Produciranje, Komponiranje, Sozdavanje na Muzika.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Spartav niz podforum HOBI i nikade ne najdov tema kako hobi da receme produciranje muzika.Me interesirase kolku ima tuka takvi koi se zanimavaat so istoto, i so kakvi oci gledaaat na sebe si i svojata muzika ili produkcija.Sepak i vo ova hobi ima hierarhija na progresijata, neli ne sekoj moze za nekolku meseci i odma da kaze deka e kvaliteten vo svoeto hobi.
So moevo hobi, od koe para ne sum napravil nikogas, se zanimavam okolu 5 godini.Do sega stignav ete do tuka:

Imam napraveno mnogu mnogu vakvi insrumentali i seuste sum u senka.No imam eden problem.Ne znam dali hobito da premine vo okupacija kako profesija ili prosto da go ostavam ete taka da si pociva mirno, oti veke godinite minat a treba i na pari da mislam da pravam, a od ova nesto para ne gledam osobeno koga stanUva zbor za takov vid na muzika.
Kako i da e ... me interesira drugi tipovi koi pravat muzika neka pisat tuka, da pisat kakva muzika pravat kako hobi, kako pocnale, do kade stignale ... pa moze i da razmenime iskustva okolu procesot na produkcijata ;)

Јас веќе 1 год се спремам да почнам да правам РАП али никако да седнам и да размислам малку за тоа...али како прво ми треба продуцент па за понатаму ќе видиме....

Се занимавам со музичка продукција не многу долго, скоро 7 години.
Почнав најпрво со Cakewalk Kinetic, па од таму директно на Cubase sx3 за да се уверам дека најдобар "wav едитинг" има во Live Ableton и така заглавив...
Позади мене се неколку музички проекти (од метал музика преку днб, па се до психоделичен транс и амбиент музика).
Еве некои мои проекти и изданија...

http://www.myspace.com/mancoidtumbar
http://soundcloud.com/mans-jarjarbinks

http://www.myspace.com/therangefreak
http://soundcloud.com/therangefreak

На почетокот на оваа година, заедно со мојот колега Hyper Drive го отворивме
Liquid Tune Records > Македонски лејбел за електронска музика
(претежно психоделичен транс и чил музика).
Покрај обврските со овој лејбел, застапен сум и како Промо Менаџер во еден
Украински лејбел Space Baby Records ( http://www.myspace.com/spacebabyrec ),
каде промовирам нови артисти и бркам букинзи
за артистите кои се дел од оваа куќа.

http://www.myspace.com/liquidtunerecords
http://liquidtunerecords.tk

Од аспект на студио, опрема...поседувам Maudio Bx5a Deluxe,
Maudiophile 2496 & M-Audio (FireWire Solo), M-Audio Midi Keyboard Oxygen 25,
Beyerdynamic DT 770, HP Compaq, Asus Deluxe, Ableton Live 7.0.3/8.1.4, Cubase 5,
еден тон семплови и VST инструменти...

еве нешто од мене :))))))))))) инстурменталката е моја и нели цел овој "Труд" е мој
али да расчиситиме пред да ме издисате , дека не ми е хоби ова туку заебанција ... не го разбирам мн мн како што гледате :)

па од таму директно на Cubase sx3 за да се уверам дека најдобар "wav едитинг" има во Live Ableton и така заглавив...

На почетокот на оваа година, заедно со мојот колега Hyper Drive го отворивме
Liquid Tune Records > Македонски лејбел за електронска музика
(претежно психоделичен транс и чил музика).
Покрај обврските со овој лејбел, застапен сум и како Промо Менаџер во еден
Украински лејбел Space Baby Records

Bravo .. se raduvam deka ima faci kako tebe na forumov so ne se plasat da spodelat iskustvo ..
Me interesira ... kakov e interfejsot na Live Ableton ? Pred nekoj den procitav deka go preporacuvaat nekoj
faci za produkcija so wave elementi, t.e. semplovi.I poradi koja pricina Live Ableton e podobar od Cubase za
mastering ??

Isto taka bi sakal da te pitam, dali znaes na primer da receme Ninja Tunes i takvite labeli, dali ima vozmoznost da se
podadat nekoj demo snimki, vo nekakov label za prosto da dobies nekakva podrska ili sto znam sto .. Bidejki znam
nekoi faci od stip koi pravat psi trance, i takvi stilovi, i tuka vo sofija imam prijateli koi pravat takva muzika za najrazlicni lejbli,
italjanski, japonski i razni drugi ... Prosto pravat muzika za niv, a ovie natamu sto pravat ne sum pituval nogu.
Znaci, ako moze da mi objasnis kako vrvat rabotite u toj pogled ako znaes.Od druga strana stanuva zbor za ambientalen trip hop ;) .

Ofd stip gi poznavas demoniac insomniak i fobi ?? prijateli mi se ... mislam deka i oni pravea takov tranc izmrdan, ama pustat muzika niz evropa na razni mesta ...
Se sekavam kakvi bea a sega kade se .. a vaka ako prodolzat ke stignat daleko :) ...

Pozdrav i bi sakal da si porazgovarame okolu softverskiot del na produkcijata :) .... ako ne ti e problem :)

Inace ova sto go staviv pogore Iluzii, i ova podolu se moi demo snimki, i se praveni vo FL 7.
Inace rabotam i so CUBASE sx3 no bidejki FL 7 go rabotam mnogu mnogu brzo i zatoa site traki mi se ne masterirani i ostaveni taka pa zatoa taka malku zvucat gluvo.
No poentata mi e Mans, da vide so kakov tip na muzika bi sakal da podadam nekoi demo snimki vo nekoj Label.

Inace ete eden Blgarski Label za Trip Hop muzika, poveke instruemntalni se trakive.Covekot koj stoi zad Dusted Wax Kingdom mi e prijatel.Ako nekoj go interesira nesto poveke okolu ovoj lejbl neka mi pise ;).

http://dustedwax.org/

Бато, ако се префрлиш на Ableton ти гарантирам нема веќе да чепнеш Cubase :icon_mrgr
Ми се свиѓа што интерфејсот е среден стокмен, да не речам технашки, буквално се е пиц пец.
А муабетот за мастеринг и слично, дека е подобар од другите платформи, не би рекол,
бидејќи барем според мене секоја од овие програми вади различен мастеринг, зависно
од продукцијата, дали помека, потврда, раштракана лево-десно, вакуум, итн...Ама за
wav editing e измислен, буквално се прави. А фрката околу лејбелите денес е сведена
на пријатели - значи продукцијата владее, а идејата полека згаснува, тоа го приметувам
во последно време и воопшто не ми се допаѓа што нема инвентивност и идеи! Демонијак
и Фоби ми се добри другари, иако тие се малце по друга фела на транс и понаспидана,
ама имаат поддршка и респект во секое време, само напред за такви амбициозни момци!
Е сега друга работа ќе ти кажам друже, мое мислење е дека Фрутито вади по вакум продукција
и поради тоа не го користам, не знам, сум приметил дека сите звуци се некако набустани на
едно место...што е само моја критика, а може и не сум во право ;)
За ваков тип на музика не знам јас колку би ти помогнал, бидејќи ние сме ориентирани
сосема на друга страна, но доколку и јас остварам контакт со некои нови лејбели, кои во последно
време ги врие ко мравки по нетов, секако дека би те препорачал...

Бато, ако се префрлиш на Ableton ти гарантирам нема веќе да чепнеш Cubase :icon_mrgr
Ми се свиѓа што интерфејсот е среден стокмен, да не речам технашки, буквално се е пиц пец.
А муабетот за мастеринг и слично, дека е подобар од другите платформи, не би рекол,
бидејќи барем според мене секоја од овие програми вади различен мастеринг, зависно
од продукцијата, дали помека, потврда, раштракана лево-десно, вакуум, итн...Ама за
wav editing e измислен, буквално се прави. А фрката околу лејбелите денес е сведена
на пријатели - значи продукцијата владее, а идејата полека згаснува, тоа го приметувам
во последно време и воопшто не ми се допаѓа што нема инвентивност и идеи! Демонијак
и Фоби ми се добри другари, иако тие се малце по друга фела на транс и понаспидана,
ама имаат поддршка и респект во секое време, само напред за такви амбициозни момци!
Е сега друга работа ќе ти кажам друже, мое мислење е дека Фрутито вади по вакум продукција
и поради тоа не го користам, не знам, сум приметил дека сите звуци се некако набустани на
едно место...што е само моја критика, а може и не сум во право ;)
За ваков тип на музика не знам јас колку би ти помогнал, бидејќи ние сме ориентирани
сосема на друга страна, но доколку и јас остварам контакт со некои нови лејбели, кои во последно
време ги врие ко мравки по нетов, секако дека би те препорачал...

haha vrie vrie .. inace da .. frutito ne e program za mix i master .. poveke go koristam za da ja napisam prikaznata na eden nacin kazano :) ... a drugite raboti si gi vrsev vo cubase ... no tocno sega se mislam da go simnam live ableton .. inace velis po labelite se odi preku vrski ... ? aman be, jas pak si mislev deka na zapad tamu nekade sepak se gleda kvalitet ? ili .... ili veke vo celiot svet vladee haos vo sekoj aspekt ?

Хмм порано си миксав песни само... иначе кое програмче би ми го препорачале за техно музика,транс..или ако имате линк уше боље оставете ми на пп

VirtualDJ programce bezveze....ali da go zemam ko hobi interesno ke mi bide..zatoa sum zaenteresiran

Можеш да го пробаш Traktor Pro (Native Instruments) го имаш на нетов, само додади blogspot ;)

aman be, jas pak si mislev deka na zapad tamu nekade sepak se gleda kvalitet ? ili .... ili veke vo celiot svet vladee haos vo sekoj aspekt ?

За жал, ако немам пријатели ни јас нема да издавам или пак обратно...јебига :icon_mrgr

--- надополнето ---

Btw еве нешто од you tube...штета што ги прави 96ka квалитет па звучат шит :icon_mrgr

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom