Дали сте суеверни?

Јас па не сум толку суеверена али по малку да и незнам ама не ми донело несрека досега тоа:icon_lol:

:oftopic:
А може ли да се стави анкета на темава?

e aj izbegavte od tema!ina4e posueverena od mene nema da najdete!veruvam vo svasta!

Zalosno e sto najmalku 70% od makedonskoto naselenie se deklarira deka veruva vo Bog, a gleda na kafe, frla voda pred da odi na ispit, bega od crna macka, cuka vo drvo, pali sveka naopaku ako saka da mu nasteti na nekoj, odi na bajacki mesto na lekari, odi na gatacki itn.Znaci barem 50% od tie 70% da pokazale interes za Bog kakov sto e navistina nemale da citaal horoskop i da go pravat seto ova gorespomenato, zasto toa na Bog mu e odvratno.
Taka da sueverieto e nesto protiv sto silno treba da se borimme, zasto recisi 90% od lugeto sto gi znam pocnale da pijat kafe za da gi gledaat, vklucuvajki me i mene, samo razlikata e sto jas otkako procitav deka toa e gresno prestanav i se pokajav, a moite drugarki i drugari iako sekoj den gi opomenuvam vikaat abe sto ima vrska jas i onaka ne veruvam vo toa.Prasanjeto e ako ne veruvaat zosto go pravat toa.Ima prikazna za sueverieto koja vika deka vo edna familija site zeni go secele krajceto od lebot pred da go stavat vo kutijata i site vikale deka go pravele toa zasto nivnata majka go pravela toa, znaci nemale poim zasto.Koga dosle do najstarata zena vo familijata doznale deka taa taka ptavela zasto vo toa vreme nemalo dovolno golemi kutii, pa morala za go otsece lebot pred da go smesti.Istoto se slucuva koga ke prasate nekoj star sosto ne cini da seces nokti navecer, odgovorot e ne cini, taka treba......
Razmislete dali nesto sto pravite ima smisla i e vo soglasnost so Bog.

ne sum. Samo imam edna neprijatnost koga pominuvam pokraj bandera

Marina_21 напиша:
...recisi 90% od lugeto sto gi znam pocnale da pijat kafe za da gi gledaat, vklucuvajki me i mene...

Не верувам. Мислам дека главна улога имаат "благопријатните" ефекти на кофеинот.
Инаку точно е дека е многу тешко да се живее богоугоден живот.

Суеверие

01. Се мисли дека доколку се види само една чавка сама, носи лоша среќа.
02. Дека доколку на роденденска торта, славеникот со едно дување ги издува сите свеќи (под претпоставка да се повеќе), замислената желба му се остварува.
03. Во Кина, Кореја, Јапонија и Хаваи кај населението постои тетрафобија т.е суеверие кон бројот 4 (секаде каде што треба да се означи нешто со четворка, се означува со петка, а во јапонскиот јазик бројката 4 се пишува исто како и зборот “смрт“)
04. Суеверие кон бројот 13, особено ако се погоди како датум на ден петок.
05. Се мисли и дека американската банкнота од 2 долара исто така носи лоша среќа.
06. Доколку ви се истури сол, очекувајте да се испокарате со некого дента.
07. Чувањето потковица дома (а особено закачена над врата) и зајачка шепа носи среќа.
08. Кршењето огледало носи 7 години несреќа (BORED) За сепак да се спаси ситуацијата, се претпоставува дека треба да се земаат парчињата стакло и да се закопаат за време на полна месечина :toe:
09. Поминувањето под скала, отворање чадор во затворен простор, поставувањето шапка или чевли на кревет, поместување од место и чукнување 3 пати во дрво кога се зборува за нешто лошо се исто така суеверија.
Што ќе прокоментирате за наброеново?

Не дека сум суеверен ама од навика секогаш тропнувам во нешто дрвено кога се зборува за нешто лошо.

Покрај овие, од баба ми имам слушано и уште многу други суеверија од типот на: да не се гледаш во огледало навечер, да не плескаш со рацете без потреба, да не прескокнуваш мали деца и кога како мал ќе почнев интензивно да плачам поради нешто, вадеше жар од шпоретот, го гасеше во вода и ми даваше да пијам од таа вода.

Срања. :) Не верувам , иако пред 3-4 години кога одма пред мене на метро помина црна мачка, по 1 саат од случката трчајки со фул спид паднав на гради и ми требаше 1-2 минути додека земам воздух. Мислам дека е случајност.
Глупости ... бабини деветини десетини и така натаму.

Абе не сум суеверна, понекоаш чукам во дрво и сл. Ама до толку за ова горе неее (некои работи првпат ги слушам т.е. читам :)).

А инаку баба ми кој ќе се исплашевме порано со сестра ми за нешто, ни гасеше чкорчиња во вода и после требаше да пиеме од водата.

Ме нервираат вакви работи,а особено луѓе што се суеверни(зборам за млади,не за баби и дедовци).Абе 21 бек сме,тие уште не се бањаат кога ќе добијат,или не смеело да се вози точак ако имаш добиено,аман :lud:

Од навика ретко да чукнам во дрво,ама само тоа,од навика дека,инаку не верувам во такви работи.

Ме нервираат вакви работи,а особено луѓе што се суеверни(зборам за млади,не за баби и дедовци).Абе 21 бек сме,тие уште не се бањаат кога ќе добијат,или не смеело да се вози точак ако имаш добиено,аман :lud:

Од навика ретко да чукнам во дрво,ама само тоа,од навика дека,инаку не верувам во такви работи.

Да да и ја (абе ским си такав си) него сум приметила и дека кој ќе те зачеша нос се удираш по гс (финтава е дека ако те зачеша нос треба да се удриш три пати по гс за да не се скараш со некого) хаха :) ама од навика е не од суеверие. Се имаше одвикнато едно време, ама сеа си почнала пак :nenene:

Не сум суеверна толку многу и не правам, сега ќе кажам- некои ртуали за суеверност и не верувам во такви работи, но се случува некогаш како се фаќам себеси и забележувам дека од некои работи (кои сама си ги измислувам) добивам непријатно чувство да не речам страв. Иначе за горенаведениве работи и некои слични веќе познати работи не, не сум за такви работи суеверна.

Да да и ја (абе ским си такав си) него сум приметила и дека кој ќе те зачеша нос се удираш по гс (финтава е дека ако те зачеша нос треба да се удриш три пати по гс за да не се скараш со некого) хаха :) ама од навика е не од суеверие. Се имаше одвикнато едно време, ама сеа си почнала пак :nenene:

Абе не само нос,све ,што било,што и да ме зачеша ја се удирам од пуста навика(Еки е крива за све) ццццццц...абе суеверна сум била :( :pos:

За некој работи можеби малку, на пример да чукнам во дрво, и некој помали ситници, ама до некој поголем степен не.

Таман работа да сум суеверен, па суеверието значи празноверие, вера во празно..тоа е изпревртеност, изопаченост од вистинската вера..и најчесто е дел на човековата слабост, таа граница е доста тенка линија..нема да наведувам примери, ќе предизивикам само реакции..а овие бабини деветини не нависитина вредат такво нешто...
Ако го познаваш Бога и неговиот збор суеверието ќе ти биде сувишно.

Не претерано...Некогаш знам да чукнам во дрво и слично.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom