Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
И пивторно континуирано БЛА БЛА БЛА на гностички приказни за мали деца во кои се уловиле (според мене) несо(до)зреани личности без сопствено ЈАС, како одраз на ПОДОБИЕТО БОЖЈЕ. Спиј си во мир трагачу и сонувај за сопствената слобода. Може еден ден и ѓе го пронајдеш патот.

И повторно христијанска омраза кон луѓе кои ете ги интересира езотерија!
Аман бре... симболот на Христос е што? Оди спаси се од омразата, погледни го бројот зад Христос! :)

Ете, малку за лечење омраза, човеков е инспиран од Телемата:
„If you don't know what to do, always take the path of love. Love is the gentle sleep of Thelema, even as doing the Great Work is the wakeful labor.“ - Бил Хајдрик

53476844.jpg

клик[DOUBLEPOST=1415134391][/DOUBLEPOST]Да не его-трипаме, секој има право на шанса, па дури и турбо-фолк хероина.

Туку, ми се виде јака прилика да го постувам мемето.

Последно уредено:
To learn how to will is to learn how to exercise dominion. But to be able to exert will power you must first know; for will power applied to folly is madness, death, and hell.

Eliphas levi.

Со огромно задоволство го најавувам големиот настан за 2015 e.v., во организација на АЛЕФ Скопје во соработка со Secret Fire Oasis.

Во периодот од 05.12 - 08.12 наш гостин во Скопје ќе биде доцент Henrik Bogdan од универзитетот во Гетеборг (вториот по големина град во Шведска). Доцентот предава по предметот религиски студии и историја на религија на катедрата за литература, историја на идеи и религија. Посебно поле на интерес му се новите религиски движења, западната езотерија и слободното ѕидарство. Неговиот академски профил може да го погледнете на линкот најдолу. Дел од неговите книги може да се најдат во нашата електронска библиотека на Copy cloud.
Јавното предавање со слободен влез ќе се одржи во конференциската сала на Hotel Russia, на тема "Западна езотерија и ритуали на иницијација." Идејата е да се направи паралела помеѓу иницијаторните ритуали на слободното ѕидарство, Wicca и Златна Зора.

Henrik Bogdan.

Со огромно задоволство го најавувам големиот настан за 2015 e.v., во организација на АЛЕФ Скопје во соработка со Secret Fire Oasis.

Во периодот од 05.12 - 08.12 наш гостин во Скопје ќе биде доцент Henrik Bogdan од универзитетот во Гетеборг (вториот по големина град во Шведска). Доцентот предава по предметот религиски студии и историја на религија на катедрата за литература, историја на идеи и религија. Посебно поле на интерес му се новите религиски движења, западната езотерија и слободното ѕидарство. Неговиот академски профил може да го погледнете на линкот најдолу. Дел од неговите книги може да се најдат во нашата електронска библиотека на Copy cloud.
Јавното предавање со слободен влез ќе се одржи во конференциската сала на Hotel Russia, на тема "Западна езотерија и ритуали на иницијација." Идејата е да се направи паралела помеѓу иницијаторните ритуали на слободното ѕидарство, Wicca и Златна Зора.

Henrik Bogdan.
Апдејт за настанов, има промена во локацијата на која ќе се одржи предавањето, останатите информации се исти, повелете:
12185436_1650580621848340_593412082160086841_o.jpg

Официјална страница за организацијата која го организира предавањето што следува е АЛЕФ !

12274533_1650983198474749_5674284704313029359_n.jpg

За настани кои следуваат во иднина (како и оние кои сте ги пропуштиле) можете да проверувате од сега па натму овде, на овој линк.

Кој е заинтересиран, Ве очекувам таму да кревате рака и да прашувате се што не Ви е јасно (y)

Добро бе сите настани се или во среда или во петок, баш кога сум на тренинг :(

Добро бе сите настани се или во среда или во петок, баш кога сум на тренинг :(
За ова се бега од работа не пак од тренинг... :)

+ ова е филтер, да дојдат само оние кои навистина имаат познавања или голем интерес за вакви теми кои ги проучуваат.

Хуморот на Кроули со кој ги изненадувал сите околу него.

„In Paris I wrote "The Soul Hunter", the diary of an insane doctor who has drugged his enemy, certified his death, got possession of the corpse, embedded it in plaster of Paris, and vivisects the brain in order to discover the seat of the soul --- a nice Christmassy idea.

Paris disgusted me.“

--- Исповедите на А. Кроули.

Се надевам дека оваа тема е соодветно место да го постирам ова, лично мене многу ми се допадна па може ќе ви се допадне и вас.

Long Odds

How many million galaxies there are
Who knows? and each has countless stars in it,
And each rolls through eternities afar
Beneath the threshold of the Infinite.

How is it that will all that space to roam
I should have found this mote that spins and leaps
In what unutterable sunlight, foam
Of what unfathomable starry deeps

Who knows!? And how this thousand million souls
And half a thousand million souls of earth
That swarm, all bound for unimagined goals,
All pioneers of death enrolled at birth,

How were they swept away before my sight,
That I might stand upon the single prick
Of infinite space and time as infinite,
Who knows? Yet here I stand, climacteric,

Having found you. Was it by fall of chance?
Then what a stake against what odds I have won!
Was it determined in God's ordinance?
Then wondrous love and pity for His son!

Or was it part of an eternal law?
Then how ineffably beneficent!
Each thought excites an ecstasy of awe,
A rapture rending the mind's firmament.

Infinity -yet you and I have met.
Eternity -yet hand in hand we run.
All odds that I should lose you or forget,
But, soul and spirit and body, we are one.

Is this the child of Chance, or Law, or Will?
Is None or All or One to thank for this?
It will not matter if thanksgiving fill
The endless empyrean with a kiss.

Aleister Crowley

За сите заинтересирани од областа на херметичка кабала и гематрија, одлична можност да се стекнат со искуство и знаење на следнава работилница:

Опис на предавањата и вежбите:

Модул 1
Предавање
- Што е Херметичка Кабала?
- Дрвото на Животот како универзална мапа на Универзумот
- Принцип на кореспонденции (заеднички именител на поими)
- Четири елементи, Зодијак и Тарот
- Практична примена во секојдневниот живот (анализа на искуства)
- Конструкција на сопствени ритуали и анализа на астрални патувања
Вежба
- Кабалистички Крст
- Ритуал на Средниот Столб
- Циркулација на суптилна енергија и зајакнување на аурата

Модул 2
Предавање
- Хебрејска азбука
- Гематрија (пресметување бројна вредност на зборови)
- Речник на поважни зборови
Вежба
- Пресметување бројни вредности

Модул 3
Предавање
- Кабалистички делови на Душата
- Средниот Столб од Дрвото на Животот и Чакрите
- Суптилно тело и аура
Вежба
- Астрална проекција

Работилницата ќе ја води Стојан и Вера Николиќ.

Цената за оваа работилница изнесува 3000 денари.

Пријавување и информации на телефон 072 / 255 361 и 075 / 205 922

ул. Ѓорѓи Капчев бр 21а
1000 Skopje

Fb Link

I rise like the sun above olive trees, like the moon above date palms. Where there is light, I shall be. Where there is darkness, there is none of me. I rise like the moon above date palms. I am counted as one among stars.

- Egyptian Book of the Dead

I rise like the sun above olive trees, like the moon above date palms. Where there is light, I shall be. Where there is darkness, there is none of me. I rise like the moon above date palms. I am counted as one among stars.

- Egyptian Book of the Dead

Овој цитат ми личи на загатка. Се замислив и ми дојдоа повеќе решенија на ум, но кога повторно ја читам загаткава некако не се совпаѓаат. Ако некој знае на што се однесува овој текст ве молам за одговор.

Dome of the Rock најмногу ми се совпаѓа до сега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom