Човештвото има уште 200 години за да смисли начин како да ја напушти Земјата

• Креатор на темата Креатор на темата ShRiNk
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Според Стивен Хокинг човештвото за да преживее мора да најде начин да ја напушти планетата Земја и да врши преселби и на други планети погодни за живот. Начинот на кој би се извршила таквата преселба треба да биде пронајден во наредните 200 години бидејќи човештвото е подложно на многу ризици. Првите се ризиците кои човекот си ги носи сам на себе, а вторите се ризиците од космичка природа.

http://www.space.com/news/stephen-hawking-humanity-escape-earth-100810.html

Размислувања, досегачни теории, концепти ?

Според Стивен Хокинг човештвото за да преживее мора да најде начин да ја напушти планетата Земја и да врши преселби и на други планети погодни за живот. Начинот на кој би се извршила таквата преселба треба да биде пронајден во наредните 200 години бидејќи човештвото е подложно на многу ризици. Првите се ризиците кои човекот си ги носи сам на себе, а вторите се ризиците од космичка природа.

http://www.space.com/news/stephen-hawking-humanity-escape-earth-100810.html

Кај и да оди човештвото и првите и вторите ризици си остануваат.

Првите се во самата човекова природа па кај и да човекот оди ќе си ги понесе со себе додека космичките се насекаде исти.

Така да преселбата од овие причини е бесмислена.

Да го велеше ова некој друг научник со помала репутација веројатно би му се исмеал во фаца.Но штом ова го вели Стивен Хокинг почнувам да се загрижувам.За 200 години тешко да најдеме начин како да ја напуштиме Земјата и да заминеме на друга планета.Тогаш веројатно ќе можеме да стигниме до крајот на сончевиот систем ништо понатаму.

--- надополнето ---

Првите се во самата човекова природа па кај и да човекот оди ќе си ги понесе со себе додека космичките се насекаде исти.

Меѓутоа овде на Земјата средината премногу се загадува.

Да влеземе во Нато и во Еу понатаму се ќе биде лесно.

abe da im ebam majkata samo nesh izmisluvaat preseluvanje novi bolesti... Ebamy stopankata za da perat pari izmislija SVINSKI VIRUS! A sega ajde kaj e svinskiot?Sega pak superbakterija od indija ajde perete pari da vi ebam se!

Значи ресурсите на оваа планета се намалуваат а човештвото расте. Како што ресурсите се намалуваат а популацијата расте тогаш можноста од големи војни е се поголема. Космичките ризици се секаде исти ама ако не има на повеќе планети тогаш шансите за човештвото да опстане се поголеми. Значи не се зборува за тотално напуштање на Земајата (кое што сепак еднаш ќе мора да се случи) туку се збори за наслување и на други планети, колонизирање со други зборови. Прочитај го линкот ќе видиш дека има многу аргументи кои одат кон ова тврдење.

Ne bidi zachuden , tuku me nerviraat samo neshto im teknuva niv kako nas ne ni teknuva? deka bash za 200 god ke ni zaminat resursite za hrana,voda .. neli velea do 2050 god pola od zemjata ke pojdela na Mesechina?:vozbud:Neli imashe nekoj si bolesti kaj se tie bolesti samo izmisluvaat neshto.. MOZHI MALCE ZABEGAV off-topik ama nema veza.. Brat toa im e rabota da si izmisluvaat sekoj den raboti za toa si zemaat "ASTRNOMSKA" platichka:zlo::zlo:

Да го велеше ова некој друг научник со помала репутација веројатно би му се исмеал во фаца.Но штом ова го вели Стивен Хокинг почнувам да се загрижувам.За 200 години тешко да најдеме начин како да ја напуштиме Земјата и да заминеме на друга планета.Тогаш веројатно ќе можеме да стигниме до крајот на сончевиот систем ништо понатаму.

Пред само 50 години патувањето во вселената изгледаше невозможно. А каде сме денес.
Така да, период од 200 години е многу долго време, пред 200 години, немаа ни струја, ниту било каква технологија.
Експериментот (експериментите) во ЦЕРН, новите откритија можат за многу брзо време да го изменат она што денес ни е познато. Ќе спомнам само едно од многуте - квантен компјутер.

Ne bidi zachuden , tuku me nerviraat samo neshto im teknuva niv kako nas ne ni teknuva? deka bash za 200 god ke ni zaminat resursite za hrana,voda .. neli velea do 2050 god pola od zemjata ke pojdela na Mesechina?:vozbud:Neli imashe nekoj si bolesti kaj se tie bolesti samo izmisluvaat neshto.. MOZHI MALCE ZABEGAV off-topik ama nema veza.. Brat toa im e rabota da si izmisluvaat sekoj den raboti za toa si zemaat "ASTRNOMSKA" platichka:zlo::zlo:

Ја промашуваш поентата на темата. Овде се зборува за можни ризици и зошто треба да се работи на изнаоѓање начини на патување до други планети погодни за живот. Стивен Хокинг сигурно не работи за организации кои прават светски заговори. Човекот е најголемиот ум на денешницата. Никој ништо не измислува тоа се можни сценарија за кои и да не се случат толку брзо треба да сме подготвени за секој случај. Прочитај го линкот па ќе ја разбереш поентата.

Ја промашуваш поентата на темата. Овде се зборува за можни ризици и зошто треба да се работи на изнаоѓање начини на патување до други планети погодни за живот. Стивен Хокинг сигурно не работи за организации кои прават светски заговори. Човекот е најголемиот ум на денешницата. Никој ништо не измислува тоа се можни сценарија за кои и да не се случат толку брзо треба да сме подготвени за секој случај. Прочитај го линкот па ќе ја разбереш поентата.

Zabegav malce... Inache toj e najgolemiot nauchnik na deneshnicava spored mene...

Според мене во период од 200 години поголема е веројатноста да направиме бродови кои ќе патуваат во еден правец до погодната планета. Бродови "арки" кои што ќе патуваат можеби и неколку генерации до целта. Доколку нема некои големи револуционерни откритија во можните погони ова е најможното сценарио бидејќи сеуште сме далеку и од 5 проценти од брзината на светлината. Но којзнае можеби ќе успееме и во наредните 100 години да дојдеме до 10 проценти од брзината на светлината. Дај боже и многу побрзо.

Пред само 50 години патувањето во вселената изгледаше невозможно. А каде сме денес.
Така да, период од 200 години е многу долго време, пред 200 години, немаа ни струја, ниту било каква технологија.
Експериментот (експериментите) во ЦЕРН, новите откритија можат за многу брзо време да го изменат она што денес ни е познато. Ќе спомнам само едно од многуте - квантен компјутер.

уште мислиш дека ЦЕРН имаат некое позначајно откритие?

уште мислиш дека ЦЕРН имаат некое позначајно откритие?
Не ме потсекај на Церн,кога се зборуваше за нивниот проект за црните дупки со цел да откријат нешто и дека црните дупки кои ке се создале ке ја проголтале целата земја тогаш со ноки не спиев :pos:

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom