Виното во европските земји

Mind In Motion

Smirking Revenge
Член од
29 мај 2007
Мислења
816
Поени од реакции
46
Веб-сајт
stackoverflow.com
Бидејќи не најдов тема за инстант прашања, ме интересира дали некој може да ми каже како се движат цените на вино во следните држави: Италија, Франција, Бугарија, Црнагора и Грција. На мало и на големо цена ми треба. Фала!

Neprasa za Germanija ama eve ke ti odgovoram...Cenite se od 2 evra pa nagore...Inaku dobro vino ima za 3 Evra...Najcesto vinata uvoznite vina ovde se od Juzna Afrika, Cile, Italija, Francija, Spanija...Germancite imat i svoja produkcija...
Cudno mi e navistina kako mozat vinata ovde da bidat mnogu poevtini odkolku vo Makedonija koga neli nie se smetame za zamja na vinoto, grozjeto go zimat bukvalno za bespari, rabotna sila isto taka skoro besplatna a cenite na vinata se bez nikakva merka..Eve jas na primer pred nekoe vreme piev bordo , mnogu dobro vino kupeno vo Francija za dve evra....
Cudno navistina

kultuzin Фала за одговорот! Изгледа дека цените на големо во останатите земји е слична на таа во Германија, што би се движела од 2евра нагоре. Прв заклучок.

Очекувам да чујам и други одговори :)

Летоска бев во Италија, и таму цените на виното во маркети се движи од 2евра па нагоре.Инаку добро вино испод 9евра тешко се наоѓаше.Да не претерам исто така можеби 95% од вината беа домашни, односно италјански.:salut:

Во Италија над 2 евра во маркет,во Грција има и по евро и половина во маркет.Нивни домашни вина.
Во Бугарија гарант има и po пола евро :icon_lol:

за Италија ке знам да ти кажам у некој од следните денови коо ке се распитам...

Бидејќи не најдов тема за инстант прашања, ме интересира дали некој може да ми каже како се движат цените на вино во следните држави: Италија, Франција, Бугарија, Црнагора и Грција. На мало и на големо цена ми треба. Фала!

Относно Франциjа - тоа е актуалниот каталог на наjголемиот ланец во земjата - Carrefour:
http://static.carrefour.fr/static/cfr/catalogue/2010/0907_FAV/FAV_EST/p/pdf/catalogue.pdf

Во Бугариjа реално се почнува од 2 евро, като во последните години все повеке се купува вино от категориjата 4 евро. Например Мezzek на Катаржина, Enira на Bessa Valley и вината на Славjанци. От тоа ниво започва конкуренциjата и со импортните вина - пример френското JP Chenet e исто на 4 - 4,50 евро, вината от Чили и Аржентина - 4,50 - 5 евро. Во бугарскиот Carrefour има много френски вина - почват от 3 евро, а наjмного са от 6 до 12 евро. Австралиjското Shiraz от Peter Lehmann /кое едно от импортните вина кои купувам/ е помегу 7,80 евро во Carrefour и 9 евро во Пикадили.

Тоа е саjтот на ланец за продажби на вино во Бугариjа:
CasaVino

А неколку вина могат да се видjат и во брошурата на Пикадили:
http://www.piccadilly.bg/files/brochure/file_1_bg.pdf

Во Италија над 2 евра во маркет,во Грција има и по евро и половина во маркет.Нивни домашни вина.
Во Бугарија гарант има и po пола евро :icon_lol:

Нема. Има по едно евро, но тоа не е вино:pov:

а тоа 200 за литро дефинитивно е за обични смртници:pos2:

за шише дете за шише....и да тоа е границата , со повисоки цени пијат само боговите и од нив одбраните!! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom