Лозарите блокираат, Пешевски и Димовски ги разубедуваат.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Windfucker
od teski seljanduri kako tebe sto gi napolnaa gradovite pa sega glumat nekakvo ludilo strada ovaa drzava..seljanduri ne e = na selani..
koga citam vakvi postovi koge nekoe vakvo sitno coece nema ni gram razbiranje za ovie napateni rabotnici, mi se kreva kosata na glavata..avion, pa zamisli moralo taxi da se plati, pu da ti ebam gadot..trgni si porano, sledi sto se slucuva, se izmisli radioto i televizorot odamna pa sledi slucuvanja..

kviz,

Од кога само кревање мотика се валоризира како труд, значи некој ако ги употребува когнитивни способности за да заработи тој не е чесен и поштен според твоите мерила.
Пишав и погоре на Македонците сите му се виновни ама ете тие не се самите никогаш виновни за ситуацијата во која се сега. Само колку за твоја информација не живеам во Македонија, не ви ги јадам парите од лозарите и сите недолжни земјоделци како вработен во администрација или некој олигарх. Тапчо од кога такси - превозот стана луксуз во Македонија па извлече ти заклучок дека се расфрлам со мојот хедонизам, и како треба да одам 6000 километри пешки?
Ама изгледа џабе везам јас и погоре, стави се во моја ситуација па да видиме како ќе изреагираш.

kviz,

Од кога само кревање мотика се валоризира како труд, значи некој ако ги употребува когнитивни способности за да заработи тој не е чесен и поштен според твоите мерила.
Пишав и погоре на Македонците сите му се виновни ама ете тие не се самите никогаш виновни за ситуацијата во која се сега. Само колку за твоја информација не живеам во Македонија, не ви ги јадам парите од лозарите и сите недолжни земјоделци како вработен во администрација или некој олигарх. Тапчо од кога такси - превозот стана луксуз во Македонија па извлече ти заклучок дека се расфрлам со мојот хедонизам, и како треба да одам 6000 километри пешки?
Ама изгледа џабе везам јас и погоре, стави се во моја ситуација па да видиме како ќе изреагираш.

А ти свесен ли си ме интересира дека има многу такви „сељаци“ како што ги нарече ти што имаат барем 10 пати поголеми суми инвестирано во лозарство за разлика да речеме од твојот бизнис ? Не се сите ситни земјоделци има некои кои имаат инвестирано илјадници евра.

А ти свесен ли си ме интересира дека има многу такви „сељаци“ како што ги нарече ти што имаат барем 10 пати поголеми суми инвестирано во лозарство за разлика да речеме од твојот бизнис ? Не се сите ситни земјоделци има некои кои имаат инвестирано илјадници евра.
Не е баш некоја голема сума ама ај

Знам имам пријатели од Ресен која работат земјоделие, јас ги нареков сељаци зошто применуваат сељачки методи не дека се од село.
Се надевам дека не ме сфати буквално за егзампларот со становите, наведов и сам дека е хипотетички само за да доловам поента инаку и јас инвеститам тука ама тоа не е тема на муабетов.
Мартин и по 10 пат, јас разбирам дека нема некаков избор и дека земјоделецот е ставен пред земи или остави варијанта кога потпишува договор со откупувачите но ако договорот нема никаква смисла нека не го потпишува, ако не знае нека си плати финансиски консултант кој ќе преговара во негово име, ако нема профит едноставно нека го продаде или преориентира, нема да биде ниту прв ниту последен со неуспешна бизнис приказна.
Кај нас секој еден е и сметководител, агроном, трговец, банкар и триста други функции само за да заштеди некоја минимална сума и на крајот се тоа му се враќа како бумеранг повеќекратно. Кажи ми колку од нив посетиле саем за производи да речеме во Белград да промовираат свој производ, да стапат во контакти со потенцијални купувачи итн итн.
Мора да се смени пристапот на работа на земјоделецот ако сака да избегне токму вакви ситуации, не е само кревање мотика и чесност формула за заработувачка туку и некој други финеси.
Ова го зборувам со сите стереотипи за земјоделци во Македонија, ама знам дека исклучоците заработуваат добро.

Апропо субвенциите ќе оставам еден линк за едно сценарио кога државата ги задоволува хировите на сите граѓани прочитајте го освестува http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010

kviz,

Јас те разбирам и те почитувам тебе и тоа што го работиш, ама другите не те почитуваат многу, затоа што и ти не го почитуваш нивниот труд.
Твоите когнитивни способности за работа и крееирање нема да значат ништо ако не биде земјоделецот да ја произведи храната што ја јадеш, затоа што без нејзе ќе умреш. И не е битно дали земјоделецот е од Македонија, Чиле или Јужна Африка, без него нема живот.

Значи тепаниот...е*аниот...Како што ми објаснија (колку што се разбираат, едниот е овоштар па отприлика ми долови ситуацијата) најверојатно мора да склучат договор со некоја визба -ги врзуваат преку наводнувањето- На прашањето зошто не се организираат како кочанските на пример или другите земјоделци, ми беше вака одговорено, колку е точно не можам да тврдам со сигурност.

Значи тепаниот...е*аниот...Како што ми објаснија (колку што се разбираат, едниот е овоштар па отприлика ми долови ситуацијата) најверојатно мора да склучат договор со некоја визба -ги врзуваат преку наводнувањето- На прашањето зошто не се организираат како кочанските на пример или другите земјоделци, ми беше вака одговорено, колку е точно не можам да тврдам со сигурност.
Системот за наводнување заедно со визбите е граден од истите тие земјоделци, и сето тоа џабе е дадено таму на едикојси да газдува.....

... Да не зборувам дека треба да трошам пари да се јавувам во хотел, кој нормално ќе ми одбијат една ноќ, такси одново да плаќам....
koj spomna be tapco eden peski odenje 6000km?? citas ti pogore sto sam pisuvas? i ne gi narekuvaj selanite so takvi pogrdni iminja..ne, ne me navreduvas mene, moeto semejstvo e preku 8 generacii od grad..i nemam videno niva so oci, ama znam sto e maka po komsiite moi..

Системот за наводнување заедно со визбите е граден од истите тие земјоделци, и сето тоа џабе е дадено таму на едикојси да газдува.....
Значи има вистина во тоа врзување. Ако не потпишеш договор -нема вода...хеби га, кој монопол. И на крај ќе се јави заменикот министер да ги "спаси" земјоделците...мене ми мириса на врзана работа со владата.
Само не е решение да не блокираат нас граѓаните. Треба да ги блокираат владините лица и оние кои ги уценуваат.

K15 sekogas najdobro ja pretsavuvat situacijata vo Makedonija, iako nekoj skecevi se mnogu stari, seuste se aktuelni..

Тоа мислам било порано, сега на друг начин ги врзуваат. Ќе дадам пример со Тиквеш.
Сега му велат на народот да дојде во винарската визба некаде месец-два пред да почне бербата за одредената сорта да направат договор. Во тој договор нема истакнато никаква цена. Цената најчесто ја објавуваат неколку дена пред да започне откупот за одредената сорта на грозје, некогаш и на ден пред почетокот. Значи тој се потпишал и се обврзал да го даде кај него грозјето и нема бегање, дали 5,10 или 15 денари не е важно.
Е сега ако не си направил договор до предвиденото време за склучување и да сакаш да го однесеш во Тиквеш, не ти го земаат. Со тоа производителот е вратен од Тиквеш и бара на друго место. Има сега помали винарии и откупувачи кои го уценуваат производителот, со тоа што му даваат помала откупна цена.
Плус и кога ќе ти го откупат, те крадат на вагата и тоа во стотици килограми.

Значи има вистина во тоа врзување. Ако не потпишеш договор -нема вода...хеби га, кој монопол. И на крај ќе се јави заменикот министер да ги "спаси" земјоделците...мене ми мириса на врзана работа со владата.
Само не е решение да не блокираат нас граѓаните. Треба да ги блокираат владините лица и оние кои ги уценуваат.

Нема никаков договор уствари еве за Велес да речеме пример, Свето Јаневски ги држи 80% од поранешните лозови насади на поранешен Лозар исто така и системот за наводнување он им пушта вода колку сака на останатите 20% (посебно оние) што се кај езерото и тоа им става цени какви он сака, уствари не им зима пари ама компензираат со грозјето што го продаваат. Продава 2 пати поскапа вода ама тоа ти е тоа кога начека да земе се буквално беспари ќе прави што сака, а Минчо Јорданов нема пари да ги исплати парите на лозарите а нова визба прави.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom