Mакедонски народни преданија - историјата на Mакедонија

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
Веб-сајт
zvukotnatapanot.blog.com.mk
ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА

Си бил Heкoj Новко од Дебар. Новко бил животописец, цртал светци на црквите. Новко еден ден тргнал од Дебар да ja бара историјата на Македонија. Toj дошол во еден манастир. Во манастирот имало владици, попој и калугери. Toj им рекол:
- Cлушајте вие владици и попој, ке ми кажете Kaj се најдува истори]ата на Македонија?
Во манастирот имало Heicoj стар поп. Попот му рекол:
- Добро, ке ти кажиме. На филан место се најдува историјата на Македонија. На филан ден се отвара и се чита историјата. Три пати годишно се чита историјата.
Дошло време Новко да замини на пат во филан манастир. Новко патувал долго време. Стасал до филан манастир.
- Добар ден брака непознати. Али се надува во ова место историјата на Македонија?
- Чичко, npoчитaj на ова табла.
Новко читал на таблата. Е видел македонската исторја заведена под еди KOJ си 6poj. Еден од лугето шо е пазел македонската историка го прашал Новка:
- Чичко, али на}де македонската HCTopnja? - Е на]дов, внучко! - Ела во визба! Новко слегол во визбата. На Новка му рекле: - Чичко, еве ja истор^ата на Македонка. Таа е пишана на
заечка кожа со орлово перо. Ако сакаш да читаш имаш право да читаш само три дена и три ноки.
Новко купил три кила свеки. Седнал во една собичка, запалил една свека, една запали, па друга, едноподруго за да не угасни пла- менот. Новко три дена и три ноки само читал. Не можел да се начи- та. Ко се вратил на лугето му раскажувал:
- А бре, брака, дниве е читав истори)ата на Македонија. Сум читал и сум плачел за Македонија. Син татко ке отепа, татко син ке отепа. Така пишува во истори)"ата. Кола ке -оди без вoлoj и без кон.и, оган во ue6oj лугето ке носат. Нашата HCTopHJa e далековид- на. Едно старо царство ке е гази 3eMJaTa, ке се меша времево. Само четири сили ке знат шо ке стани!

- МАКЕДОНСКИ НАРОДНИ ПРЕДАНИЈА
Подготвил ТАНАС ВРАЖИНОВСКИ СКОПЈЕ 1986

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom