Mista 93 - Првиот македонски абстрактен Trip Hop/Jazzy Boom Bap/

Fala za podkrepa brat ... Tocno zaradi toa sto povekjeto zabravija deka muzikata ( stilot na produkcija ) vo rapot, e najbitniot element od celata rabota ...Resiv da dadam akcent na toa nesto, oti gledam nikoj vo drzavava takvo nesto ne pravi ;).

Pozdrav ....se najdobro.Dovagaj po cesto na temata ;).Kje ima postojan update :p

Другар да те прашам ме интересира нешто. Користиш готови семплови, или ти ги свириш деловите како на пример, тоа како индиско што е во Orbs, или саксафониве во City Nostalgija? Ми го разбираш прашањево кое ми е? Дали се што е во песниве е твое исвирено, или користиш готови семплови?

Imam povekje od 150 pesni za 4 godini napraveno ... Sekojden sedenje na kompjuter, manijacki simnuvanje albumi od sabajle do vecer, stari dzezerski albumi, koncerti, neizdadeni filmski muziki, orientalni muziki, tradicionalni, eksperimentalni ... no predimno jazz .... so godini rabota e toa .. preslusuvanje muzika, lovenje na specijalni zvuci, predimni detalni elementi od cela muzicka slika, i pretvaranje vo nesto po razlicno od samo eden ton da receme nekade, pa do nekoi semplovi dolgi po maksimalno 2/4 sekundi ... no seto toa staveno vrz originalen ritam.Plus toa i sviram tamu kade sto imam zelba da odzviram nesto, ili imam nedostatok na nekoj zvuk.I so mnogu mnogu povekje kreativnost go dobivas ete toa .... uzivaj u nego.

*Inace nikade nema da najdes sempl od paket simnat od internet, ili nekoi so kruzat i se simnuvat nasekade .. Jas se macam i si trazam brat i si sozdavam nesto svoe od prethodno ne spodeleno t.e. zabraveno nekade niz vremeto ;).Inace nema smisla na gotovo da lepkam i da se kurcam.Drugo e koga se pomaces i porabotes ...

--- надополнето ---

City Nostalgia sve e svireno..

Пријатно изненаден дека сограѓанин од Штип праве ваква музика. :)

Ако си веќе opensource, издади ги песните под некоја CC лиценца за да ги симнеме на компјутер, штета е овоа да не стое на хард диск. Поздрав и продолжи си со тракиве, одлични се.

Oк, јас сакав да си прашам. Не дека нешто сакам да те омаловажам или слично, туку многу добри детали слушам, па сакав да знам дали ти ги имаш свирено или ти се „позајмени“ од стари песни. Секоја чест за трудот што го вложуваш, ама со вакви делови „позајмени“ нема да можиш авторски албум да објавиш. Во секој случај,пак ќе речам, секоја чест за трудот.

Зашто да не, Продиџи прават стално така, само работа е што треба да плаќаш авторски права. Ама под CC лиценца и никој не ти може ништо, пошто таа е отворена за користење (зависи која ја користиш де, ама секако не ја земаш за пари правење).

Ne celam kon avtorski trud ... celam kon pocit na kreativnosta ... i da bide zapameteno od kade dovaga ovaa muzika sto ja pravam - Makedonija. ;).Nisto drugo ...

@pcjodamaster каква е таја CC лиценца? Стварно ме интересира, ако можи нешто поопширно.
Миста, ок другар, само продолжи да си твориш, имаш поддршка. Муабетот ми беше, дека официјален албум, со авторски права, не можеш да извадиш. :smir:
Јас би ти препорачал, да пробаш, да црпиш инспирација од тоа што црпиш, и да направиш 10тина лично твои песни, без семплови, без лупови, и ако испаднат добро, можиш и да ги објавиш, и сигурен сум дека во светов ќе си го најдат местото...

@pcjodamaster каква е таја CC лиценца? Стварно ме интересира, ако можи нешто поопширно.
Миста, ок другар, само продолжи да си твориш, имаш поддршка. Муабетот ми беше, дека официјален албум, со авторски права, не можеш да извадиш. :smir:
Јас би ти препорачал, да пробаш, да црпиш инспирација од тоа што црпиш, и да направиш 10тина лично твои песни, без семплови, без лупови, и ако испаднат добро, можиш и да ги објавиш, и сигурен сум дека во светов ќе си го најдат местото...

hahahah .. nemam lupovi brat ja nikade hahahaha .... uzivaj ;) .. i clen sum na Dusted Wax Kingdom i tamo si imam licenza od lejbalot i sve je ok .. i kje si tvoram ahahahhaa, i plus imam i takvi povekje od desetina licno 100% svireni ( tvoreni, komponirani ) :) ...

hahahah .. nemam lupovi brat ja nikade hahahaha .... uzivaj ;) .. i clen sum na Dusted Wax Kingdom i tamo si imam licenza od lejbalot i sve je ok .. i kje si tvoram ahahahhaa, i plus imam i takvi povekje od desetina licno 100% svireni ( tvoreni, komponirani ) :) ...

A шо се смејш така цинично бе? Немаш лупови, имаш семплови! И можиш да ги користиш само под CC (проверив сега, видов што значи). Значи, дека само за non-commercial uses.
А јас ти зборував за commercial uses.
И шо е смешно тука?

A шо се смејш така цинично бе? Немаш лупови, имаш семплови! И можиш да ги користиш само под CC (проверив сега, видов што значи). Значи, дека само за non-commercial uses.
А јас ти зборував за commercial uses.
И шо е смешно тука?
Абе од кај знаеш може напушен е :pos:
Иначе сум ти кажам 100 пати , музикава многу ми се свиѓа темна , и плус џезот , ја слушам у неделата по 3-4 пати Чипс и Пиво:)

se iznasmeav oti i jas ti go kazav pogore istoto deka ova go pravam za imeto makedonija i non comercialno t.e. prosto umetnicki i ti pak go povtoras ona deka ne mozam avtorski da izdadam .. koga i takvo imam i onakvo imam ... ja sum napusen koska kako uvek .. ne znam ti dali si hahahahhahahahhahaha

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom