Фуере: ЕУ никогаш не го и нема да нарекува јазикот Македонски

Фуере се извини за употребата на „државен“ наместо „македонски“ јазик во Извештајот на ЕК
10.11.2010 - 15:26 | Македонија

Евроамбасадорот Ерван Фуере денеска пред пратениците и дипломатскиот кор во Собранието на Република Македонија се извини за, како што рече, недоразбирањето поради употребата на терминот државен јазик наместо македонски јазик во Извештајот на Европската комисија.

Пратениците од владејачката партија на денешното претставување на овој документ изнесоа забелешки до Фуере и посочија дека ваквото однесување на Брисел е дискриминирачко и навредливо за граѓаните, и оти ја става Грција во подобра преговарачка позиција.

- Што се однесува до прашањето за јазикот што во Извештајот се ословува како државен јазик, јас морам да ви признаам дека ми беше ставено на знаење од страна на претседателот на државата. Ние се извинуваме за какво било недоразбирање. Сакам да ве уверам дека апсолутно нема промена на политиката на Брисел. Доколку ме прашаат кој е јазикот на земјата, јас ќе кажам македонски јазик.

Верувам дека ова недоразбирање е чисто недоразбирање. Ќе побарам од сите вас да имате предвид дека ние ги следиме упатствата на Обединетите нации, кога станува збор за ова прашање. Се ова јас го реферирам на Брисел кој што е целосно информиран за чуствителноста затоа што Брисел е местото каде што овој извештај се пишува, изјави Фуере.

ЕУ, додаде тој, не е инволвирана во менување на идентитетот на луѓето бидејќи тоа е во рамките на нејзините вредности. - Идентитетот не е нешто за што можеш да преговараш, тоа е нешто што е свето на секој еден поединец и нација и тој не смее да биде злоупотребуван за партиски политички интереси, додаде евроамбасадорот.

Ова е времето кога Македонија треба да го покаже својот отворен евро-скептицизам. Сега е времето да и се каже на Европа дека ова не е аморфна маса која може да преќути вакви неправди. Со пцуење ништо не се постигнува. Нас таа Европска унија и членовите, историски ниту ни се блиски, ниту пак треба да ги третираме како такви.

Мојот глас е: НЕ за ЕУ. Отсекогаш бил НЕ.

Мојата земја Македонија, тогаш Народна Република член на Југословенската федерација е основач на Организацијата на Обединетите Нации. Мојата Македонија не е банана од вчера узреана и никој нема право да ја третира како таква.

На крај краеви, кои се тие мене и мојата држава да ме оценуваат каков сум бил?! Хомосексуалци, педофили и наркомани. Не, благодарам.

И ова ти е Европска Унија, недоразбирање било и тоа само во извештајот за Македонија.
Ајде сите мантра.

Вдиши - Еуууууууууууууууууу, издиши - НАТОоооооооо.

Претседателот Иванов го повика претпладнево еврокомесарот Фуере за да побара објаснување, зашто не е користена редовната пракса на комуникација која се однесува на терминот „македонски“ во ноемврискиот извештај од Брисел.

Овој извештај никогаш не го користи и никогаш нема да ја користи кратенката што ја споменавте. Овој извештај изрично вели дека е работен документ за Поранешната Југословенска Република Македонија. Тоа е временото име. Сите сте со тоа запознаени. Нема никаков обид да се смени политиката до која се држи Европската Унија во однос на ова прашање“ изјави Фуере утрово.

Нешто нејасно? Прашања? :vozbud:

А1

За неговава изјава нема ни да коментирам пошто мислам дека нема ни потреба...

Ама ќе искоментирам друга ствара.... Ај објасни ми каква врска има насловов на темата со цитатов што го пушти???? Кај тој изјавува дека никогаш нема да го нарекува јазикот Македонски!? Во самиот цитат стои дека „тоа е временото име“... Мора ли се да преувеличувате и да правите уште поголема драма него што е?

Ова е времето кога Македонија треба да го покаже својот отворен евро-скептицизам. Сега е времето да и се каже на Европа дека ова не е аморфна маса која може да преќути вакви неправди. Со пцуење ништо не се постигнува. Нас таа Европска унија и членовите, историски ниту ни се блиски, ниту пак треба да ги третираме како такви.

Мојот глас е: НЕ за ЕУ. Отсекогаш бил НЕ.
Мојата земја Македонија, тогаш Народна Република член на Југословенската федерација е основач на Организацијата на Обединетите Нации. Мојата Македонија не е банана од вчера узреана и никој нема право да ја третира како таква.

На крај краеви, кои се тие мене и мојата држава да ме оценуваат каков сум бил?! Хомосексуалци, педофили и наркомани. Не, благодарам.

Тоа е сосема нормален став кој сум сигурен дека го имаат поголемиот дел од македонските граѓани.
Нема што да се извинува Фуере доволно е каде оди да збори за македонски јазик, идентитет и име Македонија.
Со тоа и ќе ни стане симпатичен.

Дегутатно е да се збори за економија на пример демек Македонија не е тоа кое се очекува, кога членки на ЕУ се трилиони во була.
На ниеден човек кој нормално размислува, не може ЕУ да му каже дека ние во нешто грешиме, а Грција е во право, по сите ставки.

За неговава изјава нема ни да коментирам пошто мислам дека нема ни потреба...

Ама ќе искоментирам друга ствара.... Ај објасни ми каква врска има насловов на темата со цитатов што го пушти???? Кај тој изјавува дека никогаш нема да го нарекува јазикот Македонски!? Во самиот цитат стои дека „тоа е временото име“... Мора ли се да преувеличувате и да правите уште поголема драма него што е?
И Киро пред 20 години рече дека е `времено` :toe:

Сега Фуере (бидејќи е претставник на ЕУ во земјава) треба да се избрка од Македонија и тоа да му се каже на јазикот на "оваа земја".
Ова на ништо не личи.

Пратениците од владејачката партија на денешното претставување на овој документ изнесоа забелешки до Фуере и посочија дека ваквото однесување на Брисел е дискриминирачко и навредливо за граѓаните, и оти ја става Грција во подобра преговарачка позиција.
LOL, а пратениците од СДСМ, (кои не се на власт и поради тоа имаат поширока слобода за изразување на своите ставови) не реагирале, зошто?

ОК им е документов?
Неќат воопшто да се замераат со ЕУ, дури и кога отворено ги е*е у здрав мозок? (веројатно да не си ја загрозат позицијата:pos2:, на која и ќе останат во иднина)

Претседателот Иванов го повика претпладнево еврокомесарот Фуере за да побара објаснување, зашто не е користена редовната пракса на комуникација која се однесува на терминот „македонски“ во ноемврискиот извештај од Брисел.

Овој извештај никогаш не го користи и никогаш нема да ја користи кратенката што ја споменавте. Овој извештај изрично вели дека е работен документ за Поранешната Југословенска Република Македонија. Тоа е временото име. Сите сте со тоа запознаени. Нема никаков обид да се смени политиката до која се држи Европската Унија во однос на ова прашање“ изјави Фуере утрово.

Нешто нејасно? Прашања? :vozbud:

А1

И повторно А1 со своите глупости и лаги, секогаш со цел да го збунат народот и да го оцрнат угледот на владата. Еве ја вистината подолу, и патем, истото го има и на Сител и на Канал 5, а само А1 јаде го*на дека не е така.

Незнам зошто воопшто гледате А1 телевизија и ја посетувате нивната веб страна, медиум кој најмногу лаже во Македонија.

Прашања?

Кој ја кажува вистината? Сите медиуми во државата го кажуваат истото само А1 кажува друго.

Евроамбасадорот Ерван Фуере како недоразбирање го оцени фактот што македонскиот јазик во годинешниот извештај на Европската Комисија за напредокот на земјата е наречен државен јазик. Тој, претставувајќи го извештајот на комисиска расправа во Собранието, рече дека во однос на ова прашање нема промена во политиката на Брисел и се извини пред пратениците.

„Ние се извинуваме за било какво недоразбирање. Сакам да ве уверам дека апсолутно нема промена на политиката на Брисел. Доколку ме прашаат кој е јазикот на земјата, јас ќе кажам македонски јазик. Верувам дека ова недоразбирање е чисто недоразбирање. Ќе побарам од сите вас да имате предвид дека ние ги следиме упатствата на Обединетите Нации, кога станува збор за ова прашање“, изјави Фуере.

Извинувањето на Фуере следува по средбата одржана утрово со претседателот Ѓорге Иванов, кој побарал објаснување зошто во годишниот извештај не е искористена редовната пракса за употреба на терминот „македонски“ за именување на службениот јазик во земјата.

Извор: Точка

Други извори: Сител ТВ и Канал 5 ТВ

ТЕМПИРАНА бомба, сега демек се "извинува" Фуере :pos2:

LOL, а пратениците од СДСМ, (кои не се на власт и поради тоа имаат поширока слобода за изразување на своите ставови) не реагирале, зошто?

ОК им е документов?
Неќат воопшто да се замераат со ЕУ, дури и кога отворено ги е*е у здрав мозок? (веројатно да не си ја загрозат позицијата:pos2:, на која и ќе останат во иднина)

Не не, туку си признаа дека уште од нивно време не го користат.

http://kajgana.com/makedonija/sdsm-terminot-„makedonski“-ne-se-spomenuva-veke-chetiri-godini-nanazad

Последен пат терминот „македонски“ во извештај на Европската Комисија беше споменат во 2005-та година
..кога беа СДСМ на власт. ЕЈ!
Гремлинот излезе и рече. Да види човек да не верува како сељачки може да се направи паралела меѓу овој проблем и проектите на владата. Ни грам сомнеж нема дека би изреагирале нешто до ЕУ за таквото понашање нивно. Скраја да е.

ТЕМПИРАНА бомба, сега демек се "извинува" Фуере :pos2:

Фуере е игла во стог сено, не е никој важен во државава. Беше повикан од претседателот да објасни зошто не е користено тоа што треба и што доликува. И мора да се извини, ако не оние идиотите од Брисел тогаш он ќе мора наместо нив, и не е важно дали е искрено извинување или не.

И повторно А1 со своите глупости и лаги, секогаш со цел да го збунат народот и да го оцрнат угледот на владата. Еве ја вистината подолу, и патем, истото го има и на Сител и на Канал 5, а само А1 јаде го*на дека не е така. Незнам зошто воопшто гледате А1 телевизија и ја посетувате нивната веб страна, медиум кој најмногу лаже во Македонија.
Прашања?

PS: Кој ја кажува вистината? Сите медиуми во државата го кажуваат истото само А1 кажува друго.

Евроамбасадорот Ерван Фуере како недоразбирање го оцени фактот што македонскиот јазик во годинешниот извештај на Европската Комисија за напредокот на земјата е наречен државен јазик. Тој, претставувајќи го извештајот на комисиска расправа во Собранието, рече дека во однос на ова прашање нема промена во политиката на Брисел и се извини пред пратениците.

„Ние се извинуваме за било какво недоразбирање. Сакам да ве уверам дека апсолутно нема промена на политиката на Брисел. Доколку ме прашаат кој е јазикот на земјата, јас ќе кажам македонски јазик. Верувам дека ова недоразбирање е чисто недоразбирање. Ќе побарам од сите вас да имате предвид дека ние ги следиме упатствата на Обединетите Нации, кога станува збор за ова прашање“, изјави Фуере.

Извинувањето на Фуере следува по средбата одржана утрово со претседателот Ѓорге Иванов, кој побарал објаснување зошто во годишниот извештај не е искористена редовната пракса за употреба на терминот „македонски“ за именување на службениот јазик во земјата.

Извор: Точка

Други извори: Сител ТВ и Канал 5 ТВ
Според А1 ова не се случило...
Закључок А1 е во Паралелен Универзум
chickenparallel.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom