да да...
ја знам и дека за глава на еден припадник на волците учк давале по 100.000 еур...
покрај вакви дечки,нема потреба од срби и руси...
Сепак имавте потреба од руси и срби, а богами украинци и други. Не знаеш, ќути не се брукај. Си кажаа пред тебе, јавно јасно и гласно. Признато е.
Извини јас не учествував во тие востанија, збориш во прво лице, кое добро го доби ти по војната ти вредеше тоа..
Албанците помогнале во војните за ослободување, но забораваш дека и самите тие биле поробени, или беа слободни па ги ослободија окупираните македонци...
Биди реален, кое малцинство во светов ужива поголеми права од албанците во Македонија?? земјава ни оддалеку не е цвеќе за мирисање, но како за тебе така е и за мене...немам јас посебни привилегии...и мене цигарите ми се 50 денари и тебе ти се исто толку, ти си збориш по твое јас по мое... си го цениш своето нормално, и јас си го ценам моето, а заедно го цениме заедничкото..
Немој те молам албанците помогнале, а македонците не....
Зборев во еднина фигуративно (иако таков ми е принципот у глобала) ама нејсе. Еве и множина. Македонците заебаа. Си го продадоа своето, се приближија кон туѓите поради јазикот и верата, свртеа грб на тие со кои делеле заедно секогаш иста мака. Факт! Е денеска, тие туѓите, ви го пикаат на секое ќоше, а македонците (со извинување) плашливци, не можат по тие, па по нас пљукаат. Е тие работи полека се менуваат. Тоа го добивме. Многу добро ги знам настаните кои што се случувале, и кои што денеска се случуваат. Разлика има. 50 денари се цигарите и за двајцата, тоа да. Но буџетски пари немало во општина Чаир (или пред територијалната ре-конфигурација населба Чаир) никогаш. Единствено улицата Цветан Димов ја средија кога умре претседателот. Немој да ми реплицираш со источна Македонија, знам дека е отров и таму, но тука зборуваме за Скопје, реон кој што спаѓа на километар два од ЦЕНТАРОТ на главниот град. Најлошо беше за време на Ристо Пенов. Се уништи и Чаршија (со кој памет ама ај...) и Чаир, и Топанско и Скопје Север и СЕ!
Колку за илустрација за што ти зборувам на место каде што требаше да се изгради џамија во Скопје Север си ја почна (никогаш не ја доврши...) црква, мислејќи дека албанците ќе праат фрки, па ќе ги тепаат како што ги тепаа на Бит Пазар, Тетово, Гостивар... виде дека Албанците не реагираат...и ја остави така недоградена. Цел живот со школото (и сите други албански основни школи) на излет идеа на Гази Баба, отиде градоначалникот наш, го уништи и тоа. Можам да редам примери еден тон, и верувај дека не ти зборувам од ракав дека многу, многу информации имам видено со мои очи запишани, докажани како на пример саботирањето на третиот универзитет од страна на Киро Глигоров кој што покасно се појави како Тетовски, нели нелегален. А да ти тврдам дека тој првично бил планиран како легален, во склоп на државата ...да го наречам меѓуетнички (иако е глуп збор) ... типот од самата помисла дека ќе образува албанци го саботираше а беше план-проект готов.
Нејсе, да не забегувам од тема...факт е дека македонците не помогнале. Доволен факт ми е таблото кај железничката во Тетово како знак на благодарност на сите народности кои што помогнале да се изгради...а Тетово секој го величи како Македонски град...Доволен факт ми е Крушевскиот манифест каде што Гоцета самиот си кажува дека албанци се бореле во тоа Крушевско востание, а ти во твојот учебник по историја ниеднаш не си сретнал ниедно име на ниеден албанец учесник во тоа востание. Твоите , ги игнорирале, ги бришеле моите. Факт! Запрашај се зашто...и каде е навистина вината.
Балистите баш помагаа
Помагаа, на тие што требаа. На тие продадените кон Србија и Бугарија, друг третман им приредуваа. Зависно каде се пронаоѓаш себеси така верувај.
Ај доста молчев на темата... а ти знаеш ли какви се шансите еден Македонец да се појави во некое Македонско село каде што Албанците се мнозинство?
Смачено ми е веќе од твоите постирања овде, бидејки ем си крив ем кабадија.
Не го оправдувам тоа во Куманово ако е така... но свести се и ти малку и доста јадеше трици.
Нема да те убие да покажеш малку самосвест и скромност.
Јас цело време покажувам самосвест и скромност.
Еве ти покажи малку, и одговори ми ти како што му се обратив на Пиповски, знаеш ли едно албанско име од периодот помеѓу двете светски војни во Македонија, и зашто е тоа така? Зашто никогаш по историја не си учел за албанците во Македонија, кои и те како имале колку толку влијание. Зашто Ибе Паликуќа ја третирате како македонка. Зашто на Артим Шаќири му го сменивте името во Аце, само за да не извикувате албански имиња на трибини да славите? Зашто??
--- надополнето ---
Што е грешката овде? Не е проблем што некој зборува на свој јазик во општината каде е мнозинство. Проблем е дека се вее знаме на туѓа држава и тоа дека тие што зборуваат на свој јазик (да да, за Албанците конкретно зборувам), многу слабо го знаат Македонскиот и така се оделуваат од другата маса (Македонци, Турци, Бошњаци, Срби, Власи...) во Република Македонија. А тоа дали победи ти, таму ни јас ни ти не знаеме, бидејки не беа јасни целите на УЧК (К=Косово) кога навлегоа во Македонија... можеби целта им беше целосно „ослободување“... не знаме нели.
Одбраната на својата држава со колење на агресор не е Тероризам. Таа со снајперот вршела „терор“ а не тие што ја заклале. Тие што ја заклале ја заклале во одбрана на држава. Значи почнува тероризирање, таа е изнајмена да тероризира, се врши одбрана на државата, таа го губи својот живот. Терор нема од Македонска страна.
Да го лети на елиоптерот. За жал немавме доволно пилоти. Изгледа УЧК немала доволно снајперисти. (незнам дали украинци имало во АРМ, ама ако имало верувам дека било во врска со Ми-24).
Сеј ват?
Последниот пат кога проверив куќата на моите претци не беше запалена од никој друг, него од тие албанци на кој сум им наводно свртел грб.
А инаку штом се ослободи од Србите, почна да работиш на случајот да не мавнеш и нас? Нешто некој насетил, па ви го завртил грбот изгледа.
Јазикот - Никогаш нема да ме асимилира НИКОЈ за да не го зборувам мојот јазик. Со сила ќе го бранам. Исто и ти треба истото да го правиш, така да немој да ме осудуваш што го зборувам мојот мајчин јазик. Почитувај ме, за да те почитувам. А ако ти пречи што зборувам албански...тогаш....
Албанците не го зборуваат македонскиот јазик како тебе, дека ко прво не им е мајчин, а ко второ до 91ва учеле српски и албански. Нека не ти е чудно кога мешаат со српски, не, не е тоа дека дошле од Косово, тука си биле, само српски учеле, српски војска служеле. Е кога се осамостои Македонија, на тие албанци не им беше дадено соодветно образование за да го научат и македонскиот. Новите генерации подобро го владеат, и не можеш да го негираш тоа. Крај. Проблем се само руралните средини каде луѓето воопшто немаат контакт со никакви македонци и потешко го владеат, или скоро ич.
УЧК - Ushtrija Clirimtare Kombtare .. = Народна, не Косово.
Целите беа јасни. Правда. Територија вашиот предложи, нашите го одбија. Значи не биле територијални претензии. Точка, затвори го веќе тоа прашање.
Украинци имаше пешадија, гарантирано. Срби имаше пешадија. Пеце наркоманот од Чаир беше пешадија. Што можеше да стои на нозе се регрутираше.
Албанците дале поддршка на македонците во минатото, и тоа ти не можеш да го негираш со приказни за палење куќи. Тоа се историски моменти заведени на папир. Жалам, грешка си.