Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Гледам си одбрал 3ds max исто и јас работам иначе добро е до тука кадешто си стасал ајде сега доврши до крај заобли или поправи некои места каде што треба и тоа иначе работи цело време модели и ефекти + текстура веруј не е некоја филозофија 3д и нема правила туку како мислиш дека е подобро така нема правило за моделиве да ги работиш туку алатки со кои ако знаеш како која функционира самиот наогаш начин како да ја употребиш и да го направиш она кое што ти треба поззденовиве почнав да учам моделирање карактер поточно глава..па еве што пробав нешто да направам...стигнав до ова..па ако има некој поискусен во овој дел од моделирање....нека каже свое мислење дале имам добар edge flow општо дали ме ќе ме бива или не ххх
![]()
3ds max 2011 ...ова e autodesk softimage 2010? бидејќи јас за викенд ке почнам да ја учам![]()
па се трудам интересно ми е....за некои едноставни моделирања колку толку знам имам некое основно знаење..само ова ми е малце тешко ххаха инаку се двоумев помеѓу maya и 3ds max....3ds max е некако по лесен за користење....Гледам си одбрал 3ds max исто и јас работам иначе добро е до тука кадешто си стасал ајде сега доврши до крај заобли или поправи некои места каде што треба и тоа иначе работи цело време модели и ефекти + текстура веруј не е некоја филозофија 3д и нема правила туку како мислиш дека е подобро така нема правило за моделиве да ги работиш туку алатки со кои ако знаеш како која функционира самиот наогаш начин како да ја употребиш и да го направиш она кое што ти треба позз![]()
Па прво само гледав неколку туторијали на нет....и една од тука....на неколку страници назад ја имаше тоа од maya што е...и според тие некако се упатив...и пробав сам зш ако гледам чекор по чекор и правам се..тешко дека ќе научам... нема да запамтам..а вака сам се трудам да се снајдам со алатките....да средам некои проблеми што се појавуваат при моделирањето..@TheRaspolozen1
Dobro si pocnal, sam go pravis ili po tutorial, jas ti preporacuvam human modeling da go ucis preku tutorial, ima mnogu raboti na koi treba da se pazi, potocno edgeflow-ot treba da go sledi na dvizenjeto na muskulite, sto e malku tesko i mnogu vrme ke ti zeme ako go ucis sam.
Gledam deka su pocnal so sfera, mene licno polesno mi e so cube.
vertexite sto si gi povlekol za nosot vrati gi nazad da bidat vo linija so liceto, a posle selektiraj gi poligonite za nosot i extrude-iraj gi napred.
Isto taka edgflowot vo sredinata na liceto, treba da pocne od nosot da pomine pokraj ustata, poradi Nasolabial fold.
![]()
Isto preporaclivo e ustata i ocite da bidat koncentricni krugovi za da se deformiraat pravilno posle koga ke se animiraat.
![]()
Имаш право за 3d max со plug-ins треба да ги бараш по нет и додатно да ги инсталираш ми се свиѓа кај маја тоа што имаш све со нејзе но сепак и за нејзе имаш абдејти затоа и програмот е free од абдејти и одржување највеке мислам дека се заработува денесVidov deka sega si pocnal so 3d, razlikata pomegu maks i maya e vo toa sto maya e colosno integrirano resenie, imas se sto ke posakas, fur, hair, liquids ..., dodeka na maks mu se potrebni plug-ins za da se dobie istata funkcionalnost.
Pobaraj go tutorialov od digital tutors, mnogu dobro e napraven i detalno go objasnuva edgeflow za human modeling. Tutorialot e za maya, ama lesno ke mozes da go napravis istiot vo maks, istite alatki se za modeliranje.
Mozes da gi simnes samo prvite dva dela, zatoa sto tie se za modeliranjeto, vtorite dva se za pravenje uvs i shading groups, taka da ne bi ti pomognale mnogu vo maks.
Creating Digital Humans 1: Volume and Muscle
Creating Digital Humans 2: Definition and Detailing
Creating Digital Humans 3: UV and Texture Mapping
Creating Digital Humans 4: Shading and Rendering
Ovoj model e pocnat so cube, se poznava koga gledas od stranata.
![]()