Divider
Seraphim
Ајде, седенте си и велети си: Ја тебе Сердаре, ти мене Војводо!!Чорбаџи напиша:Ова историски не е точно. 4 евангелија се единствените евангелија од првиот век. Тек подоцна, кога другите виделе дека можат што се вели денес да „продадат” книга ако и турат наслов „евангелие” се пишувани другите тн евангелија, а уште боље идела продажбата ако и се тури псевдоним од некој од веќе познатите Христови ученици (јуда, тома, бла бла бла)... Значи нема никаков заговор, мистика или што ти јас знам што околу „одбирањето” на 4-те евангелија, туку дури зачудувачки, интерес да се сочува најнаучната и најточната историски гледано верзија за настаните на животот на Исус.
Докажи дека не е вистина и дека имало само 4!!
Или толку знаел попот кој те крштевал со ладна вода на студена пондила???
За да не почнеме лична кавга, тука ќе престанам, но, имај на ум, за разлика од тебе и сличните како тебе, некој друг, имено јас, говори со факти, со докази, особено ако за нешто сум стучен, како што е философија на религија.
И, знај, како што реков, така било на Никејскиот собор, а ако па ептен не веруваш, оди читни, ќе поднаучиш нешто.
П.С. Единствено, војводо!!
Види пријателе, последниот пост ти е глупост, ама ајде, да ти прогледаме низ прсти, оти, како вели верата во која веруваш:
Блажени се простите по дух....оти нивно е царството небесно - Blessed are the meek..........for they shall inherit the heavenly kingdom!