Животот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Адонис
  • Време на започнување Време на започнување

Која оцена ја давате за можностите допуштени на Македонците?

• 1

Гласови: 9 18,0%
  • 2

Гласови: 13 26,0%
  • 3

Гласови: 12 24,0%
  • 4

Гласови: 1 2,0%
  • 5

Гласови: 15 30,0%

• Вкупно гласачи
    50
Македонија тие најхуманата земја на светот, луѓето работат за без пари

Па видете имаме ГЛУП и ТУП народ што е причина+ животот да го прави поинтересен.

Реално,нема стандард за просечен граѓанин,средна класа скоро и да нема што значи ова е нешто измеѓу феудализам и ропство....па луѓето работат на НИВНА земја а купена од некојси таму функционер....понатаму овие трошкиве наречени 6000 денари....МА НЕ ОДАМ БРЕЕЕ.....не сум торко!!!

Оти кога работам-работам и сакам тоа да биде платено соодветно,а не да ми фрлат трошки и ајдеее......

Тоа е ГЛУП НАРОД....престанете да им работите на газдите за 6000 па ќе видите како ќе покачи плата...чунки он има кредити,има договори а вие...од вас зависи!!!

Па видете имаме ГЛУП и ТУП народ што е причина+ животот да го прави поинтересен.

Реално,нема стандард за просечен граѓанин,средна класа скоро и да нема што значи ова е нешто измеѓу феудализам и ропство....па луѓето работат на НИВНА земја а купена од некојси таму функционер....понатаму овие трошкиве наречени 6000 денари....МА НЕ ОДАМ БРЕЕЕ.....не сум торко!!!

Оти кога работам-работам и сакам тоа да биде платено соодветно,а не да ми фрлат трошки и ајдеее......

Тоа е ГЛУП НАРОД....престанете да им работите на газдите за 6000 па ќе видите како ќе покачи плата...чунки он има кредити,има договори а вие...од вас зависи!!!
ќе се најде друга будала шо ќе работи за тие бедни 6к.

Платата касни месец дена....еве поздрав-песок во машината:)

Се случува тоа што велиш-се наоѓа друга будала ама тоа е само кај одредени сектори најчесто услужниот и ова таксистиве низ МКД.

Но јас тргнувам од претпоставка да ИМА ОРГАНИЗАЦИЈА...еве имаме Синдикат и ЏАБЕЕЕ!!!

А во САД само некои фирми имаат т.е околу 40% од вработените се зачленети....но види кога синдикатот на форд ќе зоврие па на вработените ќе им качат плата ИСТОТО ќе го направи и Крајслер-иако нема синдикална организација.

Ехх имаше земји со 80% членови на синдикални организации и ништо....уствари кога синдикатот е државно милениче таа е...

--- надополнето ---

Платата касни месец дена....еве поздрав-песок во машината:)

Се случува тоа што велиш-се наоѓа друга будала ама тоа е само кај одредени сектори најчесто услужниот и ова таксистиве низ МКД.

Но јас тргнувам од претпоставка да ИМА ОРГАНИЗАЦИЈА...еве имаме Синдикат и ЏАБЕЕЕ!!!

А во САД само некои фирми имаат т.е околу 40% од вработените се зачленети....но види кога синдикатот на форд ќе зоврие па на вработените ќе им качат плата ИСТОТО ќе го направи и Крајслер-иако нема синдикална организација.

Ехх имаше земји со 80% членови на синдикални организации и ништо....уствари кога синдикатот е државно милениче таа е...

Ама немаме ние силен синдикат, и додека сегде се покачуваат платите во услови на инфлација кај нас остануваат исти... (освен се разбира во јавната администрација)

Pa kvalitetov ni e kako nesto kapenje vo lepeski. Toa i ni se nudi. Ili so ovoj standard moze da se merime so nekogo vo Evropa?.So nikogo i toa e toa.
A za ona partiski vojnici - toa malku utre.Toa ne me interesira zatoa si imam moe i samo moe mislenje za se.Koj poaga, od sebe neka mu e.Dobro bi bilo da se sretneme nekogas za razmena na stavovi vo zivo a mozebi i se poznavame. Jas seuste ne poznavam nikogo od forumov.Za forumi nemam golemo iskustvo no za ona partiski sleckovci i nekadarni kadri i lizigusci...ohoho..a i vlastitutki ...Ne sakam nikakvi i nikogas privilegii dovolen sum si sam so moeto znaewe i struka...A deka sum kriticen i lut na sostojbite toa e tocno no zatoa sto dosta dobro gi poznavam.
Ti mi izgledas premnogu frustriran za da kazes deka si dovolen sam na svoeto so tvojata struka, ti si ocigledno teska bedotija vo sekoj smisol, zasto na sekoja tema samo nesto seres kaj sto ima WC a tamu kaj sto nema po ulicite seres na javni mesta.

И синдикатите не праат ништо ако нема пари и/или работни места (види грците, американците и други држави каде отпуштаат цели погони). Ако нема пари, нути синдикатот не им помага на грците.

Како се живее, најефтино.
Скопје еден од најевтините градови за живеење во светот
Од вкупно 200 светски градови, рангирани според трошоците за живот, македонската метропола се наоѓа на 197 место. Од регионот најскап град е Загреб. Малку поскапи од нашиот главен град се Сараево и Љубљана. Најевтин град е Тирана.
Во анкетата се опфатени сметки за струја, вода, комуналии, превоз, храна и основни потреби за домот и забавата, вкупно 200 параметри.
Најскапи градови за живеење се Токио, Москва, Женева, Цирих и Копенхаген.

Народот е ептен глуп, наместо да си сади марихуана, афион и слично, каде што има доста голем пазар, а нема потреба од многу работа (т.е нема тормозење прва,втора или трета смена) парите се слатки, ќе ми возат такси. Така еднаш ги прашувам една група на луѓе кои насабајле чекаат на едно место:
Што чекате?
Еве работа.
А колку ве плаќаат?
Кај работа ни даваат, па и пари.

Кај нас си ценет човек ако имаш работа, а тоа колку се плаќа не е битно. Ние живееме за другите што ќе кажат. Демек да не кажат ене го дома седе и јадење праве и домашните работи ги врши, што
ќар од тоа. А не си прават есап со главата па ќе видат дека во зијан се што одат на работа за ниска дневница (300 денари). И будали секогаш ќе има не само кај нас туку и секаде. Само кај нас многу ги има и за тоа е мала платата, таму на запад малку ги има.

Народот е ептен глуп, наместо да си сади марихуана, афион и слично, каде што има доста голем пазар, а нема потреба од многу работа (т.е нема тормозење прва,втора или трета смена) парите се слатки, ќе ми возат такси. Така еднаш ги прашувам една група на луѓе кои насабајле чекаат на едно место:
Што чекате?
Еве работа.
А колку ве плаќаат?
Кај работа ни даваат, па и пари.

Кај нас си ценет човек ако имаш работа, а тоа колку се плаќа не е битно. Ние живееме за другите што ќе кажат. Демек да не кажат ене го дома седе и јадење праве и домашните работи ги врши, што
ќар од тоа. А не си прават есап со главата па ќе видат дека во зијан се што одат на работа за ниска дневница (300 денари). И будали секогаш ќе има не само кај нас туку и секаде. Само кај нас многу ги има и за тоа е мала платата, таму на запад малку ги има.

Точно...

Народната мудрост кажува -

“Џабе работи џабе не седи“

Према изреките кои народот со векови ги смислувал може да се оцени една работа.
Дека на овие простори живее сериозно ретардирано население зрело за неутронска бомба.
Во социјален аспект нивото на свест и самосвест кај рајата е на трагично ниво.
Далеку од тоа дека во други земји живее некаква свесна раја но барем основните социјални постулати ги знаат и ги бранат.
Каде преку синдикати,каде преку демонстрации,протести,индустриска саботажа,блокади,убиства...

На МАКЕДОНИЈА и на Македонскиот народ муе дадено природно да се развива и да напредува во животот бидејќи животниот пат го разбираат уште од раните години но во последно време дојдоа политички багри на чело на народот и на државата и сега тој народ делува како изгубен и се чуди сега што е оваа работа и неможе да се совземе бидејќи бега од проблеми и бељи но паолитичката багра без милосно го гази народот а цел народ ги дозна веќе ама нема како да се извлечат.Бидејќи секој знае дека цела политичка гарнитура во МАКЕДОНИЈА е во каша до гуша и да почнеш еден по еден да ги притвараш во самица на крај ќе има што да чуеш и видиш од нив и сигурно ќе заработат 2010 години робја а нашиот народ нели рековме бега од душмани.

И синдикатите не праат ништо ако нема пари и/или работни места (види грците, американците и други држави каде отпуштаат цели погони). Ако нема пари, нути синдикатот не им помага на грците.

Како се живее, најефтино.
Скопје еден од најевтините градови за живеење во светот
Од вкупно 200 светски градови, рангирани според трошоците за живот, македонската метропола се наоѓа на 197 место. Од регионот најскап град е Загреб. Малку поскапи од нашиот главен град се Сараево и Љубљана. Најевтин град е Тирана.
Во анкетата се опфатени сметки за струја, вода, комуналии, превоз, храна и основни потреби за домот и забавата, вкупно 200 параметри.
Најскапи градови за живеење се Токио, Москва, Женева, Цирих и Копенхаген.
Зарем ни треба синдикат кога на пример ќе ја покачат струјата за 30%?
Да сме малце сложни(што никогаш не сме биле), да ја изгаснеме цела опрема што работи на струја, и да видиме тогаш дали кога-како ќе им текне да покачуваат цени. Ако е вистина тоа што ми го кажале, ако нема проток на струја може да се случи хаварија во цела мрежа. Па сеа, кој губи, ние или они?

За вториот дел, кажи ми просечна плата во Македонија и просечна во Хрватска :)

Зарем ни треба синдикат кога на пример ќе ја покачат струјата за 30%?
Да сме малце сложни(што никогаш не сме биле), да ја изгаснеме цела опрема што работи на струја, и да видиме тогаш дали кога-како ќе им текне да покачуваат цени. Ако е вистина тоа што ми го кажале, ако нема проток на струја може да се случи хаварија во цела мрежа. Па сеа, кој губи, ние или они?

Еве нешто повеќе за струјата или за енергијата или за продажбата на ЕСМ и тоа што го слушате е само вистината а вие како сакајте протолкувајте го и како сакате рачунајте ме но тоа е тоа.

Не знам, ова се споредбени податоци според трошоци. За платите не знам, сега гледав Белорусија на пример имаат околу 2% невработени, но платите им се доста ниски. Ситуација као кај нас у претходниот систем -вели во капитализмот постои нееднаква поделба на богатството, во социјализмот еднаква поделба на мизеријата (Черчил, прилагодено за форум :) )
Таков е овој систем, нема чекање од држава, сам ќе си отвориш некоја работичка...ќе раниш фамилија. Немаме отворен/слободен пазар на работна сила со другите држави, тоа е голем проблем. Тешко е ама...имало уште потешко кое за среќа повеќето не сте/сме го осетиле.

Неблагодарна и не знам како да ја наречам тема. За некого немање и проблем е ако не може да си купи Витон или Мартенс, за друг ако оваа недела не може да купи месо, за трет ако не може да плати струја, за етврт ако оваа година не отиде на одмор...многу субјективна работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom