Заинтересирани за Windows 1.03?

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ја бев у курс за информатика тоа време. Мал бев.
Ви текнуе на она програмчето за правилно пишување? :)
Па на Дејв игрицата?
Кога уште мс дос крш праеше? Кога Турбо Паскал беше тата мата?

Можам да се пофалам дека поседував компјутер со 33 мегахерци со Атена монитор уште пред 10 години или повеќе. Мене искрено, ми фалат флопи дискетите од тоа време.

Аххххх. Мамата. :)

А се сеќавате на Супер Марио бе? :icon_lol: Епа ја имам баш таа што ја игравме на нинтендо. ТУКА.:je:

IGI напиша:
А се сеќавате на Супер Марио бе? :icon_lol: Епа ја имам баш таа што ја игравме на нинтендо. ТУКА.:je:

Celo leto igrav mario (malce lazam imase i w3 ama nema vrska) ovaa mislam deka bese verzija podobra e od tvojata MArio Forever

Таа старата е класика (закон). Мене ми текнуе кога ја играв Historiks , не сум станувал од таа. Па после Трситан Пинбалот, исто Lotus, ц` ц` ц` па тоа кој доживљај било. и ред други игрици.
ЗАКОН

Леј стварно лотус закон игирца беше, мисалм дека ја имам уште на другиот компјутер. се тркаш застануваш пуниш бензин леј носталгија ме фати, дур и ми текнува на една друга игрица многу ја играв, зул2 (ZOOL 2) со лижавчињата од чупа чупс :)

Lotus е закон игра. Возиш, возиш и ОП одеднаш ќе ти се појави стрелка PIT STOP да одиш во питстоп. Супер игра. Сакам да ја играм пак. Ја имав на дискот пред да го форматирам. Сега ми е некаде збутана во некој фолдер во Бекап ЦД-ата.

Абе каков windows, dos беше закон. За да екстрактираш една арј архива ти требаше команда два реда. Не дај боже да треба да избришеш нешто, прво бриши се во фолдерот па фолдерот, па се во другиот фолдер па пак фолдер и така до немај каде. Norton Commander кога излезе беше најголемо олсеснување да не мора да се убиваш од куцање. многу закон игрица што ми текнува сега беше Dave ми се чини се викаше, а леле кога татко ми од странство ми донесе Dune 2, F 14 и уште неколку игри оригинали. Абе лудница сум се оставал на Dune. Знам тогаш ако добро се секавам единствени цд шопови беа Riversoft и skysoft и една компилација беше по ебани 50 марки. Е времиња времиња.

Хмм од овој аспект кога ги гледам работите после толку години може да кажам дека персоналните компјутери (PC) многу заостанувале некаде до 93-94 година, за споредба да речеме со Amiga. Amiga-та одсекогаш бил многу понапреден компјутерм, дали од софтверски или од хардверски аспект нема врска, споредете го на пример Amiga 500/1000 со PC386, видете ги кои биле можностите на PC-то кои биле можностите на Amiga. Првиот графички оперативен систем за Commodore Amiga е Workbench 1.0 кој бил многу помоќен, графички одлично направен и пофункционален за разлика од Windows 1.0.

Windows 1.0

windows1.gif

windows105.gif

Amiga Workbench 1.0

wb_10_1.gif

wb_10_2.gif

Четврта генерација Amiga Workbench 4.0 v.51.4 (AmigaOS 4) од 2004 година.

wb_40_4.jpg

wb_40_1.jpg

wb_40_2.jpg

wb_40_3.jpg

Али тоа е тоа времето си го прави своето и за жал Commodore/Amiga пропадна ама јас си останувам верен љубител на Amiga и игрите што ги имаше :).

П.С. Помладата генерација што пишува тука сигурно не слушнале за Commodore Amiga па затоа нека прочитаат тука ако сакаат да научат нешто друго освен Pentium 4 линк.

ovojo amiga os mnogu mi lice na linux so e fintata
e na comodore igrah edna igra bowing i imase so kaubojci oste ne znaev da citam prvite cekori bea tie krajnite ne se znae

Од Commodore, Atari и Amstradt Schneider рипмав на PC по Windows 3.11, оваа верзија 1.0.3 не ја имам сретнато до сега, доста „партизански” изгледа:) -И да знаете ептен би бил среќен ако никогаш не бев приморан да користам било кој MS Windows! За жал, еден ужасно лош оперативен систем е веќе светски стандард само благодарение на пропагандата што се врши во негово име.

ovoj amiga os dobro izgleda a sigurno ima i mnogu dobro opcii moze li da se najde za pc

Почнав со Comodore64. Шо "Stelovanje glave" удирав.

Следен чекор беше PC со Windows 3.1 и кратко потоа револуционерниот 3.11(for Workgroups). Тоа беше време за чудење - фамозниот премин од шеска на седмица Corel, инталирање програми со 16 дискети од кои едната(главната) обавезно беше оштетена, фалба дека дефинициите на F-Prot ми се од пред само 4 месеци....Па тука е NC, NCD...
Да цитирам еден познат човек:„Кому ќе му требаат повеќе од 64 КБ меморија“

Прв оперативен систем шо го користев беше Win. 3.01 па после 3.11

Еееееее старите добри времиња. Го паметам Windows 3.11 и нон стоп се бунев што, како. А сум работел и во DOS, далечната 88-ма година ваљда, и нон стоп чачкав у Нортон Командер, преименував фајлови и такви ствари, па коа ќе седнеше стариот мој на компјутерот и коа ќе видеше све изменето, избуричкано, аучч. :)

Андроник напиша:
Ви текнува на Лотус?:icon_lol:

lotus3.png

Хмм, Лотус? Знам имаше една игра се викаше Duel, и имаше да одбереш Порше или Ферари и си возиш, поминуваш стази.

А памтам и коа играв и Prince Of Persia, многу јака игричка, али никад не сум успеал да стигнам до принцезата. :)

А и Gods беше исто добра игричка, и увек се бунев на кое копче се спушташе рачката за да се тргнат тие цилиндрите што вртеа и не ти даваа да поминеш, а копчето да ти било Space. :) :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom