti od brkanje firmi i takvi stvari.Taka da vo Makedonija nekoj sto bi se zafatil so vakov stil na muzika,toa ti e nashata firma "Suriken Records" so koj sto veke sme i pred sklucuvanje dogovor so nekolku mladi popoznati underground artisti(bez prasuvanje koi se,ke doznaete naskoro,a i veke gi znaete ne e nisto novo).Taka da nas firmata ni e napravena poradi tie formalnosti koi moras da gi pominuvash,a i opsto da postoi edna barem produkcija koja sto bi poddrzuvala klasichen hip hop,nie sme svesni deka od pordazba na albumi nema pregolema zarabotka,daj boze vo idnina da se smeni toa i da se prerasne vo pogolemo nesto.Taka da ti ako si spremen da ponudis nesto,so koe sto mislis deka moze da se pokrie sve(znaci da ne se otide vo zaguba),znaes kaj mozes da se obratis :)

Ako pod da napravis nesto so muzikata podrazbirash nesho kao u stil za IZDAVANJE...ondak znaesh deka vo Makedonija mnogu mnogu tesko deka nekoj ke ti izleze vo presret,osven ako ne si go napravish toa SAM,ali pak ke ti trebaat formalnosti od brkanje firmi i takvi stvari.Taka da vo Makedonija nekoj sto bi se zafatil so vakov stil na muzika,toa ti e nashata firma "Suriken Records" so koj sto veke sme i pred sklucuvanje dogovor so nekolku mladi popoznati underground artisti(bez prasuvanje koi se,ke doznaete naskoro,a i veke gi znaete ne e nisto novo).Taka da nas firmata ni e napravena poradi tie formalnosti koi moras da gi pominuvash,a i opsto da postoi edna barem produkcija koja sto bi poddrzuvala klasichen hip hop,nie sme svesni deka od pordazba na albumi nema pregolema zarabotka,daj boze vo idnina da se smeni toa i da se prerasne vo pogolemo nesto.Taka da ti ako si spremen da ponudis nesto,so koe sto mislis deka moze da se pokrie sve(znaci da ne se otide vo zaguba),znaes kaj mozes da se obratis :)

Ok .. spored tebe mojata muzika kje gi pokrie li razhodite za reklamata i se drugo ? Mislis li deka vo makedonija kje se sobere masa koja ke dade respekt na mojot trud, onaka kako sto treba da dade ???

Inace mojata muzika i mojot stil za vo Suriken Records e naj harmonicnoto nesto sto moze da uleze tamo.No iako ne celam kon takov tip na label, pak me interesira sto mislis ti okolu seto ova.
Pozz ...

Ok .. spored tebe mojata muzika kje gi pokrie li razhodite za reklamata i se drugo ? Mislis li deka vo makedonija kje se sobere masa koja ke dade respekt na mojot trud, onaka kako sto treba da dade ???

Inace mojata muzika i mojot stil za vo Suriken Records e naj harmonicnoto nesto sto moze da uleze tamo.No iako ne celam kon takov tip na label, pak me interesira sto mislis ti okolu seto ova.
Pozz ...

Ako mi barash odogovor vo momentov,toa apsolutno nemozam da ti go kazam,od pricina sto ne te znam i ne te sledam,me kontas?Znaci ne znam kolku tebe lugeto te postuvaat i slusaat,dali imash nekoja odredena publika i slicno,ne si rabotel na nesto po konkretno i aj da go narecam pogolemo so sto bi svrtel nekoja paznja,rabotis isklucivo doma i se reklamirash samo na you tube,si nemal nastap za da se oceni dali ima zainteresiranost i privlecnost,me kontas?Znaci ne go kazuvam ova kako negativno da ne me svatish pogresno,nego kazuvam kako nekoi raboti na koi bi trebal da porabotish ponataka.Deckite koj sto se planiraat da izdadat za Suriken Records se kako da gi narecam "provereni" artisti,znaci redovno si praat samite nastapi,imaat po minimum eden spot dobro prifaten od rap publikata,gi vikaat na nastap redovno po klubski underground zurki i se ok prifateni.Znaci toa e dovolno da se ispolni minimum tirazot i da znaesh deka barem minimum vlozenoto ke si go vratish.Taka da zatoa ja na nekoj nacin TEBE te prashav nesvesno,ako TI mislish deka si spremen da imash sto da ponudis,ondak e ok :)

^^ Ne biva brat .. jas vo makedonija imam problemi so zakonot i zatvorot, zatoa ne mozam da deluvam vo MK voopshto.Zalno .. ama toa e toa.
Ne sum te svatil negativno uzivaj ... inace ja zatoa se orientirav kon drug tip na Label, t.e. DWK.
Oti tamo ne baraat pari za reklama ni nisto.Ete letoska kje odam nakaj Varna i Burgas i Sofija kje pustam muzika ... no ne se plasat da vlozat vo mene okolu organizacijata na tie nekolku mini koncertcinja.Dodeka tuka drug e principot kaj vas.
DWK duri mi predlagaat bezplatno da mi gi izmiksaat proektite vo pro studio.Pak bez pari.
Tuka vo DWK gledaat so ljubov kon muzikata, a profitot go ostavat na strana.
Znaci, ulagaat samo tamu kade se sigurni deka zasluzuva da se dade pocit i ljubov, bez razlika sto kje dobijat.Na toa nesto 2pac rekol UNCONDITIONAL LOVE :) DWK toa go nasocuvaat kon muzikata.
Kako i da e, sepak blagodaram za predlogot.No... za mene makedonskata zemja kje bide nedostapna vo narednite 5 godini.

A jas kolku sum spremen samo jas znam :) ... mnogu spremen za eden dobar dobar koncert, da se raspuka edna sala polna so ljubiteli na energicni ritmovi.Imam tvoreno materijal za da pustam muzika so denovi bez prestan.

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Неколку работи околу албумот.

Требаше да излезе на 5ти Февруари, но бидејќи има малку промени во процесот, проектот ќе закасне некоја недела.
Но, целиот албум, можете да го преслушате тука.Не официјално во паќет, можете да ѓи слушнете сите песни кои се спремани во целиот проект.

Ете како изгледа албумот, кој во официјалната верзија ќе има минијатурни промени кај некои битови, подобар мастеринг, и просто целата работа е во тоа што ќе ѓи имате во мп3 формат, со подобар квалитет, а не вака компресирани на тубата, 96кбпс.

- 14 песни
- 1 Спот (ќе излезе малку по касно)
- Издавач: Dusted Wax Kingdom.
- Промоцијата на албумот ќе биде во Штип, заедно со концерт со целосно моја музика. ( целиот настан ќе го одржат мои пријатели од Штип, со мое отсуство )

[video]http://www.youtube.com/view_play_list?p=540E7B1CA9C24C3C[/video]

Неколку работи околу албумот.

Требаше да излезе на 5ти Февруари, но бидејќи има малку промени во процесот, проектот ќе закасне некоја недела.
Но, целиот албум, можете да го преслушате тука.Не официјално во паќет, можете да ѓи слушнете сите песни кои се спремани во целиот проект.

Ете како изгледа албумот, кој во официјалната верзија ќе има минијатурни промени кај некои битови, подобар мастеринг, и просто целата работа е во тоа што ќе има минијатурни промени кај некои битови, подобар мастеринг, и просто сите песни ќе ѓи имате во мп3 формат, со подобар квалитет, а не вака компресирани на тубата, 96кбпс.

- 14 песни
- 1 Спот (ќе излезе малку по касно)
- Издавач: Dusted Wax Kingdom.
- Промоцијата на албумот ќе биде во Штип, заедно со концерт со целосно моја музика. ( целиот настан ќе го одржат мои пријатели од Штип, со мое отсуство )

[video]http://www.youtube.com/view_play_list?p=540E7B1CA9C24C3C[/video]
Го чекаме албумот да излезе :) У телефон одма го стаам албумот :)

Albumot kje kasne malku ... jebiga ;) ... zatoa castam vakvo nesto.

Gledam raperi u MK kolku sakas, stilovi kolku sakas, producenti eden ton ...
Ama nikako da najdam nekoj sto prave vakov zvuk.
Kazite mi nekoj, predlozite mi nekoj po izmrdan od mene.Sakam da najdam nekoj so po dlabok stil od mojo u drzavava i da se nadprevaruvame.
Ne mi e interesno ... sam sum.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom