Убавината на Неандерталците и факторите кои влијале

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Локација
Скопје
Истражувачи од Британија ја отфрлија теоријата дека неандерталците немале убаво лице само заради адаптација за живот во услови на студ, со што се покренаа нови прашања за тоа во каква животната средина живееле и зошто воопшто изумреле.

151492DD3786D643A1F8BF8A56CF4CEE.jpg

Карактеристичните широки чела и големи носови на неандерталците не им помагале да живеат во услови на студенило, кое што ја зафатило Европа за време на ледено доба, тврдат сега научниците од Универзитетот Роехамптон во Лондон.

150 години истражувачите објаснуваа дека разликите во изгледот на лицето меѓу неандерталците и човекот се должат и на адаптацијата, при што кај првите биле развиени поголеми синуси што им помагале да го загреваат воздухот што го вдишуваат.

Со помош на 3Д скенери и рентген снимки британските експерти откриваат дека неандерталците воопшто немале поголеми синуси од човекот, што значи дека тие воопшто не еволуирале за живот во ладни предели, туку биле поподготвени за живот во места со потопла клима.

“Неандерталците се развиле во многу потопли предели пред да се преселат во Европа а потоа се преместиле во јужните делови за да ги избегнат глечерите,“ изјавил д-р. Тод Раи, раководител на англискиот истражувачки тим.

Извор

Колку повеќе истражуваме толку повеќе отркиваме дека до сега ништо не сме знаеле :)

Mnogu interesno , so toa se pokrenuva prasanjeto i za drugi vidovi koi izumrele kako Kiklopite i dzinovite .
jas bas vo tie teorii za ledeni doba i ne veruvam mnogu ama veruvam deka ima vidovi na lugje koiisceznale pred nas i ne e loso da se doznae sto i kako za istite !

Ако нешто е сигурно тогаш тоа е дека не изумреле туку биле истребени.
Me чуди што имале поголем мозок од луѓето :)

Mnogu interesno , so toa se pokrenuva prasanjeto i za drugi vidovi koi izumrele kako Kiklopite i dzinovite .
jas bas vo tie teorii za ledeni doba i ne veruvam mnogu ama veruvam deka ima vidovi na lugje koiisceznale pred nas i ne e loso da se doznae sto i kako za istite !
WUT?Какви киклопи и џинови?

Ај дај линк или слика од пронајден, скелет или било каков документиран доказ дека постоеле киклопи и џинови

За џинови имам читано дека постоеле, но само теоретски.Но како аргумент на теоријата се неколку пронајдени огромни човечкки коски.Мислам дека тој локалитет се наоѓа некаде во Кина или Франција, не ме фаќајте за збор не се сеќавам.Ич не се сеќавам каде го читав ова, ама знам дека беше на некоја од нашите веб страни.На оној што повеќе го интересира нека побара по гугл ќе најде нешто.

да да...особено кентаурите , минотаурите и античките рокери...

Плус и змејовите , самовилите и еднорозите. Како изумреле мислам.

Според овој напис многу ствари допрва дознаваме дека не се познати воопшто или тоа што истражувачите го утврдиле како факт и сме го учеле у школо као Оченаш било сосем погрешно.
ЕВе уште еден податок (ако не е постиран претходно) за неандерталците -не биле ограничени само на месо у исхраната него се хранеле многу поразновидно и со растенија

27 December 2010 Last updated at 20:44 GMT
Neanderthals cooked and ate vegetables
Neanderthals cooked and ate plants and vegetables, a new study of Neanderthal remains reveals.
Researchers in the US have found grains of cooked plant material in the teeth of the remains.
...But a new analysis of Neanderthal remains from across the world has found direct evidence that contradicts the chemical studies. Researchers found fossilised grains of vegetable material in their teeth and some of it was cooked.

Арно рекоа, колку повеќе истражуваат толку се покажува дека човекот помалку знае за своето минато.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom