Евреите веќе не се избраниот народ. Веќе едно 2000 години. Со тоа што не го прифатија Исус, тие забегаа од вистинскиот пат. Денес избран народ се оние кои што се членови на црквата која што ја изгради Исус. А освен тоа што неприфаќањето на Исус им е најголемиот грев на евреите, тие пак и згора на тоа нашле да зборат против него со погрдни зборови.
da evreite vekee se odalecijaa .t.e zabegaa od vistinskaata religijaa ,so toaa sto praveea sekakvi spletki , dodeka vii clenovi na crkvataa viee denesni hristijani se odalecivtee od negovite ubeduvanja,vnesovte vistini i nevistini vo vasite knigi , se odlaecivtee od patot koj sto go izgradil isus sprotivstavuvajki se pomegu sebe na versko pole pri sto ja izgradivte svojata vera bazirana vrs mislenjaa , go proglasivte za bog a ne nekoi za sin negov , a toa ne mu dolikuvaa na isuss , gi preteravte site granicii , , kuranot ja odeluva vistinata od nevistinata , tokmu ja kazuvaa vistinata za oniee koi intrigiraa protiv isus i negovata majka ,koi poveruvaavte deka toj e bog drugi deka e sin propisavte drugar i poveruvavte deka toj e ubien i rapnaat , ednostavno gi nadminavte granicite smetajki go isus za ramnopraven so boga .
zatoa vo kuran kerim bog ve povikuvaa da se obedinimee, okolu eden zborr evee go toj kuranski aet;;
kazi o sledbenici na knigataa(evrei i hristijani)! dojdetee da se sobereme okolu eden zbor, zaednicki za nas i za vas, nikogo osven Allah(bog, jehova,) da ne obozavame, nikogo da ne smetame za ramen nemu i nikoj od nas da zeme drugi gospodari osven allah!, togas ako tiee ne se soglasat vie recetee;
bidete svedoci deka niee sme muslimani(pokorni kon bozjata volja)