Се за религијата на Евреите

• Креатор на темата Креатор на темата Дракула
  • Време на започнување Време на започнување
Евреите веќе не се избраниот народ. Веќе едно 2000 години. Со тоа што не го прифатија Исус, тие забегаа од вистинскиот пат. Денес избран народ се оние кои што се членови на црквата која што ја изгради Исус. А освен тоа што неприфаќањето на Исус им е најголемиот грев на евреите, тие пак и згора на тоа нашле да зборат против него со погрдни зборови.

da evreite vekee se odalecijaa .t.e zabegaa od vistinskaata religijaa ,so toaa sto praveea sekakvi spletki , dodeka vii clenovi na crkvataa viee denesni hristijani se odalecivtee od negovite ubeduvanja,vnesovte vistini i nevistini vo vasite knigi , se odlaecivtee od patot koj sto go izgradil isus sprotivstavuvajki se pomegu sebe na versko pole pri sto ja izgradivte svojata vera bazirana vrs mislenjaa , go proglasivte za bog a ne nekoi za sin negov , a toa ne mu dolikuvaa na isuss , gi preteravte site granicii , , kuranot ja odeluva vistinata od nevistinata , tokmu ja kazuvaa vistinata za oniee koi intrigiraa protiv isus i negovata majka ,koi poveruvaavte deka toj e bog drugi deka e sin propisavte drugar i poveruvavte deka toj e ubien i rapnaat , ednostavno gi nadminavte granicite smetajki go isus za ramnopraven so boga .
zatoa vo kuran kerim bog ve povikuvaa da se obedinimee, okolu eden zborr evee go toj kuranski aet;;
kazi o sledbenici na knigataa(evrei i hristijani)! dojdetee da se sobereme okolu eden zbor, zaednicki za nas i za vas, nikogo osven Allah(bog, jehova,) da ne obozavame, nikogo da ne smetame za ramen nemu i nikoj od nas da zeme drugi gospodari osven allah!, togas ako tiee ne se soglasat vie recetee;
bidete svedoci deka niee sme muslimani(pokorni kon bozjata volja)

Ete sto se Evreite ni mislat na site nas,ne samo na Hristijanite. I povtorno na nekoi im treba objasnuvanje deka sekoja omraza i sekoj terorizam,ocigledno e od kade poteknuva,bidejki na site nam ni e jasno kakov e odnosot vo Kur'anot na Muslimanite prema Hristijanite. Site znaeme sto pisuva Kur'anot za Isa a.s i Marija.... I koga vi se veli da vnimavate sto vo glava im se tura na lugeto,da ne veruvate vo se' sto mediumite ke vi kazat,bidete sigurni deka Muslimanite ne se tie koi Ubivaat,povtorno nim im veruvate.

Poglednete eden razgovor na "bogobojazni" hristijani. Na pocetok go citira Talmudot a po nekolku postovi odma pocnuva da pisuva za Kur'anot,kako losa kniga,iako vo Kur'anot slicno nesto ne moze da najde,pokasno i ke go zaboravat talmudot....
http://apostolskicentar.forumotion.com/t318-topic

Ova jas go vikam slepilo.

Сура 3. Али Имран
84. Кажи: “Ние веруваме и во Аллах и во она што ни е објавено, и во она што е објавено на Ибрахим, и на Исмаил, и на Исхак, и на Јакуб, и на внуците; и во она што му е дадено на Муса и на Иса –пејгамберите од Господарот нивни. Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. Ние сме само Нему послушни!“

Во Кур’ан се наведени Евреите Авраам, Исак, Јаков, Мојсеј, Исус... Што има сторено Мухаммед, достојно да се најде меѓу споменатите?

Сура 3. Али Имран
118. О, верници, не земајте доверители други луѓе освен меѓу вас; вашите нема да ве изневерат. Оние, освен вас, сакаат да ве нурнат во пропаст. Омраза од нивните усти излегува, а она што го кријат во градите свои е поопасно…

Зошто Мухаммед сее омраза кон Евреите и Христијаните?

Сура 7. Ел-Араф
40. Да, на оние кои фрлаа лага врз ајетите Наши и кои дрско се вртеа од нив не ќе им бидат отворени вратите небесни, и не ќе влезат во Џеннетот пред камилата да помине низ иглени уши.

Ако сурите Мухаммед ги добивал од бог на неспорен начин, зошто бог преку Мухаммед не направел некое чудо како што правел Исус, за да никој не фрла лага врз ајетите господови?

Сура 6. Ел-Ен’ам
91. Тие не го ценат Аллаха со цената Негова вистинска кога зборуваа: “Аллах ништо не му објави на ниеден човек!“ Кажи: “Кој ја објави Книгата со која дојде Муса: Светлина и Патоказ за луѓето, која ја ставате на листови за да ја обелодените а многу од неа криете, и со која ве поучи во она што не го знаевте, ни вие ни предците ваши? Кажи: “Аллах!“ И остави ги да си играат со лагите свои!

Ако Стариот завет на Евреинот Мојсеј е објава божја, која сура да ја читам за да го најдам? Или Мухаммед ја поништил со тоа што му било објавено?

Сура 6. Ел-Ен’ам
93. А кој е поголем зулумќар од оној кој фла лага врз Аллах? Или кој зборува: “Мене ми е објавено“ а нему ништо не му е објавено, или пак, кој зборува: “Ќе објавам нешто што е слично на она што го објави Аллах.“

Зарем не фрла Мухаммед лага врз Стариот завет со тоа што тврди дека му е објавено, а притоа ниеден знак нема за да се потврди божественоста на сурите?

Сура 5. Ел-Маида
14. Од оние кои зборуваат: “Ние сме Христијани“, Ние го прифативме Договорот нивни. Па, оние заборавија на еден голем дел од она со што беа опоменувани. И меѓу нив Ние уфрливме и непријателство и омраза се до Денот суден. Потоа ќе бидат известени од Аллах за она што го работеа.

Зошто бог од Куранот уфрлил омраза и непријателство меѓу Христијаните?

Сура 5. Ел-Маида
75. Месих, синот на Мерјем, е само пејгамбер. И пред него поминаа пејгамбери многу. А мајката негова беше искрена… Оние синови Израилови кои не веруваа беа проколнати и од Давуд и од Иса, синот на Мерјем. Ете, тоа заради непослушноста нивна и претерувањето нивно.

Овде Евреите се проколнуваат оти не поверувале во Исус. Оти биле непослушни.
Исто и Христијаните оти не поверуваа во Мухаммед?

Секој нареден ОФТОПИК ! ќе го казнувам со црвен картон од времетраење од 2дена за кој имам право да го користам.
Многумина од темава ви дадов ... некој и повеќе кој континуирано меша Ислам во темава (9/11 случајот та биле та не биле муслимани бла бла ... за тоа си има тема) а темава е за ЕВРЕИТЕ ...

ДА СЕ ПОВТОРАМ ..
СЕКОЈ НАРЕДЕН ОФТОПИК = ЦРВЕН КАРТОН од 3 поена кој трае 2 дена .. неможам да ве бришам од тема на тема со ист муабет .. кај сакате си го продолжувате .. затоа секое Офтопик мислење = црвен
си имате теми запазете што и каде дебатирате ..

нема разбирачка па мора вака .. досега не сум давал за офтопик црвен освен за континуирани спамери .. ама одсега за сите ..

--- надополнето ---

Абе самите си потегнувате офтопици ..
ај прекинете ..

Jas pak ke ve prasam sto e TERORIZAM
Koj e Terorist
Ili samo da se pisue nesto a aber da se nema od poimi...........

Koj e Okupator Izrael ili Palestina zporet toa koj e Terorist.

Koj e Okupator vo Avganistan a koj Terorist

Koj e Okupator vo Irak a koj e Terorist

Ucikte za Makedoncite bea Teroristi za Albancite osloboditeli i obratno Makedocite za Albancite bea Okupatori i ovie se Branat so site mozjni srestva nema tuka Terorizam

Samo nejse site Muslimani se troristi da vi go napraam Kejfot.

Samo ka\imi neli i Makedoncite bea Teroristi vo Osanliskoto carstvo zaosto da ve prasam

Види јас лично немам ништо против Албанците всушност многу многу пријатели ми се Албанци, меѓутоа како тоа Македонците биле окупатори на Албанците? Од што извини се ослободуваа? Кое право го немаа? На крај зошто изјави дека се бореле се сеќаваш? За да им биде признаен факултетот. А што треба да направат Македонците во Албанија, што живеат во мизерни услови, да дигнат востание?????

ај ако може малку помош ве молам . имам задача социологија да пронајдам кога е настанат светот според Јахве мислам дека беше....се извинувам ако нема врска тоа со оваа тема но ако имате некој линк пишете...помош ве молам ! :icon_frow

ај ако може малку помош ве молам . имам задача социологија да пронајдам кога е настанат светот според Јахве мислам дека беше....се извинувам ако нема врска тоа со оваа тема но ако имате некој линк пишете...помош ве молам ! :icon_frow
Побарај еврејски календар и види која година им е сега.
Според нив мислам седум илјади или пет илјади и некоја сме не сум сигурен.

Денес, за евреите е Adar I 27, 5771 година

Ви благодарам многу и на двајцата за помошта...мислам дека пронајдов што ми треба :back:

Ајде јас малце да се приклучам на темава - ептен онтопик :) Не знам многу за Евреите - можеби зошто денес во Македонија има околу 100 само, па не сум имала прилика да се дружам со некој :)
Интересно кај нив е што за да бидеш евреј, мораш да бидеш јудеист - односно националноста е неделива од религијата - па според тоа ако евреј одлучи дека не сака да биде јудеист - престанува да биде и евреј. Обрежувањето го вршат на 8 ден од раѓањето на детето. Нивниот знак е Давидовата ѕвезда - знамето на Израел во средина има Давидова ѕвезда - во Холокаустот морале да ја носат на видливо место за да се знае дека се евреи, а некои дури биле и жигосувани. Точно е дека според нивната религија не смеат да имаат своја земја туку треба да се составен дел од другите народи, за конечно на крајот нели сите да ја примат нивната религија, освен христијаните на кои им е забрането (мада има христијани што стануваат евреи, пример при склучување на брак, иако е религиозно забрането, рабините сепак вршат некој вид на крштевање)... Ако ми текне уште нешто.. ќе напишам :)

Искрено многу многу и незнам за Евреите ...ама мислам дека верата (ако можам така да ја наречам ) ,не им е сјајна ...
баш во школо на анг. отворивме некоја дискусија ... и дознав некои работи з анив ,што ми створија некоја не толку добр претстава ..
Најголемите проблеми во светот они ги прават... и многу се залетани по тоа верата секој петок дремат ко мрцини ,ништо не работат ,комшијата го викаат огнот да им го запали у каминот (што би се рекло) .И се молат по цел ден ..
малце психопатски делува што знам...
а општо се едни од најбогатите и најпаметните луѓе во светот .. Има многу пртседатели евреи ... многу!
можда ова беше познато ама ај :)

ТОРА, ТАЛМУД И ШУЛХАН АРУХ!

http://forum.burek.com/ko-su-jevrejitora-talmud-i-sulhan-aruh-t584381.html

и поошширно за евреите банкарството инт

http://www.scribd.com/doc/2868855/Милорад-Мојић-Српски-народ-у-канџама-Јевреја
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 01:23 ---
ЈУДЕЈЦИ, ГОСПОДАРИ НАШИХ УМОВА
http://www.scribd.com/doc/4594536/Јудејци-гоподари-наших-умова

Па да, Јудеизмот е монотеистичка религија и се смета за прва. Евреите веруваат во еден бог Јахве. Нивната света книга е Талмудот кој што содржи повеќе делови од кои еден е Тората делот каде што се напишани 10-те божји заповеди. Тие немаат свој храм, имале еден во Израел но бил разрушен од страна на римјаните мислам, и единствено што останало од тој храм е Ѕидот на плачот каде што тие одат и се молат. Наместо храм имаат свети куќи Синагоги каде што вршат богослужба. Богослужбата ја врши најучениот човек Рабин. Интересно е што влезот на Синагогите е свртен кон страната на која што се наоѓа Ѕидот на плачот. Имаат храна наречена Кошер храна која што не содржи храна од животинско потекло. Како и сите др. религии си имат свои празници: Ханука, Јом кипур, Рош Хашанах(еврејска нова година), Пурим, Песах, Сукот, Шавуот и мн. др. Исто слават и Шабат/Сабат во петок на зајди сонце до сабота кога цела фамилија е дома и не работаат ништо. Исто така го слават полнолетството Бар Мицвах на некои членови на семејството кој ќе наполнат 18 год. Свети предмети се Мезузата предмет кој стои на еврејските врати, менора свеќник за седум свеќи вклучувај ќи го Шамашот свеќата која е на различна позиција од др. шест, јармулка,кипа, тефлин и др. Има две еврејски племиња Сефарди и Ашкенази. Карактеристичен поздрав со кој се поздравуваат евреите е поздравот Шаљом на нашки Салем. Евреите имаат оформено група на евреи во 18 век, група хасиди. Во Р.М. евреите се од шпанија (сефарди) и имаат оформено еврејска заедница по втората светска војна која брои околу 600 членови мислам...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom