Жени со машки презимиња

• Креатор на темата Креатор на темата Fitonija
  • Време на започнување Време на започнување
Работата си е кристално јасна. Во Македонскиот јазик имаме родови кај глаголите и придавките. А презимињата се придавки, па затоа истите граматички правила важат и за нив. Како што не е правилно -“Ана е убав девојка“, така не е правилно нити - “Ана Иванов/ски“.

Едно е можноста која е 1 во 500 000 а друго е ради терање на некаква си мода.
Не значи дека е еден во 500.000 јас познавам два брачни пара со тој случај, и плус не реков дека не е ретко ама поентата ми е пред да осудите некого поради помодарство и да почнете да го критикувате треба да сфатите дека не е можно да знаете секој во каква ситуација се пронашол.

Не значи дека е еден во 500.000 јас познавам два брачни пара со тој случај, и плус не реков дека не е ретко ама поентата ми е пред да осудите некого поради помодарство и да почнете да го критикувате треба да сфатите дека не е можно да знаете секој во каква ситуација се пронашол.
каква е таа ситуација што ќе натера човека да не додаде едно просто -а зад презимето? Која е таа мака што ја виделе жените кои ставиле презиме Николов наместо Николова?

каква е таа ситуација што ќе натера човека да не додаде едно прост -а зад презимето? Која е таа мака што ја виделе жените кои ставиле презиме Николов наместо Николова? Ај ако може некој пример...тепана, уценувана, малтретирана...?
Брак во странство.

Брак во странство.
Статистички гледано е 100 према 1 за помодарството. Јас знам 4 од 4 случаја кои знам дека се од помодарство. Не им судиме на оние кои идат по правилото брак во странство, туку оние кои го прават тоа ради некаква си мода.

Познавам еден случај,кај што снаата и золвата се со исто име...и сега снаата се презива на ски...претпоставувам за да се разликуваат!
Само не ми е јасно,дали ако се роди девојче и тоа ќе биде на ски....?!

Брак во странство.

Имам другарка, македонка по потекло родена во Австралија. и мајка и, и сестрите нејзини ( сите родени во Австралија ) се Презиваат на -СКА. Нема врска со странство.
А кај нас е толку зачестено користењето на -ски за женски презимиња, што кога одевме да закажеме за Матично не ме прашаа прво дали ќе го додавам или менувам презимето, туку дали ќе бидам на -и или на -а :)

РОДОВИ НА ПРЕЗИМИЊА

Во македонскиот јазик има нешто што се вика категорија род, којашто во горенаведениот наслов не се почитува. Како што е познато, придавките немаат свој род, туку го земаат родот на именката што ја опишуваат. Па така од „скопски/а/о“ и „пиварница“ имаме „скопска пиварница“. Истите правила се однесуваат и на личните имиња. Со други зборови, како што граматички е погрешно да се каже „скопски пиварница“, така е погрешно да кажете „Билјана Кралевски“ или „Каролина Гочев“.
Ова не е само одродување од својот идентитет и од својот јазик, ова е одродување и од својата родина.
Почитувани сопруги, земете го презимето на мажот, но не и родовата определеност. Сите кои се во недоумица дали да ги земат „–ски“ и „–ов“ или „–ска“ и „–ова“ , да не се двоумат и секако да го одберат вториот избор.
Значи, Билјана Кралевска, Каролина Гочева, Ангела Илиева...
Ех, нашата чудесна земја Македонија!

Јас би укинал презимиња на жени како непотребни и би вовел облик на Име + сопственост
На пример дур е на татка и - Петранка на Трајко, ко ќе се омажи - Петранка на Стојче

Јас би укинал презимиња на жени како непотребни и би вовел облик на Име + сопственост
На пример дур е на татка и - Петранка на Трајко, ко ќе се омажи - Петранка на Стојче
И место венчаница се издава имотен лист на мажот :D(y)

To ти се жени шо како мали сакале да бидат мажи, па сега задоволуваат некаков си недостаток од детството.

Женското можи да го задржи нејзиното презиме, да го земе презимето на мажот И, да го задржи нејзиното и да го додај врз истото од мажот И, или да го земи од мажот и да го додај нејзиното. Вака некако одеше според законот.

Тоа што помодарките не знаат веќе што глупост да измислат па ставаат презимиња во машки род, можам да сфатам, толку им е капацитетот и нема лек за нив.Туку мене нешто друго ме мачи.Како е возможно да не се почитуват основни граматички правила кои се толку едноставни и да се занемарува правилната употреба на македонскиот јазик!?
Трагедијата е следна.Пред извесно време присуствував на церемонијата стапување во брак пред претставниците на Законот, таканаречени матичари.И нормално, ја прашуваат девојката кое презиме ќе го земе и таа одговара.Е сега следува проблемот.Матичарот ја прашува: „Во машки или во женски род?“
Не ми се веруваше што слушам.Од кога тоа родот на зборовите стана прашање на избор!?
Не знам зошто нема никаква реакција на ова од стручните лица на оваа тематика, ама поразителен е фактот дека се молчи за вакви навидум ситни, вештачки создадени проблеми, а од друга страна се пропагира почитување и правилна употреба на македонскиот јазик.Кога државата не го почитува сопствениот јазик, што понатаму да се коментира...

А презимиња во Среден род. На пример Стевче Јакимовско :) баш слатко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom