- Член од
- 28 мај 2008
- Мислења
- 3.966
- Поени од реакции
- 4.073
Македонија тие најхуманата земја на светот, луѓето работат за без пари
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ќе се најде друга будала шо ќе работи за тие бедни 6к.Па видете имаме ГЛУП и ТУП народ што е причина+ животот да го прави поинтересен.
Реално,нема стандард за просечен граѓанин,средна класа скоро и да нема што значи ова е нешто измеѓу феудализам и ропство....па луѓето работат на НИВНА земја а купена од некојси таму функционер....понатаму овие трошкиве наречени 6000 денари....МА НЕ ОДАМ БРЕЕЕ.....не сум торко!!!
Оти кога работам-работам и сакам тоа да биде платено соодветно,а не да ми фрлат трошки и ајдеее......
Тоа е ГЛУП НАРОД....престанете да им работите на газдите за 6000 па ќе видите како ќе покачи плата...чунки он има кредити,има договори а вие...од вас зависи!!!
Ti mi izgledas premnogu frustriran za da kazes deka si dovolen sam na svoeto so tvojata struka, ti si ocigledno teska bedotija vo sekoj smisol, zasto na sekoja tema samo nesto seres kaj sto ima WC a tamu kaj sto nema po ulicite seres na javni mesta.Pa kvalitetov ni e kako nesto kapenje vo lepeski. Toa i ni se nudi. Ili so ovoj standard moze da se merime so nekogo vo Evropa?.So nikogo i toa e toa.
A za ona partiski vojnici - toa malku utre.Toa ne me interesira zatoa si imam moe i samo moe mislenje za se.Koj poaga, od sebe neka mu e.Dobro bi bilo da se sretneme nekogas za razmena na stavovi vo zivo a mozebi i se poznavame. Jas seuste ne poznavam nikogo od forumov.Za forumi nemam golemo iskustvo no za ona partiski sleckovci i nekadarni kadri i lizigusci...ohoho..a i vlastitutki ...Ne sakam nikakvi i nikogas privilegii dovolen sum si sam so moeto znaewe i struka...A deka sum kriticen i lut na sostojbite toa e tocno no zatoa sto dosta dobro gi poznavam.
И синдикатите не праат ништо ако нема пари и/или работни места (види грците, американците и други држави каде отпуштаат цели погони). Ако нема пари, нути синдикатот не им помага на грците.А во САД само некои фирми имаат т.е околу 40% од вработените се зачленети....но види кога синдикатот на форд ќе зоврие па на вработените ќе им качат плата ИСТОТО ќе го направи и Крајслер-иако нема синдикална организација.
Ехх имаше земји со 80% членови на синдикални организации и ништо....уствари кога синдикатот е државно милениче таа е...
Народот е ептен глуп, наместо да си сади марихуана, афион и слично, каде што има доста голем пазар, а нема потреба од многу работа (т.е нема тормозење прва,втора или трета смена) парите се слатки, ќе ми возат такси. Така еднаш ги прашувам една група на луѓе кои насабајле чекаат на едно место:
Што чекате?
Еве работа.
А колку ве плаќаат?
Кај работа ни даваат, па и пари.
Кај нас си ценет човек ако имаш работа, а тоа колку се плаќа не е битно. Ние живееме за другите што ќе кажат. Демек да не кажат ене го дома седе и јадење праве и домашните работи ги врши, што
ќар од тоа. А не си прават есап со главата па ќе видат дека во зијан се што одат на работа за ниска дневница (300 денари). И будали секогаш ќе има не само кај нас туку и секаде. Само кај нас многу ги има и за тоа е мала платата, таму на запад малку ги има.
Зарем ни треба синдикат кога на пример ќе ја покачат струјата за 30%?И синдикатите не праат ништо ако нема пари и/или работни места (види грците, американците и други држави каде отпуштаат цели погони). Ако нема пари, нути синдикатот не им помага на грците.
Како се живее, најефтино.
Скопје еден од најевтините градови за живеење во светот
Од вкупно 200 светски градови, рангирани според трошоците за живот, македонската метропола се наоѓа на 197 место. Од регионот најскап град е Загреб. Малку поскапи од нашиот главен град се Сараево и Љубљана. Најевтин град е Тирана.
Во анкетата се опфатени сметки за струја, вода, комуналии, превоз, храна и основни потреби за домот и забавата, вкупно 200 параметри.
Најскапи градови за живеење се Токио, Москва, Женева, Цирих и Копенхаген.
Еве нешто повеќе за струјата или за енергијата или за продажбата на ЕСМ и тоа што го слушате е само вистината а вие како сакајте протолкувајте го и како сакате рачунајте ме но тоа е тоа.Зарем ни треба синдикат кога на пример ќе ја покачат струјата за 30%?
Да сме малце сложни(што никогаш не сме биле), да ја изгаснеме цела опрема што работи на струја, и да видиме тогаш дали кога-како ќе им текне да покачуваат цени. Ако е вистина тоа што ми го кажале, ако нема проток на струја може да се случи хаварија во цела мрежа. Па сеа, кој губи, ние или они?
За вториот дел, кажи ми просечна плата во Македонија и просечна во Хрватска![]()
Не знам, ова се споредбени податоци според трошоци. За платите не знам, сега гледав Белорусија на пример имаат околу 2% невработени, но платите им се доста ниски. Ситуација као кај нас у претходниот систем -вели во капитализмот постои нееднаква поделба на богатството, во социјализмот еднаква поделба на мизеријата (Черчил, прилагодено за форумЗа вториот дел, кажи ми просечна плата во Македонија и просечна во Хрватска![]()