Историскo-географската област Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Адонис
  • Време на започнување Време на започнување
Ах да, сега претпоставувам ќе лиферувате нова пропагандна теорија :) ајде чекам да видам што сте смислиле!

Или ќе треба да ги ревизираме античките монети со македонските кралеви, упс... ајде ФМИ, отвори го вентилот на перфидните тумачења.
Сам знаеш дека со збора кралство,доста понижуваш и државата на Филип II ,а уште повеке на Александар Велики.Во истото време и нив понижуваш. Кралете са многу различен тип монарси,а кралствата са државите на кралете. Нема винтил ни тумачења,просто ми стана интересно зашто користиш тази терминологиja... :)

Јас па се прашувам од кога ти пронајде друга терминологија односно, која терминологија сега ја употребуваш?

До пред 100 години немало граници меѓу нас и насекаде биле Македонците. После поделбата, со доселувања на инородно (изродно) население и со посрбување, побугарчување, погрчување и во последно време и поалбанчување се “променува“ етничката структура на населението во деловите кои не се во Вардарска Македонија (она “променува“ го ставив во наводници, затоа што “де факто“ народот си е пак истиот и етничките промени се минимални, но “де јуре“ таму имаме доминантно “Бугарско“, “Грчко“, “Албанско“ или “Српско“ население.
Да,да,това Илири,това Траки,това Дардани,това Мизи,Словени,Македонци... се е едно и исто... :)

--- надополнето ---

Јас па се прашувам од кога ти пронајде друга терминологија односно, која терминологија сега ја употребуваш?
Мислам баш ти дискутираше преди време за разликите мегу цар,крал и различните видове владетели... и ми стана интересно зашто користиш кралство за това време,уште повеке за Филип и Александар... Мислам доста грешно е да ги понижуваш во кралеви...
Заборуваш збора држава?Монарх,владетел... Кралството е един вид држава и уште поспецифично един вид монархиja(користило се от определени држави).

Дали е познат официјалниот број на луѓе кои живеат во Егејска Македонија кои себеси се идентификуваат како Македонци по националност?

"Macedonia was the first large territorial state with an effective centralized political, military and administrative structure to come into being on the continent of Europe".
[p.1]
Wilken (German Historian):

Дали ви шегуваш мене? Кој во овој свет може да се каже дека тоа е најстариот во Европа?
Само фанатици, никој други...

Да,да,това Илири,това Траки,това Дардани,това Мизи,Словени,Македонци... се е едно и исто... :)

Да, да. Сето е исто само ти тоа не можеш (не сакаш) да го сватиш. Сите тие биле делови од Македонскиот народ. По таа твоја логика можеме и понатаму да ги делиме Македонците (што е секако желба од многумина) и би имале: Мариовци, Струмичани, Скопјани, Кумановци, Охриѓани, Стружани, па понатаму: Корзомалци, Варошани, Тризламалци, Сарајци, Аеродромци, Чаирчани и уште : Горномалци и Долномалци, Големо и Мало селани...

А за Цар или Крал, верувам дека Братот ненамерно направил грешка. Па вие бре за влакно се фаќате. Во тоа време не се употребувала таа терминологија за именување на владетелите. Додуша, именката ЦАР била уште тогаш во употреба (само во формата САР, или во женски род : САРА - САРАЈА, или, Вавилонскиот термин : ШАРАТУ), но не била толку раширена како денес.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Темата е официјален географски регион, а не на античка Македонија.
Ова е карта на областа на македонската граница промени низ историјата:
http://sr.wikipedia.org/sr/Слика:HistMacSrb.gif

United Macedonia is an irredentist concept among extreme ethnic Macedonian nationalists that aims to unify the transnational region of Macedonia in southeastern Europe, which they claim as their homeland, and which they assert was wrongfully divided under the Treaty of Bucharest in 1913, into a single state under Slavic domination with the Greek city of Thessaloniki (Solun in the Slavic languages) as its capital.

This is something like Шешељ's ideology for Serbia. Глупост.

Адонис ме разочаруваш...википедија тука не се вбројува во категорија сериозни извори....

--- надополнето ---

Дали е познат официјалниот број на луѓе кои живеат во Егејска Македонија кои себеси се идентификуваат како Македонци по националност?

Дали ви шегуваш мене? Кој во овој свет може да се каже дека тоа е најстариот во Европа?

Бројката неможе да се утврди затоа што Грците не признаваат Македонци по националност ако паметиш...
Инаку човекот кој го нарекуваш фанатик,е германски историчар,Вилкен,германците би биле сериозно навредени ако го видат болдираното :)

Адонис ме разочаруваш...википедија тука не се вбројува во категорија сериозни извори....

Има малку вистина во неа.

Ако не признаат Македонците, признавам нив под друго име, најверојатно нема да се негира постоењето на народ во целина?

Има ли таков попис во кој се бројат луѓето кои припаѓаат на Македонци?

п.с. Ма мене загриженост за Германците, тој не знае. :)
Амеба се први, а сега никој не го признава ... :nesum:

[/COLOR]
Мислам баш ти дискутираше преди време за разликите мегу цар,крал и различните видове владетели... и ми стана интересно зашто користиш кралство за това време,уште повеке за Филип и Александар... Мислам доста грешно е да ги понижуваш во кралеви...
Заборуваш збора држава?Монарх,владетел... Кралството е един вид држава и уште поспецифично един вид монархиja(користило се от определени држави).

Мислам дека поконструктивно ќе биде доколку не застрануваш од темава со муабети на кои ретко кој се сеќава и се тотално ирелевантни за дискусијата која ја водиме.
Кога ќе ја најдеш соодветната дискусија на која се повикуваш постирај ја уште еднаш за да имаме претстава за што разговараме, а засега воздржи се од паушални муабети.

Сега ти си тој што оди во офтопик, изгледа не можеше доволно издржиш без да се вовлечеш во уште еден плиток обид за негирање на Македонците.

Научи првин англиски јазик аналфабето, а ако сакаш да видиш фанатици тогаш погледни се во огледало, бидејќи ретко каде се среќава полуписмени идиоти да одат по форуми и постираат некои националистички тези против еден народ.

Една сугестија од мене, собери си ги парталите и гитла од форумов доколку си замислил дека туку така ќе ти биде дозволено да јадеш гомна кај стигнеш.

Јас сум никаде во мојот коментар напишав клевета, изразена етничка омраза или негира постоењето на македонскиот народ и јас искрено не разбирам зошто бев казнет?

Само ако преведувачот на Google лошо преведени и јас не мислам дека е само премногу лошо ...

Јас сум никаде во мојот коментар напишав клевета, изразена етничка омраза или негира постоењето на македонскиот народ и јас искрено не разбирам зошто бев казнет?

Само ако преведувачот на Google лошо преведени и јас не мислам дека е само премногу лошо ...

:oftopic:дај братче пиши си на серпски, за да те полесно разбираме. Вака ме измасмеа, алал да ти е.:aplauz:

дај братче пиши си на серпски, за да те полесно разбираме. Вака ме измасмеа, алал да ти е.

Када пишем на српском опомињу ме да је то забрањено, да не разумеју или да вршим провокацију а када пишем на македонском испадне још горе... добићу бан због српског и македонског. :uvo:

Адонис, не ми изигравај демократ а во суштина си шовинист.

Еве татко ми е од Крушоради, Ахлада по ново и се деклрара како Македонец со неговите 1 брат и 4 сестри и сите негови деца се Македонци.
Имам право во Грција како демократска земја да го исполнам тоа мое право ?
Не.
Епе не ми го дрви.

Според који критериуми е утврдени границите на денешната со историската област Македонија како Македонска областа на полето менувале низ историјата? :raz:. . .

Jас сум се прашал истото и ми е баш интересно!

Историската граница на Македонија е отцртана еднаш засекогаш со етаблирањето на Македонското Кралство во нејзиниот највисок моментум под владеењето на Филип 2 и како таква преминува во сите наредни историски периоди, формирајќи и обликувајќи ја македонската етничка граница.

Не држи вода - при Филипос II Македониjа е била денешната . . Егеjска Македониjа.
BEFORE_PHILIP.gif

Други треба да са критериумите относно грениците на историско-географската област Македониjа.

Годината на мапата погоре е 359, а тоа е годината кога Филип 2 го зазема престолот на Пердика 3 кој е убиен во војната со Илирите, односно 359 е годината на почетокот на неговата власт.

Конечното дефинирање на македонското кралство е во 338 година по победата во Херонеја и тоа е врвот или кулминацијата на Македонската Држава, откако претходно се заземени териториите од Илирите 356, Тесалија 353, Тракија 342 и конечно Херонеја за дефинитивна надмоќ на Балканот во 338 година.

Во 337 година п.н.е. Филип 2 е избран за неприкосновен генерал - водач на македонската војска против Персија.

http://vergina.eng.auth.gr/macedonia/

Но се работи за земjи, кои не припагат на денешната историко-географска област Македониjа.
Как е определено кои земjи отпагат и оки остават?
Еве мапа и от годината на смртта на Филип - 336г.:

Map_Macedonia_336_BC-en.svg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom