Армијата на САД избришала авганистанско село од лицето на земјата

• Креатор на темата Креатор на темата Human
  • Време на започнување Време на започнување
Замисли сега тоа да беше македонско село. Емпаааатиииијаа алооооо. Тие луѓе таму се борат пошто беа бомбардирани и малтретирани од “ослободувачите“

Ова е пукање со топ за да се утепа мува што ја покажува компетентноста на американската војска на прво место. Затоа и полуписмени, кои живеат во среден век со калашников и обична бомба ги тепаат . Или како што war nerd би им рекол they are a joke

http://exiledonline.com/the-war-nerd-market-lessons-from-the-pashtun/

Ги ребраат па сега ај да покажеме кои сме ние ќе срамниме едно село од 10 куќи :pos2:

educate yourself my child

Epa taka e druze, da bese ova vo Makedonija,site ke skokaa, i vaka ke velea, damla da gi udri amerikancistava, uuuaaaa Amerika, ne sakame vo NATO, ni eden da ne ostane itn,, a koga e vo prasanje druga zemja, togas bravo Amerika taka treba itn, a istata taja Amerika koga veli deka mora da se promeni imeto na drzavata togas istite tie clenovi se prevrtuvaat ko soncogledi, i plukaat na Amerika i na NATO, e pa toa ti e DVOLICNOST, i LICEMERIE, za zal vo Makedonija, licemernite luge se mnozinstvo, tipicna makedonska rabota, i toa so tapija,,

Epa toa e, kurdite vrsat teroristicki napadi niz cela Turcija, zaradi toa se istrebuvaat, pa duri i vo Severen Irak si go jadoa..

A ako treba pak ke jadat:toe:
Ако знаеш барем малце за Курдите,ќе разбереш дека ти е се домородно население во средниот исток,и дека 12 милиони курди живеат во областа Курдистан,која е поделена меѓу Турција,Ирак,и Иран,и секоја држава го сака овој дел за себе,а не им е грижа за тамошното население.Се разбира дека 12 милиони луѓе сакаат независност,ако го компарираш ова со населението во Македонија,тогаш звучи глупаво.Исто така,при секоја молба до Турција за независност на овој дел,Турците убиваат,логично е и овие да вратат.

Секое уништување на цивилно население е против сите хумани закони.
Да не говориме кога државата како што е САД сака да се прикаже како промотор на демократски вредности.
Овие деформации кои се покажуваат на една толку мала точка, како што е тоа село, многу скоро ќе се пренесат на целата планета, ќе дојдат и во вашиот дом, рамнодушноста кон сето тоа ќе го убрза тој момент.

Ако знаеш барем малце за Курдите,ќе разбереш дека ти е се домородно население во средниот исток,и дека 12 милиони курди живеат во областа Курдистан,која е поделена меѓу Турција,Ирак,и Иран,и секоја држава го сака овој дел за себе,а не им е грижа за тамошното население.Се разбира дека 12 милиони луѓе сакаат независност,ако го компарираш ова со населението во Македонија,тогаш звучи глупаво.Исто така,при секоја молба до Турција за независност на овој дел,Турците убиваат,логично е и овие да вратат.

znam poveke od tebe zatoa sto ne ziveam samo ovdeka, a kako vtoro, kurdite nikogas nema da dobijat nezavisnost,dur postoi svetot..

Кога американската армија, во борбата против талибанците, ќе преземе крајни мерки, тогаш се случува Тарок Колаш, село кое е претворено во прав со бомбардирање. Претворањето на цело село во американска стратегија во борба против бунтовниците, го опишала Пола Броудвел, дипломец од воената академија Вест Поинт, која ја изработува биографијата на американскиот генерал Дејвид Петреус, објавува “Wired“, пренесува Нетпрес.

Еден од неговите подредени офицери, полковникот, Дејвид Флин, на шести октомври, лани, наводно наредил буквално “бришење од лицето на земјата“ на селото во Авганистан, и тоа со ракети и со бомби. Генералот Петреус, кого Американците го претставуваат како икона во борбата против талибанците, проблемите ги решава со зачудувачки размер на насилство, се вели во текстот на “Wired“.

tarok(A).jpg

Одлуката за срамнување со земја на селото Тарок Колаш дошла бидејќи единиците на полковникот Флин, долго време биле под континуирани напади на талибанците. Се верувало дека бунтовниците рачно изработуваат бомби во куќите во тоа село.

tarok1(A).jpg

“No civcas“

Претпоставките на американската армија биле дека талибанската политика на заплашување ги протерала од селото сите цивили, па полковникот Флин наредил масовно бомбардирање. Претходно американските војници на два пати неуспешно се обидувале да влезат во селото, чија околина е целосно минирана. Броудвел наведува како војниците, кои се обидувале да влезат во селото, обидите ги нарекувале “сигурно заминување во смрт“, пишува “Wired“.

Во нападот врз селото армијата на САД користела ракети земја-земја, и авиони од типот А-10 и Б-1. Вкупно биле употребени 25 тони ракети и бомби, а крајниот резултат, според службеното известување на американската војска, бил “no civcas“ (без цивилни жртви).

“Според проценките на офицерите, напуштеното село не беше вредно за освојување. И самите да загубите неколу војници, можеби исто би размислувале“, напишала Броудвел во порака на социјалната мрежа Фејсбук.

Извор

Е, вака треба со Талибанците. Треба да мавнат уште пожестоко.

Аман бе човек што по жестоко од ова бе абе од што е толку изрушено темелите едвај му се гледаат бе еј што поеќе од ова :pos2: :toe:

Na zmovie.tv moze da najdete mnogu interesen danski voen dokumetarec za danskite vojnici i opshto za vojnata vo Avganistan. "Armadillo" se vika.

Turcite se los narod,kaj niv nema prostenje, istoto pravea i vo Severen Kipar protiv grcite, a denes protiv kurdite, Turcite se isti kako amerikancite, evo naprimer:

Пронајдена можна курдска масовна гробница во Турција

06/01/2011
AНКАРА, Турција -- Масовна гробница е откриена во поле во југоисточна Турција, објавија локалните медиуми во средата (5-ти јануари). Гробницата се смета дека ги содржи остатоците на Курдите што исчезнаа во 1990-тите. Досега се откопани коски на осум лица. Обвинителството нареди ископувања во провинцијата Битлиш, по информацијата од семејствата на деветмината Курди кои исчезнаа набргу по заминувањето од нивните села, за да им се приклучат на курдските бунтовници. Ќе бидат направени тестови на ДНК за да се утврди дали тоа се исчезнатите Курди. Властите велат дека гробницата можеби содржи уште остатоци. (AП, Доган, НТВ, новинска агенција )

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/newsbriefs/setimes/newsbriefs/2011/01/06/nb-02

--- надополнето ---

files

files

files

Во 2007 година Граѓаните на Велика Британија, Франција, Германија, Италија и Шпанија беа анкетирани дека најголема опасност за мирот и стабилноста на светот претставуваат Соединетите Американски Држави. Дури 32% од Европјаните сметаат дека Јенките ја загрозуваат стабилноста на планетава.

Сепак, треба да се истакне дека константно најголема и единствена поддршка за Американците во Европа даваат Албанците, Полјаците, жителите на Балтичките земји, и секако, жителите на оваа наша ОКСИМОРОНСКА ДРЖАВА, и тоа, за разлика од другите земји, од необјасниви причини.

Што туку јаде бурек и измет Америка за тоа што Кина ги погубувала ујгурите. А таа ако врши масакри на невини луѓе.

Да американците си играат Бог на Земјата, се е во нивни раце и тие одлучуваат што е правилно, а што не е. Тие ќе одлучуваат дали комунизмот е неправилен систем и треба да биде ликвидиран систем. Дека некоја земја е непослушна и треба да се вразуми. Или со умислата да се ликвидира Земјата, а со тоа и Сончевиот систем и целата вселена и се наново.

Бомбардирале село со Б-1 и не загинал ниеден цивил...:tapp:

За оние кои не знаат шо е то Б-1...

images

Стратешки масивен четиримоторен бомбардер кој носи до 57 тони бомби...
Уствари да,сето тоа се терористи нема таму цивили, ИСАФ кажува кој е цивил а кој не,има луѓе платени да мислат...

Најголеми трговци и производители на хероин се кланот на Карзаи и останатите кланови кои нели се демокраЦка власт таму...а тие се и сојузници на РМ во борбата против “тероризамот“ нели...

Neither the Drug Enforcement Administration, which conducts counternarcotics efforts in Afghanistan, nor the fledgling Afghan anti-drug agency has pursued investigations into the accusations against the president’s brother.

http://www.nytimes.com/2008/10/05/world/asia/05afghan.html?_r=1

What a surprise...

Epa taka e druze, da bese ova vo Makedonija,site ke skokaa, i vaka ke velea, damla da gi udri amerikancistava, uuuaaaa Amerika, ne sakame vo NATO, ni eden da ne ostane itn,, a koga e vo prasanje druga zemja, togas bravo Amerika taka treba itn, a istata taja Amerika koga veli deka mora da se promeni imeto na drzavata togas istite tie clenovi se prevrtuvaat ko soncogledi, i plukaat na Amerika i na NATO, e pa toa ti e DVOLICNOST, i LICEMERIE, za zal vo Makedonija, licemernite luge se mnozinstvo, tipicna makedonska rabota, i toa so tapija,,

Значи според тебе ние македонците сме лицимерни, дволични и ред други работи а?

A kade napisav makedonci?? A ??? A duri i ako pisev,toa ne znaci deka sum politicki motiviran protiv makedoncite..

Пиша типична маекдонска работа, значи тука сите ги ставаш во кош со се мене а јас си знам дека не сум ни лицимерен ни лубоморен ни дволичен зошто ги мразам тие три работи кај човештвото.

Кога американската армија, во борбата против талибанците, ќе преземе крајни мерки, тогаш се случува Тарок Колаш, село кое е претворено во прав со бомбардирање. Претворањето на цело село во американска стратегија во борба против бунтовниците, го опишала Пола Броудвел, дипломец од воената академија Вест Поинт, која ја изработува биографијата на американскиот генерал Дејвид Петреус, објавува “Wired“, пренесува Нетпрес.

Еден од неговите подредени офицери, полковникот, Дејвид Флин, на шести октомври, лани, наводно наредил буквално “бришење од лицето на земјата“ на селото во Авганистан, и тоа со ракети и со бомби. Генералот Петреус, кого Американците го претставуваат како икона во борбата против талибанците, проблемите ги решава со зачудувачки размер на насилство, се вели во текстот на “Wired“.

tarok%28A%29.jpg

Одлуката за срамнување со земја на селото Тарок Колаш дошла бидејќи единиците на полковникот Флин, долго време биле под континуирани напади на талибанците. Се верувало дека бунтовниците рачно изработуваат бомби во куќите во тоа село.

tarok1%28A%29.jpg

“No civcas“

Претпоставките на американската армија биле дека талибанската политика на заплашување ги протерала од селото сите цивили, па полковникот Флин наредил масовно бомбардирање. Претходно американските војници на два пати неуспешно се обидувале да влезат во селото, чија околина е целосно минирана. Броудвел наведува како војниците, кои се обидувале да влезат во селото, обидите ги нарекувале “сигурно заминување во смрт“, пишува “Wired“.

Во нападот врз селото армијата на САД користела ракети земја-земја, и авиони од типот А-10 и Б-1. Вкупно биле употребени 25 тони ракети и бомби, а крајниот резултат, според службеното известување на американската војска, бил “no civcas“ (без цивилни жртви).

“Според проценките на офицерите, напуштеното село не беше вредно за освојување. И самите да загубите неколу војници, можеби исто би размислувале“, напишала Броудвел во порака на социјалната мрежа Фејсбук.

Извор

Е, вака треба со Талибанците. Треба да мавнат уште пожестоко.
zosto taka treba so talibanite?:tapp: tie mo si se borat za svojata tatkovina kako i sekoj drug narod koga ke mu vleze doma okupator. e sega mozebi ti e cudno sto se spremni i da umrat za svojata zemja,za razlika od tebe.i vo 2001 god znaci uckite trebase so zemja da sramnat sela, i toa malku ke bese pa i skopje da go sramnea

Замисли сега тоа да беше македонско село. Емпаааатиииијаа алооооо. Тие луѓе таму се борат пошто беа бомбардирани и малтретирани од “ослободувачите“

Ова е пукање со топ за да се утепа мува што ја покажува компетентноста на американската војска на прво место. Затоа и полуписмени, кои живеат во среден век со калашников и обична бомба ги тепаат . Или како што war nerd би им рекол they are a joke

http://exiledonline.com/the-war-nerd-market-lessons-from-the-pashtun/

Ги ребраат па сега ај да покажеме кои сме ние ќе срамниме едно село од 10 куќи :pos2:

educate yourself my child

Оправдано. И да беше македонско село, штом тоа служи како засолниште на луѓе кои сакаат да и наштетат на државата, треба да се уништи, доколку не постои друг начин, нормално без цивилни жртви.

Инаку, ако ме имаш ќе видиш каков ми е ставот за војната во Авганистан. Затоа и ја отворив темава и итоа како ја оправдувам воената моќ што ја искористиле САД во случајов. А треба уште пожестоко.

--- надополнето ---

zosto taka treba so talibanite?:tapp: tie mo si se borat za svojata tatkovina kako i sekoj drug narod koga ke mu vleze doma okupator. e sega mozebi ti e cudno sto se spremni i da umrat za svojata zemja,za razlika od tebe.i vo 2001 god znaci uckite trebase so zemja da sramnat sela, i toa malku ke bese pa i skopje da go sramnea

Грешно си сфатил.... Прашај го Авганистанскиот народ колку сака Талибаните да се на власт... не дека ги сакаат Американците, ама Талибаните ич.

Оправдано. И да беше македонско село, штом тоа служи како засолниште на луѓе кои сакаат да и наштетат на државата, треба да се уништи, доколку не постои друг начин, нормално без цивилни жртви.

Инаку, ако ме имаш ќе видиш каков ми е ставот за војната во Авганистан. Затоа и ја отворив темава и итоа како ја оправдувам воената моќ што ја искористиле САД во случајов. А треба уште пожестоко.

--- надополнето ---

Грешно си сфатил.... Прашај го Авганистанскиот народ колку сака Талибаните да се на власт... не дека ги сакаат Американците, ама Талибаните ич.

А зошто ти на пример се сметаш за некакво супериорно битие према просечен Паштунски жител на Афган или припадник на Талибаните?
Да кажуваш кој требало да се уништи,убие и слично?
Баш ме интересира од каква позиција некој би излетал со вакви тврдења...
Да не си некаков претставник на некои културни и цивилизациски достигнувања, некаков супериорен еталон на вредности (гледач на ТВ и форумски трол барем од она што може да се заклучи по постовите) во кој нема место за талибаните и тие мора да се елиминираат?

Колку треба да е беден некој да се радува на смрт на некои луѓе некаде на 20.000 км од овде кои ниту ги знае ниту ги видел ниту му се некаква закана...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom