Ако бог го створил светот, кој го створил бог?

• Креатор на темата Креатор на темата CopyOfDeath
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
DuFFy напиша:
E da u pravo si Gospod gi povrzuva telefonite ne branovite.Ti koga zboris na telefon toa ne se prefrla preku branovi ide kaj gospod pa od tamu kaj sogovornikot :):)
Затоа кога зборите на телефон почитувајте ги божјите заповеди оти секретарката на Бог ке му пренесе дека сте згресиле у разговорот...а можеби и нема да ви ги пренесе зборовите до телефонот

Викате а? Паметно паметно, не се надевав дека одма ке сватите шо сакав да кажам. :icon_lol: :icon_lol:

Ако Бог не постои тогаш како постоиме ние???

Па не може да настане нешто од ништо нели??? или може???:lud: :lud: :lud: ...... ти си знаеш...

Epa da bas zatoa e temava ako bog go sozdal coekot(svetot) koj go sozdal bog.
BTW nie sme nastanale so evolucija (znaci ne e od nisto)

Kiko напиша:
Ако Бог не постои тогаш како постоиме ние???

Па не може да настане нешто од ништо нели??? или може???:lud: :lud: :lud: ...... ти си знаеш...
Значи кога ке престанеме да постоиме ке престане да постои и бог

сигурно дека нешто од ништо не мозе да настане затоа и бог настанал од нешто

Ако нешто неможе да настане од ништо, тогаш како настанало првото нешто? Од нешто друго? Или од ништо? Или ние сме во заблуда дека неможе од ништо да настане нешто. Како и да е најверојатно последното ќе е. Ако некој од вас мисли дека не е нека каже и нека ми објасни зошто па може и ќе ме предомисли. Не сваќате дека не сте доволно паметни, и никој на планетава не е, за да го објасни тоа?

Проблемот во вас е тоа што кога ке ви се спомне бог го сваќате како човек што седи горе на небото и не гледа.

IGI напиша:
Ако нешто неможе да настане од ништо, тогаш како настанало првото нешто? Од нешто друго? Или од ништо? Или ние сме во заблуда дека неможе од ништо да настане нешто. Како и да е најверојатно последното ќе е. Ако некој од вас мисли дека не е нека каже и нека ми објасни зошто па може и ќе ме предомисли. Не сваќате дека не сте доволно паметни, и никој на планетава не е, за да го објасни тоа?

Проблемот во вас е тоа што кога ке ви се спомне бог го сваќате како човек што седи горе на небото и не гледа.
А да поставиш прашање од што настанало Ништо?

CopyOfDeath напиша:
А да поставиш прашање од што настанало Ништо?
А да го прочиташ уште еднаш мојот пост? Мислам дека би ти било појасно.

CopyOfDeath i IGI kako go zamisluvate Bog ???

Абе те сватив шо сакаш да кажеш ама на крај и нешто да настанало од ништо од што настанало тоа ништо? и во право си Не сме доволно паметни да дискутираме за такво нешто

DuFFy напиша:
Никако .....неможам да замислам нешто што верувам дека не постои

DuFFy напиша:
Јас кажав во мојот прв пост на оваа тема.

CopyOfDeath напиша:
Абе те сватив шо сакаш да кажеш ама на крај и нешто да настанало од ништо од што настанало тоа ништо? и во право си Не сме доволно паметни да дискутираме за такво нешто
Конечно. :)
А прашањево неможам ни јас да ти го одговорам. Нај голема мистерија... :icon_conf

Па нели у библијата пишува дека не треба да му даваме на бог човечко олицетворение, дека тој е секаде околу нас..... така да никој неможе со сигурност да каже кој го створил бог, а сигурно постои и многу други работи знаеме дека постојат а неможеме да ги видиме....

trilobite напиша:
1.Се што има почеток има причина
2.Свемирот има почеток
3.Према тоа свемирот има причина.

Бог за разлика од космосот нема почеток,така да нема ни причина.
Бог бидејќи е креатор(по дефиниција)на универзумот,тој е и креатор и на времето.
Бидејќи не е лимитиран од временската димензија што ја создал,Тој нема
почеток во времето-Бог е првиот,возвишен(над се значи)жител во вечноста.Исаија 57:15.Затоа нема причина.
Преку Библијата дознаваме дека времето е димензија што Бог ја создал,на која човекот е изложен,подреден,така да кажеме.
Таа дури ни збори дека еден ден времето, такоѓе, ќе престане да постои.
Тоа се нарекува"вечност".Значи Бог самиот престојува надвор од димензијата што ја создал.Он престојува во вечноста и не е подложен(подреден)на времето.
Може да се движи низ времето исто како што човек може да скока низ страници на книга од историја.
Пошто живееме во димензија време,не е возможно за нас во целост
да разбереме нешто што нема почеток и крај.
Проблемот е што многу луѓе имаат погрешен концепт за Бог.
Ако го поимаме Бог како физичко,антропоморфно(како човек) битие,тогаш прашањето за Божјето потекло ќе биде како и насловот на темава.
Таквиот концепт за Бог,конкретно во Библијата е туѓ.
Јован 4:24
"Бог е дух.."
Mатеј 16:17
Kнига Броеви 23:19
"Бог не е човек,та да може..." итн.
Значи е од духовна природа.
Бог го почнал почетокот.Затоа и вели:"Јас сум Алфа и Омега,почетокот и крајот,првиот и последниот".
Отсекогаш постои.

Фала му на Бога, едно нормално размислување!

Ne sme go dostignale nivoto na evolucija za da zborime za sozdavanjeto na svetot,i za toa koj go sozdal.Posle nekolku milioni god. ako evoluirame dovolno mozebi ke razbereme zosto postoime,no sega imame samo prasalnici vo glavite....se ke si dojde vo svoe vreme...:star:

А кој го створил тој што го створил Бог??? Ако гледаш така на работите ке сватиш дека не постоиш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom