Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Не ја следува мајка ти бидејќи е договор за дар,би и следувало во оставинска постапка али не како имот стекнат во брак...а чичко ти би го следувало само ако успее да докаже дека договорот за дар бил склучен под закана измама и сл и тој да се поништи
ok fala.. no malce mi e ne jasno, normalno deka vo dogovor za dar ke go pisat sinot/kerkata .. nikoj nema da mu dade dar na snaata/zetot .. ne te svativ bas najubavo zosto ne ja sleduva? i kako mozi cicko mi da dokazi takvo nesto koga baba mi i dedo mi se pocinati odamna... ? koj bi mozel da tvrdi deka dogovorot bil sklucen pod zakana izmama...

P.S. zaboraviv da kazam deka koga go naslede tatko mi po nekoja godina imase zemjotres i kukata se srusi... pa majka mi i tatko mi zaedno napravija nova ( ako ima nekoja uloga )

ok fala.. no malce mi e ne jasno, normalno deka vo dogovor za dar ke go pisat sinot/kerkata .. nikoj nema da mu dade dar na snaata/zetot .. ne te svativ bas najubavo zosto ne ja sleduva? i kako mozi cicko mi da dokazi takvo nesto koga baba mi i dedo mi se pocinati odamna... ? koj bi mozel da tvrdi deka dogovorot bil sklucen pod zakana izmama...

P.S. zaboraviv da kazam deka koga go naslede tatko mi po nekoja godina imase zemjotres i kukata se srusi... pa majka mi i tatko mi zaedno napravija nova ( ako ima nekoja uloga )

Е тоа незнам стварно..некој поискусен да ти каже во пракса како е..а инаку мајка ти не би имала право на дел бидејќи татко ти го добил имотот како подарок тоа се смета како посебен имот и мајка ти нема право на дел додека татко ти е жив...

Член 68 од Закон за сопственост
Имотот кој едниот брачен другар го имал во времето на склучувањето на бракот претставува негов посебен имот.
Како посебен имот ќе се сметаат и имотот и правото врз имотот што брачниот другар ќе го добие по основа на наследство, легат и подарок, како и стварите стекнати во бракот, а кои исклучиво служат за задоволување на личните потреби на еден од брачните другари, доколку не преставуваат несразмерно голема вредност во споредба со вредноста на вкупниот заеднички имот.
Секој брачен другар самостојно управува и располага со посебниот имот, доколку брачните другари во писмена форма поинаку не се договорат.

инаку чичко ти би докажал со сведоци или други докази ама тоа е искрено тешко во пракса особено заради тоа што дедо ти е починат...а кој е правниот основ по кој тужи чичко ти?што пишува во тужбата..штом тој паднал еднаш тешко дека пак ќе докаже ама во нашава корумпирана држава ништо не се знае

Дали може стан кој е во сопственост на таткото да поклони 50% од станот на ќерката и со тоа двајцата да бидат сопственици?
Ајде пријатели, малку помош ве молам.
Станот е поклонет од мајката на сопственикот додека бил во брак. Жена му е почината. Дали може да препише пола од станот на својата ќерка и со тоа да постојат двајца сопственици на станот. Има и други деца.

Благодарност однапред.

Може
Ајде пријатели, малку помош ве молам.
Станот е поклонет од мајката на сопственикот додека бил во брак. Жена му е почината. Дали може да препише пола од станот на својата ќерка и со тоа да постојат двајца сопственици на станот. Има и други деца.

Благодарност однапред.

Зашто е битно (и дали е битно воопшто) коа ќе смени сопственик станот или куќата, новиот побрзо да ги извести ЕВН, Водовод и сличните, да сменат у евиденција и сметки да почнат дастигаат на ново име?

Зашто е битно (и дали е битно воопшто) коа ќе смени сопственик станот или куќата, новиот побрзо да ги извести ЕВН, Водовод и сличните, да сменат у евиденција и сметки да почнат дастигаат на ново име?
Prvo, ne si dolzen da plakas tugji smetki, odnosno smetki sto ne se na tvoe ime. Pri sekakov problem ke go baraat korisnikot koj go vodat za da se resi. Evn po obicaj saka da se vrze za broiloto, ne za sopstvenikot. Imase vo Dojran dosta stanovi sto se prodavaa so neplatena struja. Noviot sopstvenik go prisiluvaa da go plati dolgot na prethodniot. Mozebi dolgot bi mozelo da se izbegne so sudski spor, ama koj da se zaebava so toa. Ima duri i pokomplicirani situacii. Jas, bilo da sum prodavac ili kupuvac na stan, vednas bi go odnel dogovorot za prodazba vo evn za da se smeni sopstvenikot.

Sent from my SM-G7102 using Tapatalk

Teхнички, не е битно, секако броилото е тоа...
Но, убаво е да се смени името на корисникот од причини наведени од членот кој одговори пред мене.

Кој орган или институција може да издаде потврда, т.е. изјава за национална припадност? Потребна ми е поради корекција на диплома од средно, каде ми бараат изјава на нотар а потоа и потврда од МВР за да издадат дупликат диплома. Од МВР велат дека не издаваат такво нешто?

Кој орган или институција може да издаде потврда, т.е. изјава за национална припадност? Потребна ми е поради корекција на диплома од средно, каде ми бараат изјава на нотар а потоа и потврда од МВР за да издадат дупликат диплома. Од МВР велат дека не издаваат такво нешто?
Кој ти бара таква потврда? Не постои такво нешто. Освен, да одиш кај нотар и да дадеш изјава. Толку е. Во извод на родени што ти пишува?

Кој ти бара таква потврда? Не постои такво нешто. Освен, да одиш кај нотар и да дадеш изјава. Толку е. Во извод на родени што ти пишува?

Во училиште ми бараат, a во извод нема графа националност.

Последно уредено:
Ќе дадам изјава на нотар и барање до училиште, а кој закон бара ова не знам, тетката секретарка вели не може кој сака што сака да се пише, односно да се смени припадноста.

Ќе дадам изјава на нотар и барање до училиште, а кој закон бара ова не знам, тетката секретарка вели не може кој сака што сака да се пише, односно да се смени припадноста.
Да ѝ кажеш дека МОЖЕ. Секое лице слободно може да ја искаже својата национална припадност. И истата нема врска со државјанство. Само со заверена изјава кај нотар и свиркај си. Да не сакаш и ти како мене да се пишеш Марсовец? :D

Да ѝ кажеш дека МОЖЕ. Секое лице слободно може да ја искаже својата национална припадност. И истата нема врска со државјанство. Само со заверена изјава кај нотар и свиркај си. Да не сакаш и ти како мене да се пишеш Марсовец? :D
на времето, кога имаше приемни испти за некој средни училишта, имаше посебни ( привилегирани) листи за националности.. ама бидејќи почна тоа масовно да станува, се побуниа тие што навистина се некоја националност, па почнаа да бараат и знаење на јазик јазик.... па и сега може да има привилегии поради некој европски трендови за форсирање на одредени националности...

Sredena rabota,samo so izjava od notar zavrsiv rabota.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom