Судбината на Грција е се' подраматична - Важно!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Епа оди на гугл њуз или на јаху њуз - пиши greece crisis и види колку вести ќе ти даде, бидејќи навистина ме мрзи да ги линкувам тука.

Ништо.. Ќе се мал период во криза после ќе ги покрие Европска унија, поготово франција .. и Русија.......

Значи нема ништо важно во темава, а? Тоа што цела Европа зборува за проблемите на Грција, воопшто не е важно. Што 2 милиони Грци излегле на улица, ни тоа не е важно. А што ако решат да почнат да си го извлекуваат капиталот од Македонија? Ни тогаш нема да биде важно?
Ако нагло почне да си го извлекува грчкиот граѓанин својот корисен капитал од нашата земја, кој голем го цениме и сигнификантен навистина е за економијата по обем и вредност, тогаш доста промени во Грција ќе треба да се случиле, а доста промени и кај нас. Ако е на лошо, во Грција ќе има нестабилност, а и кај нас големи незадоволства пропратени од општите неуспеси би имало. Во големите незадоволства доброто е што даваат шанса да во една фаза од тековната еволуција на државата бидат отфрлени последните лушпи на лошите владеења.
Ако е на добро, тогаш ние немаме никаков проблем да некој го повлекува неговиот капитал пред нас каде ние владееме, и каде можеме да си ги повратиме сопствените позиции.

Kakва воена диктарута бре, во 21 век во земја членка на НАТО и ЕУ, а?

Ајде немојте со такви теории, НИШТО нема да се деси. Еве почнуваат да ја вадат од калта веќе. Ќе ја извадат и крај !!! Како и секогаш, Грција им е милениче а веќе се длабоко навлезени во гоманта и мора да ги играат игрите на Грција.

Кој ти вели дека мора да ги игра??

Грција можеби беше милениче на Англичаните и Америте, ама некогаш, кога имаа некоја стратешка важност, а сега на големата карта претставуваат само гз место со куп острови во кои живеат хомосексуалци, без некоја голема стратешка важност за Западот.

Сега границата е поместена за километри на Исток, кон Украина, Грузија и др.

Еве Германците почнуваат да ги откачуваат, ке почнат и другите ЕУ-суперсили да ги откачуваат со тек на време.

Тие се во криза меѓу другото и зашто набавуваа скапи оружја во замена за политичка поддршка па сега они изгледа ќе поддржуваат. :D

Deputy Prime Minister Theodoros Pangalos accused Italy of being more inaccurate with its financial statistics, and said Germany should not criticise Athens because it had wrecked the Greek economy and slaughtered thousands during the Nazi occupation.

"They took away the gold that was in the Bank of Greece, they took away Greek money, and they never gave it back. This is an issue that has to be faced sometime in the future," he added.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8533240.stm

Deputy Prime Minister Theodoros Pangalos accused Italy of being more inaccurate with its financial statistics, and said Germany should not criticise Athens because it had wrecked the Greek economy and slaughtered thousands during the Nazi occupation.

"They took away the gold that was in the Bank of Greece, they took away Greek money, and they never gave it back. This is an issue that has to be faced sometime in the future," he added.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8533240.stm

Абе овие во голема паника навлегле, почнале наголемо глупости да тресат. Супер. Ептен сериозна била ситуацијава значи.
Грција бара историска правда?? Фашистичка држава моментален окупатор ја обвинува најголемата земја во ЕУ за нејзина дамнешна окупација во време на војна и се правда со тоа за своите огромни долгови?? Одлепиле непријателиве.

Луѓе, дај пукајте со информации на сите германски форуми каде што можете!

Какање вакви глупости затоа што во суштина Германија одбила да ги извади јужните цигани од кризата се неверојатни за еден шеф на држава!

Да даде Господ само да продолжат да се закачаат со Германија.

Еве и на Италија и се окомиле...:uvo:

Italy Masked Finances Worse than Greece: Pangalos

http://www.cnbc.com/id/35556682

.

„Ексклузивен“ грчки новинар:

Такис Михас е активен публицист и соработник на либералниот весник „Елефтеротипија“. Тој смета дека постојат некакви индиции за подготвеност на двете страни во спорот за компромис и приближување. Тоа е впрочем и причината за повторното доаѓање на посредникот во спорот Метју Нимиц во Скопје и Атина. Дали токму овој пат ќе му појде од рака да оствари пробив по долги години дипломатски настојувања или не, останува отворено. Но, Такис Михас смета дека „коцките се веќе фрлени“:

„Мислам дека веќе сега може да се насетат контурите на решението. Тоа би изгледало вака некако: од една страна, нашиот северен сосед ќе прифати компромисно име со географска додавка, на пример Република Северна Македонија. Ова име веројатно би се користело и во меѓународните организации. За возврат грчката страна би требало да даде гаранција дека името на јазикот и на нацијата на соседот не ја интересираат...“

Проблемот е во лоби-групите

Такис Михас во Грција се смета за интелектуалец кој ги крши табуата, кој се зафаќа за проблематични теми и и’ ја соопштува на јавноста непријатната вистина поврзана со нив. Меѓу нив спаѓа, на пример, ангажманот на грчки доброволци во масакрот во Сребреница. Запрашан дали смета дека изнаоѓањето решение може да биде спречено преку националистичката реторика и недостатокот на доверба меѓу двете страни во спорот, Михас одговара: „Сметам дека како во Грција, така и во соседната земја постојат силни лобистички групи, на кои не им одговара да се најде решение. Овде кај нас многумина се уверени дека само грчка Македонија има право да се вика така. Од другата страна на границата, пак, се лобистите на т.н. Егејски Македонци, кои зборуваат за прогони и бараат враќање на нивните наводно конфискувани имоти. Сите овие лобистички групи имаат стекнато широка поддршка кај населението и со тоа успеваат да го блокираат изнаоѓањето решение. Јас сепак мислам дека во сето тоа премиерот Груевски има нешто поголем простор за маневрирање, бидејќи голем дел од населението во неговата земја не е засегнат од проблемот со името, имено, албанското малцинство.“

Дополнителна компликација
Ионака тешката ситуација дополнително ја комплицира и сегашната финансиска криза, во која се наоѓа Грција. Растечкиот притисок на тоа поле го смалува маневарскиот простор за надворешно-политички иницијативи. Наспроти тоа, официјална Атина покажува и такви амбиции преку најновата иницијатива за интегрирање на сите земји од Западниот Балкан во ЕУ до 2014 година - токму на стогодишнината од почетокот на Првата светска војна. Но, таквата идеја не е лесно да се реализира, оценува публицистот Такис Михас: „Тоа не би го сметал за многу сериозно со оглед на актуелната економска состојба во Грција. Прашање е во каква позиција ќе бидеме ние во 2014 година... Освен тоа во Централна Европа се забележува и замор по прашањето на натамошното проширување на ЕУ. Оваа иницијатива на грчката влада е секако знак дека таа има добра информативна политика и може да придонесе за подобрување на општата клима на Балканот. Но, во моментов се сомневам дека ќе добие поголема политичка тежина...“ - нагласува грчкиот публицист и соработник на весникот „Елефтеротипија“, Такис Михас.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5284022,00.html

Публицист кој ја соопштува непријатната вистина на своите граѓани ??? А ниту еднаш не ја спомнува постоечката Република Македонија и протераните и бегалците од грчката граѓанска војна кои впрочем и денес немаат право да се вратат на своите имоти ги нарекува ТАКА-НАРЕЧЕНИ, со други зборови непостоечки или измислени или самопрогласени! :tapp:
Овие од јужната страна на границата се сите унакажани личности, нација со големи последици од политката водена на тие простори! :nesvest:

Турција ни дава добра и значајна идеа! Таа нејќе да ја менува одлуката со која не признава како Р. Македонија :wink: Се надевам нашите политичари ќе знаат паметно и максимално да го искористат големото пријателство на Турција (а воедно и нивното партнерството со Израел и САД, на кои грција не им е омилена земја како на ЕУ пачаврите). :bravo::oeoeoe:

...Анкара ја урива грчката ерга омнес. Министерот за надворешни работи на Турција Ахмет давутоглу вчера во Украина на македонскиот претседател Иванов му ја пренел цврстата позицијата на владата во Истанбул . Владата на Ердоган нема да ги повлече своите ставови за името по ниедна цена дури и Македонија да се согласи со грчките предлози според кои сите земји кои не признаа под уставното ќе треба да не признаат под евентуалното ново име. Креаторот на турската надворешна политика во последниве 7 години која Турција ја претвори во глобален играч, влијателен фактор на блискиот исток и единствен канал на Европа со блискоисточните превирања бара спорот да се реши врз основа на меѓународните стандарди.

“Нашата позицијата од почетокот е дека сите земји имаат право на свое име и право на самоидентификација и затоа во сите меѓународни организации Турција се залага за уставното име и ве признава како Република Македонија . тоа се гледа и во сите документи. Се надевам дека ова прашање ќе се реши на мирен начин и Македонија ќе влезе во ЕУ и НАТО со своето уставно име“ – изјави Министерот за надворешни работи на Турција Ахмет Давутоглу

Покрај економските врски во Турција се размислува политичкото пријателство да прерасне во стратешко партнерство со вклопување на Македонија во регионалните енергетските проекти пред се гасоводите кои од азискиот континент преку Грција одат кон Европа кои се под контрола на Турција.
Давутоглу кој е подеднакво почитуван во Вашингтон , Москва Брисел и Техеран поради својата стратегија за нулта проблеми со соседите со Иванов се согласил дека на Балканот не може да има вистински просперитет се додека сите земји не ги прифатат принципите на постојан политички дијалог на највисоко ниво , економска соработка без никакви бариери , и почитување на мултикултурните специфики.

„Имавме одлична средба со господинот Иванов. Ги делиме истите ставови за Балканот и билатералните прашања , му се восхитувам на неговиот интелект. тој е промотор на мирот, мултикултурната соработка, безбедноста. Делиме исти ставови за иднината и минатото. Планирам да ја посетам Македонија наскоро“ – изјави Министерот за надворешни работи на Турција Ахмет Давутоглу.

Според влијателниот американскиот магазин "Foreign Policy" Давутоглу е еден од таканаречените модерни Кисинџери и ставен е на листата на 4 највлијателни политичари на светот кои работа зад сцената заедно со поранешниот премиер на Сингапур Укан Ју, саудискиот принц Aл Фејсал и министерот за надворешни работи на Бразил Чело Замориме.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=58087

Важно: Не ми е јасно зошто досега нема никакви реакции на глупостите кои ги тропа Нимиц... „важно е името на земјата , а идентитетот и јазикот се СПОРЕДНИ прашања кои не се толку важни“!!!

-Има ли нешто поважно за еден народ од својот идентитет , јазик и вера г-дине Нимиц ?

Iskazot na Turcite ima ogromna tezhina!

Za toa vreme, vestite za bankrotot na Grcija ne prestanuvaat.

Showdown in Athens

Greek Leader Calls for 'Brutal Steps' to Win Bailout From Europe

...A continued split with the EU could make it harder for Greece to raise €3 billion to €5 billion from a bond issue slated for next week. Greece is hoping to sell the bond, which was initially expected in the past week, after announcing its new deficit-cutting package next week.

Amid jittery financial markets, some Greek officials are worried that the bond might fail to attract enough investor interest. Athens and many financial-market participants are hoping that stronger European countries, led by Germany and France, will soon outline a financial-support plan for Greece to guarantee the country will meet its debt obligations...

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703940704575089822260480404.html?mod=googlenews_wsj

Aјде сега да видиме што ќе биде понатаму.

Грција не може да излезе од дупката, а сите (ЕУ и владата на Папандреу) тихо сакаат да се заташка работата. Нова позајмица од 55 милијарди евра би отишла на сервисирање на постоечкиот долг. Но тоа би значел крај за Грција бидејќи народот не може да ги поднесе даноците со кои едвам би ја плаќале каматата.

Или тоа или официјално прогласување банкрот...:salut:

P.S. веднаш се јави Петата колона на чело со Милчин, потпомогнат од Фуере, и нацртаа извештај -- некаква Галуп анкета -- дека во Македонија се' било црно.:kesa:

Што правиме со армијата на Грција која е предимензионирана.
Колку треба во пензија да отидат ?
Колку опрема треба да се отпише ?

Предлагам армијата на гејлада да ја изедиме за доручек
:nesvest:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom