што мислите за ова? Дали е возможно и колку тоа добро или штетно за дизел моторите?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не е зејтинот поскап од дизелот?
во чиста форма прегорен зејтин како дизел НИКАКО ке тера одредено време не велам не но после иде, наслаги на дизни, наслаги на краики, запушување на каналите за подмачкување и деградација на моторното уље и неизбежно зарибување на моторот ( ако предходно не зариба бош пумпата ) тоа е тоа.
Е сега пошто доста долго се бавам со производство на био дизел ( уште во периодот кога на балканот појма се немаше што е тоа биодизел)
со одредена хемиска постапка можеш да добиеш гориво од прегорен зејтин, но количините во македонија за таа суровина се лимитирани иначе во понов период можно е да се употребува прегорен зејтин со одредени адитиви кој ги нема на пазарот.
што мислите за ова? Дали е возможно и колку тоа добро или штетно за дизел моторите?
Ме заинтересира и мене друже и прочачкав малку низ нетов овде.Наидов на форум од 2008 ма за алтернативни горива каде што членови тестираат дизел коли кои ги возат на употребено масло за јадење.При тоа напоменуваат дека самото подмачкување е подобро,еколкошки одличен ефект, и имаш пример еден со камионче фиат потрошил преку 400 литри и нема никакви проблеми , друг има поминато 34 000 км и кажува дека нема никаква разлика во потрошувачката ,максималната брзина ,како и звукот.Имаше една констатација дега од ауспухот се осека миризба на палачинки.Напоменува дека маслото мора да биде многу добро прочистено.јас имам на располагање прегорен и фино исцеден зејтин, го складирав во некои туби ама не се осудив да го искористам... се мислев за комбинирање пола пола со еуро дизел... ама и за тоа не се осудувам... чекам некој да видам како меша и како вози, па да си шибнам во пикапот... немам бог знае колку, на располагање во моментов ми се околу 20 литри... да ги опнам пола-пола? ке бидам ли екологиста или ке јебем кеву на атмосвера? а моторот? со пола пола ке нема гајле мислам... знам еден чикица го даваа на телевизија со мими мерцедес. вика, од локал сендвичарите секој ден по 3-4 литри зима, а за возврат купува ракија од кај нив, наместо пред кооперација... си нашол есап.. и демек мечката ја тера на чист зејтин, нема гајле... не ми еверно некако тоа.... ај одговори ми на ова прашање...
--- надополнето ---
неможам да сконтам што додава... се трудам цело време да сконтам, и 10 пати го вратив назат и не го разбирам што става во зејтинот... 3 милилитри во литар зејтин... што?
плус мит бастерсиве, имаа во резервоарчето околу 150 грама чиста нафта и рачунај уште одприлика толку низ цревата, па уште некои 100 грама во бош пумпата и така... не им е веродостоен тестот...
Дај го наваму да му го најдиме чаретојас имам на располагање прегорен и фино исцеден зејтин, го складирав во некои туби ама не се осудив да го искористам... се мислев за комбинирање пола пола со еуро дизел... ама и за тоа не се осудувам... чекам некој да видам како меша и како вози, па да си шибнам во пикапот... немам бог знае колку, на располагање во моментов ми се околу 20 литри... да ги опнам пола-пола? ке бидам ли екологиста или ке јебем кеву на атмосвера? а моторот? со пола пола ке нема гајле мислам... знам еден чикица го даваа на телевизија со мими мерцедес. вика, од локал сендвичарите секој ден по 3-4 литри зима, а за возврат купува ракија од кај нив, наместо пред кооперација... си нашол есап.. и демек мечката ја тера на чист зејтин, нема гајле... не ми еверно некако тоа.... ај одговори ми на ова прашање...
баш таков форд имам... 1.8 обичен дизел и нај јаката електроника му се греачите... добро сега и цд-то од внатре во кабинаДај го наваму да му го најдиме чарето
шега на страна, вујкоми има донесено многу коли од германија на обично масло мешано со дизел. Го начекаа во некој магацин со поминат рок по некоја багателна цена, па се дупнаа од возење.
До сега јас имам турено еднаш прегорено масло во резерварот микс 1:1 со нафта, и вози. Ама прајме муабет за најпрости дизелаши, 1.8 Д на форд од 1990 во кој што од страна на електроника има греачиНе би експериментирал на понови мотори, недај боже нешто да се заеби.
1:1 миксот напрајго... и чекаме инфо да кажиш како си поминалбаш таков форд имам... 1.8 обичен дизел и нај јаката електроника му се греачите... добро сега и цд-то од внатре во кабина![]()