Царина за лаптоп при увоз од америка ?

• Креатор на темата Креатор на темата gento
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 август 2007
Мислења
105
Поени од реакции
4
Здраво сакам да прашам дали некој има увезено лаптоп или купено од некоја страница online, и колку коштат вкупните давачки за царина ддв и останати ? Оти сакам да си порачам од една страна па да знам дали ќе ме кошта(чини) поефтино или поскапо сума сумарум се вкупно.

Поздрав :salut:

Здраво сакам да прашам дали некој има увезено лаптоп или купено од некоја страница online, и колку коштат вкупните давачки за царина ддв и останати ? Оти сакам да си порачам од една страна па да знам дали ќе ме кошта(чини) поефтино или поскапо сума сумарум се вкупно.

Поздрав :salut:
15% од цената на лаптопот...или за било кои уреди кои не користат надворешен извор на напојување

Нели царината за сите производи од први јануари е 0%?

http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/ekon..._mashinite,_kozmetikata_so_poteklo_od_eu.aspx

Моја грешка, само за работи што потекнуваат од ЕУ.

Царината паѓа на нула на сите индустриски производи со потекло од ЕУ и ЕФТА. Тука спаѓаат минерали, руди, метали, производи од метали, облека, машини и опрема, мебел, автомобили, козметички производи, детергенти и други производи што не се наменети за исхрана.

Нели царината за сите производи од први јануари е 0%?

Брат тоа и јас прашувам незнам оти некаде низ форумиве се спомнува дека после место 5 % ддв ставале 18 % ддв заради некоја комерцијална трансакција на интернет.

Ако има некој што има пробано или нарачано нека каже како што и колку % од вкупната вредност зимааат нашите.

колку што знам за ИТ производи царината беше 5% од цената на производот....ама неретко се дешава ова царинициве да си царинат како ќе им прдне...сум прашуел дали имаат некакви правилници...сите викаат дека има ама никој не знае каде да ги најдам.... (иначе за производи под 50Е не се наплаќа царина)
според мене главен е факторот на среќа, како ќе ти се погоди денот тебе, нив, а и кој цариник ќе ти се погоди на склад... ја земав хард диск од 1 тб со нула денари царина, а после мене другарче за графичка карта мислам беше го отцепија му испадна ѓаол ипол...

(мој совет ти е ако имаш некој чоек да спобркаш врски нема ништо сигурно да платиш, ако не 4000 - 5000 ден по моја проценка не ти бегаат)

гуд лак :)

Брат тоа и јас прашувам незнам оти некаде низ форумиве се спомнува дека после место 5 % ддв ставале 18 % ддв заради некоја комерцијална трансакција на интернет.

Ако има некој што има пробано или нарачано нека каже како што и колку % од вкупната вредност зимааат нашите.

јас имам зимано ногу работи по 15% на уреди кои не користат надворешен извор на напојување...и 5% на уреди кои користат компјутери машини и др..

Абе колку што гледав јас во царинските тарифи е следниот
1. КОМПЛЕТНИ КОМПЈУТЕРИ ТАРИФНА ОЗНАКА
Мали портабл вклучувајќи лаптоп и notebooks.
Овие мора да тежат не повеќе од 10 кг и да имаат
најмалку централна процесорска единица, тастатура,
дисплеј и можност за вчитување други програми. 8471 30 00 00

А во нивното пребарување за вкупните давачки за таа тарифа стое следното
8471 30 00 00 -Преносливи машини за автоматска обработка на податоци, со маса не поголема од 10 кг, што се состојат од најмалку една централна единица, тастатура и дисплеј 0 5%ддв 0 0 0 0 0 0 0
и толку нема други давачки останатите се нули.

Само ме плаше фактот дека има некои скриени трошоци, така да прашувам дали некој го има поминато тоа или да се пуштам во патешествие. :toe:

Мене ми имаат довлечкано 3 лаптопи од Америка, но беа во торба, а на царина се пријавени како personal use, па не платив ништо... преку пошта е доста климаво, многу веројатно е дека ќе ти наплатат царина.

За лаптоп знам дека царината е 5%
Дека овие од Афганистан што донасаат тука поклон за жена, девојка, другар, шваљерка или плаќаат по 5% или ич не плаќаат како што спомна Аце. Исто и за мобилни телефони.

За лаптоп знам дека царината е 5%
Дека овие од Афганистан што донасаат тука поклон за жена, девојка, другар, шваљерка или плаќаат по 5% или ич не плаќаат како што спомна Аце. Исто и за мобилни телефони.

Абе така е океј само што јас немам човек кој да го донесе и баш сакам да видам како функционира и колку ќе чине ? И дали само тиа 5 % се ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom