Енергетска криза и се заканува на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
TrOtOaRka напиша:
humanoid i Serdarot....po vtor pat ke naglasam:Vie dvata kako Administratori otvorete tema za diskusija ako ne vi se cita na Angliski ili ne znaete platete si preveduvac .Jas licno nemam vreme da preveduvam tekstovi.
Kako sto gledate temite se zapocnati od mene i se otvoreni za diskusija a ne MEGUSEBNA kritika i omalovazuvanja...

Made in Macedonia
За доброто на форумот, за доброто на членовите и за доброто на дискусиите.
Не е проблемот кај мене и кај сердарот. Проблемот е кај тебе.

Или пак пробај го следното: иди на некој англиски или германски форум, па прави копи пејст или па пишувај на македонски. Па пиши ми ги резултатите.

ABC spomnuvase nesto vakvo?????

Stisni na slikata.....Zanimlivo za citanje , ima i kompleten plan kako PDF.....i vnimavajte da ne ja dignete kolata vo vozduh :):):)!!!

Neshto slicno samo vo "mega" verzija ke ima i vo Nukleus 3x3.Abe ima da se rasturat od pari ova Austrijancive shto ja kupija distribucija od prenos na strujata shto ke ja proizveduvame vo Makedonskata "ORGON-NUKLEARKA".

Sobiras li pari od potencijalni biznis partneri????
Bi butnal edno 4-5 miliona evra, vo takvo nesto!!
Me buni samo zosto NUKLEARKA????Ona ORGON i taka i taka....
Imas li nekoja sema za investiranje :):):)!!!

Ne be veke najdov investitori vo mojata poshiroka familija i onaka za pocetok ne treba mnogu.Otkako ke ja napravime konstrukcijata ke pobarame pojaki investitori za zbogateniot uranium.

и поарно така, нека одат само твој пари јабана :)

во Мариово нуклеарка (и ништо во тој правец) нема да биди

прајте вие во пештери, ќе имаме за рушење :)

а Оргон е друга работа... ако најдиш начин без зрачење да праиш енергија, јас ќе ти дам нивите мој на бесплатно користење (не се многу, ама со се тие на брачедите, и со твојте, тамам се :р)

A,mora za "startuvanje" da se koristi nuklearen pogon.So multiplikacija na energijata preku "orgonskiot mega sistem" bi se dobila teoretski elektricna energija ramna na 10tina normalni nuklearki.Sepak da ne zboruvame mnogu tuku da se zafatime so rabota i da uspeeme prvite kilowati da zapocnat da pristigaat vo vashite domovi veke po 2-3 godini.Za da go smirime Serdarot moravme da napravime restrikcija na nuklearnoto gorivo vo minimalni kolicestva kolku za startuvanje i odrzuvanje vo pogon na celiot sistem koj da poftoram se raboti vo experimentalna faza i dokolku bide uspeshen ke go reshi problemot so struja na site luge od planetava shto moraat da se odviknat od koristenje na fosilnite goriva zatoa shto gi ima se pomalku i stanuvaat uzasno skapi.

A be ABC ...mora da sum mnogu glupav...se skrsiv od razmisluvanje sto ORGON ke bese koga raboti bez problem na dizel motori , na gasni turbini.....sto vrska sega ima atomska energija??????
Kolku znam atomska centrala si e najnormalna (samo epten skapa) termo centrala koja pareata ja dobiva preku izmenuvac od zagreaniot reaktor.....????
Daj podobjasni malku so prosti zborovi za dibeci ko mene sto ke bese toa cudo : ORGON-ot ?????

абе најбоље да дигнат некоја нуклеарка и за македонија више нема зима, али ако рикне...

I jas sum da se izgradi nuklearna centrala vo Makedonija. Samo pod uslov so nea da rakovodat plateni stranski eksperti.
Ke se resat mnogu problemi i plus ke se namali deficitot preku izvoz na struja.Samo prasanje e od kade ke se najdat sredstva za gradenje na eden takov gigantski objekt?

Pa koga ke "zalaufaat" turbinite od pareata shto ke se sozdade so nuklearniot reaktor ke im se priklucat orgonskite kelii aktivirani so pocetnata struja dobiena od istite turbini.Neshto kako perpetium mobile ama so orgonot toa bi doshlo kako multiplikacija na elektricnata energija od elektricna vo orgonska so orgonskite kelii,i pak vo elektricna preku istite turbini samo shto znaesh deka so orgonot ne se osloboduva toplina pa bi pomognal i vo ladenje na reaktorot.
Toa nakratko bi bil planot kolku shto mozam vaka da ti go objasnam koncrete vo kratki crti i na ova mesto.Inaku spijam samo po 4 casa dnevno i rabotam na slucajot pa povtorno gi proveruvam planovite koj se nadevam deka brzo ke gi pretvoram vo stvarnost.
Ti kako malku poeduciran od mene zatoa shto jas sum samo "so sredno" bi mozel lesno da go razberesh ova ako nacrtash edna turbina i edna "joe cell" povrzani megusebno a orgonskata kelija da ja aktivirash so pocetnata struja od generatorot shto ke bide pokrenat od parnite turbini koj pak ke se vrtat so pomosh na pareata dobiena od nuklearkata.
Pari za nuklearkata ima vo Makedonija samo ako ednostavno go ostavime budjetot na nivo od 1996 barem dve godini.Znaci ke ni ostanat 2 milijardi evra za tie dve godini shto pak e dovolno za edna nuklearka kako Nukleus 3x3.
Aj sega cao mili moi "energeticari".:)

ABC напиша:
Pa koga ke "zalaufaat" turbinite od pareata shto ke se sozdade so nuklearniot reaktor ke im se priklucat orgonskite kelii aktivirani so pocetnata struja dobiena od istite turbini.

A sto majka bara tuka atomskiot reaktor...ene ti go Oslomej ne znae sto da pravi so parea.....znaci dodavas Orgonski kelii i radnja radi....,a energija tece vo potoci...
Sto se odnesuva do skolo , jas sum ti bre do zabaviste stignat...samo od drugata strana ,......... na krugot...:):):)!!!
A da zemes edno malo orgon sistemce , ko za na masa..... da razrabotis?????...popara ke naprais po svet prodavajki im go na ljubopitni..... kupuvac za prvite 1000 komada veke imas, so opcija za uste 10.000..., normalno ...ako mozat da napojuvaat ...eve na primer edno mikro ventilatorce.....

Na svetot mu se zakanuva energetska kriza ne samo na Makedonija, mislam deka e dobar predlogot da se gradat hidroelektrani ama ne so parite od ESM, ima i drugi resenija site lokacii za grdaba da se dadat pod koncesija i storgi uslovi na koristenje i neka privatnacite pravat struja koga nie nemame pari.
Treba da se gradat i termo centrali na prioroden gas, denovive citav deka vo Moldavija ke gradat termoelektrana na priroden gas a ruski Gaz Prom ke go dobie mnozinskiot paket na akcii za zamena na priroden gas, mnogu itro za edna siromasna drzava kako sto e Moladavija neli

Serdarot напиша:
без нуклеарка нема провизија :)

Bez nuklearka nema da ima struja vo Makedonija,toa na site im e jasno kako den ama ne sakaat da priznaat zatoa shto nekoj gi ubedil da bidat protiv "opasnata" nuklearka i da go forsiraat "ekoloshkiot" jaglen koj tepa "samo" po 500 Makedonci godishno,ama eden po eden pa zatoa i ne izgleda tolku bolno.
-Za provizijata od X% shto ke ja krkne nekoj od parite na noviot rudnik za jaglen Brod-Gneotino nikomu ne mu e griza,samo se sekiraat za provizijata od nekakva nuklearka koja so vaka "ekoloshki naobrazovani" gragani nikogash nema da se izgradi zatoa shto izgleda kaj niv se sleva samo provizijata od jaglenokopite koj so REK-Bitola ja sotrea pola pelagonija i pola Mariovo.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom